Valaki kopogtat: a szülés előszobája, a látencia szakasz

Picture of admin

admin

szülés jól elkülöníthető szakaszokból áll, az első a látencia szakasza. Ebben a részben megtudhatod, hogy miről ismered fel a jelzéseket: a befelé fordulást, a jóslófájásokat, az étvágybeli változásokat és hogy mit tegyél a szülés e korai szakaszában.

Mi az a látencia szakasz?

A látencia az aktív vajúdást megelőző szakasz, nevezhetjük a szülés előszobájának is. A szülésnek ez a periódusa több napig, hétig is eltarthat, az ekkor érkező jelek és a szervezetedben végbemenő változások azt mutatják, hogy a magzatod készülődik világra jönni. Fontos megjegyezni: ahhoz, hogy tudjuk, hol tartunk a szülés folyamatában, ebben a szakaszban nem kell feltétlen hüvelyi vizsgálatot végezni!

A szülés előjelei: befelé fordulás

A befelé fordulás, a külvilágtól való elkülönülés egyértelmű jele annak, hogy a várandós nő az aktív vajúdást megelőző szakaszba érkezett. Azt veheted észre magadon, hogy nincs kedved sehová sem menni, legszívesebben otthon maradnál, arra vágysz, hogy hagyjanak békén, ne is kelljen beszélgetned senkivel. Viszont olyan dolgokkal szívesen foglalkozol, ami a babádhoz kapcsolódik vagy örömöt okoz. Ilyenkor előjön az ún. fészekrakási ösztön, amikor a szülő nő szívesen csinosítgatja, rendezgeti az otthonát, a babaszobát, esetleg takarít.

A jóslófájások

A jóslófájás egy váratlanul jelentkező, rendszertelen méhösszehúzódás, ami kellemetlen, feszítő érzéssel jár. Van olyan várandós nő, akinél nem is jelentkezik, mások már egészen korán megtapasztalják. A jóslófájásokat onnan tudjuk megkülönböztetni a valódi fájásoktól, hogy ahogy jöttek, el is múlnak, nem fokozódik az erősségük és nem vesznek fel egy ritmust. A jóslófájások általában maguktól elmúlnak, ha a például nem a fájásokkal, hanem olyannal foglalkozol, ami leköti a figyelmedet, vagy beülsz egy kád meleg vízbe.

Étvágybeli változások

A látencia szakaszban megtörténhet, hogy a kismama nem nagyon kíván enni, étvágytalanság, hányinger, hasmenés gyötri. Míg korábban székrekedés kínzott, most azt is hiheted, hogy elrontottad a gyomrodat, pedig csak tisztul a szervezeted, hogy a bennrekedt béltartalom ne zavarja a szülést. De az is előfordulhat, hogy farkasétvágyad lesz.

Mit tegyünk?

Ezek még nem olyan jelek, amelyek arra ösztönöznének, hogy siess a kórházba, de már érdemes úgy tervezned a következő napokat, hogy bármikor beindulhat a szülés. Ha apás szülésre készülsz, jó úgy igazítani az apa következő napjainak programját, hogy készen álljon, és ha már van nagyobb testvér, akkor az ő elhelyezéséről is gondoskodni szükséges. Te pedig olyan tevékenységet végezz, ami a napszaknak megfelelő. Ha este a szülésre utaló jeleket tapasztalsz, próbálj meg lefeküdni aludni, mert ha valóban elindul a folyamat, akkor az fel fog ébreszteni éjszaka.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül