A tested egyértelműen üzen: a szülés jelei

Picture of admin

admin

A szülés jelei azok az egyértelmű jelzések, változások, amelyek akkor jelentkeznek, amikor tényleg elindul a folyamat. Ebben a részben a szülés jeleiről, a szülés hosszáról és arról lesz szó, hogy milyen tüneteket tulajdonítanak tévesen a szülésnek.

Mi a szülés jele?

A szülés elindulásának egyértelmű jelei a rendszeres méhösszehúzódások. Az egymást követő összehúzódások (amit fájásnak is mondunk) egyre több figyelmet igényelnek az anyától, és amikor rendszeressé válnak, mind sűrűbbek és erősebbek lesznek. Ezeket a fájásokat nem tudod elmulasztani, leállítani.

A szülés hossza

Egy első szülés átlagos időtartama 12-16 óra. Előfordulhat rohamosan gyors szülés is, ilyenkor 4 óra alatt is lezajlódhatnak az események, ez azonban ritka. Ezért fontos felismerni a szülés biztos jeleit, hiszen nem mindegy, hogy mikor indulsz el a kórházba.

A szülés jelének tulajdonítják, de nem az

Téves az az állítás, hogy a jóslófájások a szülés beindulását jelzik. Nem is jelentkeznek minden szülésnél jóslófájások. A jóslófájást onnan lehet megkülönböztetni a valódi szülésre utaló méhösszehúzódástól, hogy nem kezd el fokozódni, nem válik rendszeressé, és ha olyan tevékenységet végzel, ami leköti a figyelmedet, netán beülsz egy kád vízbe vagy lezuhanyzol, akkor elmúlik. Ha tehát megszűnnek az összehúzódások, akkor még biztosan nem vagy benne a vajúdás sűrűjében.

A másik ilyen téves jelzés lehet a magzatvíz elfolyása, pedig a magzatvíz elfolyása és a szülés tényleges beindulása között még sok-sok óra eltelhet.

Ugyanígy nem egyértelmű jel a nyákdugó, azaz a méhnyakat védő fehér, fehéres-sárgás nyákos, kocsonyás anyag távozása sem. A nyákdugó távozását egyébként nem is veszi észre mindenki.
Ezek arra vonatkozó jelzések, hogy hamarosan beindulhat a szülés, ugyan még nem kell bemenni a kórházba, de már nem érdemes belekezdeni semmi komoly vagy sok időt igénybe vevő tevékenységbe. Ráérsz otthon várni, hagyni, hogy a folyamatok valóban elinduljanak, hogy egy jó dinamikájú szüléssel érkezz a kórházba.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül