Szülés videó: nézd vagy ne nézd?

Szülés videó: nézd vagy ne nézd?

Ha beírod a Google-keresőbe a „szülés videó” kifejezést, legalább 165 000 találatot dob ki a gép. Ma, az internet korában már nagyon sok helyen érhető el információ a szülésről, akár kép vagy videó formájában. Egyes televíziós csatornákon külön műsort szentelnek a születésnek, már jóval a baba érkezése előtt elkezdik a történetet a családok bemutatásával, majd a szülőszobában és később, otthon is forog a kamera. A kérdés az, hogy azok számára, akik szülés előtt állnak, milyen információval szolgálnak, segítenek-e a félelmeiket legyőzni ezek a filmek?

Miért nézd vagy ne nézd a szülés videókat?

A szülést már rengeteg aspektusból dolgozták fel videókon, filmeken. Láthatunk vízben szülést, apás szülést, hüvelyi szülést és otthon szülést, ugyanígy a császármetszés lépéseit is nyomon lehet követni egy-egy filmen. Mielőtt valaki elindítja a szülés videók lejátszását, azt ajánlom, gondolja át: milyen okból szeretne megnézni egy ilyen filmet. Tudományos szempontból? Kíváncsiságból? A félelem legyőzésére? A monitoron vagy a tévé képernyőjén kivetített filmeknek ugyanis más a hatásuk, mintha a valóságban ott lennél. Sokkal naturalisztikusabban látszanak a történések és az érzetek, megriaszthatnak a hangok, ám a lelki történések alig vagy egyáltalán nem „mennek át”. A film nem tudja közvetíteni, hogy mit érez az anya, sem azt, hogy milyen érzések keletkeznek az apában vagy a segítőkben. Én, ha most várnék babát, leginkább szép szüléstörténeteket hallgatnék vagy olvasnék. Mást nem.

A szülés tudományos vagy művészi témaként

A szülés számos művészfilm témájaként is felbukkan, illetve feldolgozták olyan megközelítésből is, ahol szóba kerülnek a megélések. Ezekből érdemes szemezgetni, hiszen a szülés nem csak fizikai folyamat, az érzések, a hozzá való viszonyulás rengeteget hozzátesznek az élményhez. Ha sikerül csökkenteni a félelmeket, akár a szülő nőben, akár az apában, ha tudod vagy sejted, hogy mi vár rád, életed meghatározó élményét élheted át gyermeked világra hozásakor.

Több olyan oktatófilm is készült az elmúlt években, amely azt mutatja be, hogy mi történik a nő szervezetében a természetes szülés alatt. A szimulációs videóban például az látható, hogy miként jön világra a kisbaba és milyen folyamatok zajlanak az anya szervezetében, hogyan rendeződnek át a csontok, a szövetek. Ez akár a szülés alatt segítség is lehet neked, ahogy elképzeled, miként halad egyre előrébb a kisbabád, míg végül kettőtök közös erőfeszítésének eredményeként világra nem jön.

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website