Minden rendben van odabent? Az ultrahang

Minden rendben van odabent? Az ultrahang

Az ultrahangos képalkotás segítségével a várandósság során könnyen felismerhetők a kóros eltérések, ezért a panaszmentes terhesség ideje alatt általában négy ultrahangos vizsgálatot végeznek diagnosztikai célzattal. Ezekbe természetesen nem tartoznak bele a babamozira használt 3D-s és 4D-s ultrahangos vizsgálatok, amelyeket külön, térítés ellenében vehetsz igénybe.

Mikor végeznek ultrahangos vizsgálatokat?

Az első ultrahangos vizsgálatra a várandósság 12-13. hetében utal be az orvos. Ezt a vizsgálatot hüvelyi úton végzik azzal a céllal, hogy kizárják a méhen kívüli terhességet, megállapítsák a magzatok számát, a várandósság pontos korát. Ekkor már figyelik az esetleges fejlődési rendellenességeket. (Indokolt esetben koraterhességi ultrahang-vizsgálatot is végezhetnek a 4-6. hét környékén, amikor a petezsák, valamint az embrió méretéből határozzák meg a terhesség korát.). A második vizsgálatot a 18. héten végzik, ez már hasi ultrahang, és az esetleges fejlődési rendellenességek felismerésére fókuszálnak. A harmadik vizsgálatra a 28. héten kerül sor, amikor is azt nézik, hogy a magzat megfelelően fejlődik-e, de ekkor is figyelnek az esetleges rendellenességekre. A negyedik, utolsó vizsgálatot a várandósság 38. hetében végzik, a magzat méhen belüli helyzetét, várható súlyát becsülik meg, és fokozott figyelmet fordítanak a méhlepény, valamint a magzatvíz vizsgálatára.

Hogyan történik az ultrahang-vizsgálat?

Az ultrahang-vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen, a hüvelyi vizsgálat egy kis kényelmetlenséggel járhat. Maga a vizsgálat egy vizsgálófej segítségével történik. A hüvelyi vizsgálatot hanyatt fekvő helyzetben végzik, a vizsgálatot végző szakember a hosszú, vékony vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezeti. A hasi ultrahanghoz szintén hanyatt kell feküdni, ekkor a hasra egy zselészerű anyagot kennek és a vizsgálófejet néhányszor végigsimítják a has felszínén. A vizsgálatot végző (általában orvos) az ultrahang-készülék képernyőjén egy kétdimenziós fekete-fehér képen látja a belső szerveket. Jó tudni, hogy a pontosabb eredmények érdekében hüvelyi ultrahangra inkább üres, hasi ultrahangra inkább teli húgyhólyaggal érdemes érkezni.

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website