Babakocsi: a dizájnnál fontosabb a célszerűség

Picture of admin

admin

Talán a babakocsival kapcsolatban kell meghoznia az egyik legnehezebb döntést egy újszülött szüleinek. A számtalan szempont (hol, hogyan használod, milyen nehéz, biztonságos-e stb.) mellett figyelembe kell venni azt is, hogy mennyibe kerül, hiszen súlyos tíz-, százezreket adhatsz ki úgy, hogy nem is tudod vagy nem szívesen használod a babaszállító járművet.

Milyen a jó babakocsi?

Vagy inkább: számodra milyen a jó babakocsi? Érdemes néhány kérdésre megtalálnod a választ. Hol és hogyan használod: tömegközlekedésben, városban, terepen? Milyen korú babát szállítasz vele? Adott körülmények között mi jelent biztonságot a baba számára? Milyen praktikus kiegészítőkre van szükség?

A babakocsi akkor jó, ha alkalmazkodik azokhoz a terepviszonyokhoz, alkalmazásokhoz, ahol és amiben használni fogod. Ha terepen jársz vele többet, pl. sokat kirándulsz parkban vagy futsz vele, akkor a nagy és vastag kerék lesz a jó választás (valamint a 3 kerekes megoldás), ha azonban tömegközlekedést veszel igénybe, akkor a kocsi legyen könnyen emelhető, egy kézzel összecsukható. Az újszülötteket kizárólag fekve, a 6 hónaposokat már ülve is szállíthatod, ehhez kell alkalmazkodnia a babakocsinak is.

A babakocsi számos jellemzője közül a biztonság mellett az egyik legfontosabb: követi a baba fejlődését. Ahogy a baba cseperedik, úgy alkalmazkodik az igényeihez: vízszintesen is lehet benne fektetni az újszülöttet, de később, amikor már ügyesebb, ültetni is. Jó, ha magaddal szemben is tolhatod benne a kisbabádat, hogy egymást is lássátok séta közben, de kaphatók állítható tolókaros babakocsik, így a kis utas menetirány szerint is ülhet. És ha már tolókar, érdemes arra is figyelni, hogy kényelmes legyen a fogás a felnőtt számára, ne izzadjon rá és ne törje fel a tenyerét, illetve olyan magasságba is be lehessen állítani, ami a kocsit toló testmagasságához igazodik.

Léteznek az ún. travel system babakocsik, amelyeket a „több az egyben” elv alapján alkottak meg. Lényegük, hogy egy vázra többféle tartozékot lehet felszerelni: mózeskosarat, sportkocsit és autós hordozót. Praktikusságuk miatt sokáig elkísérik a növekvő gyermeket.

Kiegészítők – nyáron napernyő, esetleg esővédő

Mivel a babakocsit általában kültéren használod, az időjárás változásával szükséges lehet néhány praktikus kiegészítőt is beszerezni a baba védelmének érdekében. Főleg az ősszel vagy télen született kisbabáknak jön jól a melegítő lábzsák. Az esővédőt – ami egy átlátszó nejlonborítás a kocsira – hirtelen jött zápor vagy értelemszerűen eső esetén használhatod, fontos azonban odafigyelni a szellőzés biztosítására. A napernyő az erős napsugarak ellen védi meg a babát, a rovarvédő háló pedig tavasszal és nyáron a rovarcsípésekkel (szúnyogok, esetleg darazsak) szemben nyújt védelmet. Kiegészítő tartozék lehet a kicsivel idősebb testvérek szállítására szolgáló testvérfellépő is.

Egy valamit azért jó, ha tudsz: a kisbaba legjobban az anyukája közelében nyugszik meg. Amennyiben fontolgatod a babahordozást, lehet, hogy nem is lesz szükséged babakocsira.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül