Terhességi vizsgálatok

Picture of admin

admin

Törvényben előírt kötelező feladat a terhesgondozás, ami történhet szakrendelésen vagy éppen magánrendelőben is. Az aktuális vizsgálatokat, a konzultációkat háziorvos, szülész-nőgyógyász, szülésznő és védőnő végzi, de egyéni állapottól függően bevonható más szakember is. Ugyan nem kötelező a kismamák számára a terhesgondozáson való részvétel, ám ahhoz, hogy bizonyos pénzbeli, szociális támogatások igénylésére jogosul lehessen, minimum négy alkalommal meg kell jelennie a terhesgondozáson, és ezt a kismamakönyvében négy pecséttel igazolnia is kell.

Milyen vizsgálatokat végeznek a terhesgondozáson?

A terhesgondozás célja, hogy minden olyan kóros állapot időben kiderüljön, ami veszélyezteti az anya, illetve a baba egészségét.

Az első orvosi vizsgálatra általában a 7-8. héten kerül sor, ekkor állapítják meg a várandósság tényét, hüvelyi ultrahang segítségével az embriót is megnézik.

Az első laborvizsgálatot a 9-10. héten végzik el, ilyenkor vizelet- és vérvizsgálat történik. Ekkor állítja ki a kismama könyvet a védőnő és küldi fogorvosi, valamint belgyógyászati vizsgálatra a kismamát. A védőnő alaposan feltérképezi a családi betegségeket, kérdéseket tesz fel a kismama életmódjára vonatkozóan, komoly probléma esetén továbbküldi szakrendelésre.

A 10-12. hét a chorionboholy mintavétel optimális időpontja. Ekkor történik a második nőgyógyászati vizsgálat, illetve a 12. héten az ultrahangos vizsgálat, amelyen a baba tarkóredőjét mérik meg (ennek vastagságából lehet következtetni a Down-kór kockázatára).

A 16. hét környékén az anyai vérből megtörténik az AFP- és a hepatitisz-vizsgálat (a magas AFP-érték velőcső-záródási problémákra utalhat, az alacsony pedig Down-kórt jelezhet), a 18. héten ismét orvosi vizsgálat következik vizeletteszttel, vérnyomás mérésével, genetikai ultrahang-vizsgálattal, magzatiszívhang-ellenőrzéssel és a méhszáj vizsgálatával.

A 24-26. hét környékén éhgyomri cukorterheléses vérvizsgálatra kerül sor, a rutinvizsgálatok mellett az Rh negatív anyáknál ellenanyagot is néznek.

A következő hetek rutinvizsgálatait és a 30. heti ultrahangot követően a 36. héten megvizsgálják a méhszáj állapotát, a magzati szívhang- és az ultrahang-vizsgálat mellett a várhatóan császármetszéssel szülők aneszteziológiai megbeszélésen is részt vesznek. Ekkor történik a Streptococcus-baktériumra való szűrés.

A 37. héten a laborvizsgálatok mellett vizsgálatot is végeznek, majd a következő héten vérnyomás- mérésen, vizeletteszten, méhszáj-vizsgálaton, magzatiszívhang-vizsgálaton, CTG-n (amivel a magzat szívműködését és a méh aktivitását egyszerre tudják megfigyelni) és NST-n (magzatmozgás-figyelés) is átesik a kismama.

A 39. héten NST-t, a 40. héten pedig az összes indokolt vizsgálatot elvégzik. Ha valaki betöltötte a 40. terhességi hetet, akkor kétnaponta, de akár naponta is behívhatják CTG- vagy NST-vizsgálatra.

Picture of admin

admin

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül