Praktikus babaszállító: a hordozókendő

Picture of admin

admin

A XX. század közepéig nem volt ritka, hogy Magyarország egyes részein a földművelő-paraszti társadalomban kendőben magukra kötve vitték a csecsemőt az anyák, a nagyszülők. Európában a középkorban, de a természeti társadalmakban a mai napig a hordozókendő a legfontosabb eszköz a kisbabák szállítására. Az utóbbi években újra elterjedt ez a típusú hordozás, hiszen számos előnye van: jelentősen könnyebb közlekedni a babával, mint babakocsival, a babád a legjobb helyen, biztonságban van rajtad, neki pedig megnyugvást jelent, ahogy hallja a szívverésedet.

Hordozókendő van ilyen, olyan, amolyan

A hordozókendőknek számos típusa létezik, ki-ki a maga ízlése, testfelépítése, biztonságérzete alapján választja ki, hogy számára melyik a legmegfelelőbb. A szövött/rugalmas kendő csak az igazán pici babák hordozását teszi lehetővé, a keresztsávolyos vagy a jacquard szövés az ideális. Az ilyen anyag átlósan rugalmas, de széltében és hosszában tart. Egy jó kendő 70 cm széles, hogy térdtől térdig szét lehessen húzni a nagyobb gyermek fenekén is. Hiába mozog benne a gyermek, a rugalmassága miatt biztos tartást ad. A hosszú/rövid hordozókendőket több méretben gyártják, így lehetőség van a különböző kötésmódokhoz és a hordozó testalkatához igazítani. Létezik karikával felszerelt kendő és sima kendő formájú hordozókendő, emellett még számos hordozóeszköz is, de azok a kisbaba 4-6. hónapos korától lesznek alkalmasak a hordozásra.

Hordozókendő a formán túl

A keresztsávolyos szövésmód a mi civilizációnkhoz alakult, így könnyebb megtartani benne a babát. Kisebb korú (súlyú) csecsemőnél fel sem tűnik, hogy esetleg számít, miben hordozunk, de aki gyakran köti magára nagyobb gyermekét, vastagabb kendőre vált, mert nem bírja a válla. Ami kisbabák esetében különösen fontos, hogy a kendő biopamutból készüljön, hiszen a pamuttermesztés és -feldolgozás is rengeteg méreganyag felhasználásával jár.

Miért jó a hordozás a baba számára?

A hordozás akkor előnyös, ha a kendő helyesen van megkötve, vagyis teljesen és szorosan körülöleli a babát, újszülött esetében pedig egészen a tarkójáig ér. A kendő egyértelműen támogatja a csípő fejlődését, amennyiben kezdettől fogva függőlegesen, az ideális békatartásban van a baba lába. Ezzel tulajdonképpen az ortopéd orvos által javasolt tornáztatást végezzük vele.

Ha érdekel, hogyan hordozhatod a kisbabádat hordozókendőben, olvasd el a Hátamon a srácom cikkeit a honlapomon vagy menj el egy hordozós klubba, és próbálj fel sok kendőt!

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül