Amikor még úrilány vagy: a szülés szociális szakasza

Picture of admin

admin

szülés második szakasza a tágulási szakasz, amelyet három részre tagolhatunk. Az első periódust nevezzük szociális szakasznak, ez már a szülés első valódi része. Itt már leállíthatatlan fájások jönnek, amelyek elviseléséhez fokozatosan szoktatod hozzá a testedet. Már nem az a fontos, hogy választékosan fejezd ki magad.

Valódi fájások

Sokszor már a szülést megelőző ún. látencia szakaszban jóslófájások jelentkezhetnek, amelyek vagy maguktól elmúlnak, vagy észrevétlenül vajúdásba mennek át. Ez azt jelenti, hogy az összehúzódások fokozódnak, erősödnek. Amennyiben korábban nem voltak jóslófájások, akkor egyszer csak elindulnak a méhösszehúzódások, és ezeket már nem lehet leállítani.

Mennyi ideig tart a szociális szakasz?

A szociális szakasz határa ott van, ahol a méhnyak kb. kétujjnyi nagyságig tágul. A fájások leginkább a menstruációs görcsre hasonlítanak, és eleinte könnyen elviselhetők, csak egy kicsit kényszerítenek megállásra, és hamar meg is szűnnek. Egy-egy összehúzódás 20-40 mp-ig tart. A lényeg az, hogy a méhösszehúzódások rendszeresen jelentkezzenek.

Az összehúzódások gyakorisága a szociális szakban

Eleinte akár 20 perc különbséggel is követhetik egymást a méhösszehúzódások, majd ez az idő egyre rövidül. Mire eléred a 2 cm-es méhnyak-tágulást, addigra kb. 5 percenként követik egymást a fájások. Az, hogy ez kinél mennyi idő alatt következik be, teljesen változó, van, aki gyorsan, más lassabban engedi bele magát a szülésbe. Akkor érdemes a legkorábban elindulni a kórházba – leszámítva a rapid szülést, amikor nagyon gyorsan történnek az események -, ha az 5 percenként jelentkező összehúzódások legalább 2 órája tartanak. Akkor már benne vagy a vajúdásban, akkor már egészen biztos, hogy szülni fogsz.

A szociális szak lelki jelei

Azért kapta a szociális szak elnevezést a szülésnek ez a szakasza, mert az anya ilyenkor még egész mondatokban, választékosan ki tudja fejezni magát.

Például:

„Drágám, hoznál egy jázminteát?”

Később jelentősen megváltozik a kommunikáció formája. Talán a várakozást a legnehezebb elviselni a szülés alatt. Ha még nem 5 percenként jelentkeznek a fájások, akkor érdemes valami olyant csinálni, ami a kedvedre való, esetleg gondoskodni a biztonságodról. Ha például nem fejeztél be valamit, akkor azt fejezd be, ha nincs otthon a párod, várd meg, hogy hazaérjen.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül