A munka dandárja: a szülés aktív szakasza

Picture of admin

admin

A szülés aktív szakasza a tágulási szakasz középső fázisa, a szociális szakasz után következik. Mint ahogy az elnevezésében is benne van, rengeteg dolog történik ebben az időszakban, ez a szülés leghosszabb ideig tartó fázisa és ez alatt folyik a legtöbb munka. A méhszáj kétujjnyiról 4 ujjnyira tágul. A szülésnek ebben a fázisában már 4-5 percenként vagy sűrűbben követik egymást a méhösszehúzódások és akár egy percig is eltarthatnak.

Az összehúzódások az aktív szakaszban

Az aktív szakasz az anya kommunikációjában is különbözik a megelőző szociális szakasztól, a szülésnek ebben a periódusában már nem tudsz olyan cizelláltan fogalmazni, mint korábban. Itt annyit vagy képes mondani, hogy: „kérek teát”. A szakasz elején 5 percenként jönnek az összehúzódások és 30-40 mp-ig tartanak, a végén már alig van szünet a fájások között, a ritmus másfél-két perces, amiből 40-60 mp-et tesz ki a kontrakció. Minél közelebb vagy a szakasz elejéhez, annál inkább képes vagy a kommunikációra, a vége felé közelítve egyre jobban befelé fordulsz.

A hormonok hatására megváltozó tudatállapot

Szüléskor hormonális hatásra beindulnak a méhösszehúzódások. Ezek a változások a tudatállapotodra is hatnak, ezért ebben az aktív, igazán kemény munkát igénylő fázisban már nem tudsz figyelni a külvilágra, és egy-egy összehúzódás után nem vagy képes folytatni azt, amit az előtt végeztél. A mondatok félbemaradnak. Nincs kedved beszélgetni, az időérzékedet is egyre inkább elveszíted. Előfordulhat hányinger, hőérzékelés-változás, akár rövid ideig tartó remegés is.

Az aktív szakaszra jellemző viselkedés

A vajúdóban az idő előre haladtával kialakul egy rítus, amit összehúzódásról összehúzódásra ismétel. Aki veled van, pontosan tudja, hogy ha legközelebb mély levegőt veszel, jön az összehúzódás, és pl. négykézlábra fogsz állni, elkezded mozgatni a csípődet 8-as alakban, majd azt akarod, hogy masszírozzák a derekadat. Aztán amikor véget ér az összehúzódás, visszaülsz a sarkadra, és becsukott szemmel befelé figyelsz. Ilyenkor már nem szívesen beszélgetsz senkivel. Az egyes fájások közötti nagyobb szünetekben még lehetőséged van lazítani, pihenni, relaxálni. Később erre már úgysem lesz idő.

Fájdalomérzékelés és a vajúdás

Az aktív szakaszban az összehúzódások elkezdenek “kényelmetlenné” válni. Nem mindenki éli ezt meg fájdalomként, ám az ismétlődésben egyre inkább szükség van támogatásra. De bízhatsz abban, hogy a szervezet mozgósítja saját fájdalomcsillapító eszköztárát, és körülbelül háromujjnyi tágulástól felszabadul az endorfin nevű hormon, ami sokkal elviselhetőbbé teszi a vajúdást.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül