A mell anatómiája

Picture of admin

admin

A női test legkülönlegesebb testrésze a mell vagy emlő. Kamaszkorban emelkedik ki a mellkasból és kezd a fiúkétól különbözővé válni. A férfiak csodálják kerekségét, és a kisbaba táplálására is alkalmas. Ebben a cikkben a mell anatómiája a téma; azt olvashatod el, mi adja a kerekségét, formáját, hogy ezt a két funkcióját elláthassa.

Ebből a cikkből a következő ismerhető meg:

  • A mell anatómiája
  • Az emlő leírása
    • A mell mint a nőiség szimbóluma
    • Az emlő, a csecsemőt tápláló szervünk

A mell anatómiája

A mell anatómiája

A képet Patrick J. Lynch készítette.

1 – mellkas – a bordakosár és az azt körülvevő izmok együttese.

2 – mellizmok – az emlő képletei ide tapadnak, így a Cooper-szalagok, melyek az emlő feszességéért felelnek, ide tapadnak.

3 – tejmirigyek –  ebben termelődik az anyatej. A tej nagy része szoptatás közben termelődik, a mell elsősorban nem a tej tárolásának helye, mert a tej nagy része a szoptatás alatt termelődik.

4 – mellbimbó – a bimbóudvarból emelkedik ki, a kisbaba ezt kapja be szopizáskor, a tejcsatornák ide szájadzanak

5 – bimbóudvar – ideális esetben a kisbaba szája a bimbóudvar nagy részét is fedi. A várandósság ideje alatt besötétedik.

6 – tejcsatornák – ezeken keresztül jut ez az anyatej a tejmirigyből a kisbabához.

7 – zsírszövet – Desmond Morris humán etológus szerint a férfiak kedvéért van az emberi mellben zsírszövet

8 – bőr – külső takató

Az emlő leírása

A funkcionalitása kettős: egyrészt külső női nemi jelleg egyik szemmel is jól látható része, másrészt az utód táplálására szolgál.

A mell mint a nőiség szimbóluma

Pisze orrú szopizó kisbabaDesmod Morris arra utal, hogy a “csupasz majomnál” azért sokkal nagyobb a női mell, mert az emberi párosodás elsősorban elölről történik, és a férfiaknak szükségük van arra a vizuális ingerre, amit korábban, hátulról a kerek tompor adott. Az emberi női emlő sokkal domborúbb és szembeötlőbb, mint más főemlősé. Morris azt írja, hogy ez a funkció olyannyira lényegessé vált, hogy a mell mérete bizonyos esetekben veszélyeztethetné a mell eredeti feladatát, a szoptatást, és ezért alakult ki a kisbabák pisze orra tövénél a kis légrés, ami biztosítja, hogy a csecsemő a helyes mellretapadáskor is kapjon levegőt, ahogy oldalt az ábrán jól látható.

Az emlő, a csecsemőt tápláló szervünk

A női test és mell változása a várandósság idejénA női emlő fejlődése részben már magzati korban elkezdődik, mégis kamaszkorig a fiúk és lányok mellének anatómiájában nem látunk különbséget. Pubertás előtt, hormonális hatásra a lányoknál elindul a zsírlerakódás, a tejcsatornák megnyúlnak, elágaznak, és a végükön kialakulnak a mirigyvégkamrák kezdeményei. Már ebben a korban megmutatkozik, hogy az emlő érzékeny a ciklus hormonális változásaira, és annak második felében megduzzadhat, érzékennyé válhat.

A mell a várandósság alatt készül fel a szoptatásra, ilyenkor a mérete körülbelül egy kosárnyit nő, és valójában a laktáció idején fejeződik be, és várhatóan még egy kosárméretnyit növekedik.

A babavárás idején a bimbóudvar sötétebbé válik, a Montgomery-mirigyek megnőnek. A tejcsatornák mát a bimbóudvar alatt elágaznak, és futnak a tejmirigyekhez ahonnan a szoptatás ideje alatt az anyatej érkezik. A csatornák nyugalmi állapotba szűkek, a tejleadó-reflex hatására átmenetileg kitágulnak, majd a szoptatás után visszatér eredeti állapotába.

A szoptatás befejezése után a melltartó szalagoknak hosszabb idő kell ahhoz, hogy visszaalakuljanak, feszesek legyenek, hogy a mellet megfelelő módon tudják tartani.

 

Forrás:

Dr Kun Judit Gabriella: Az emlő anatómiája – újabb ismeretek a laktáló emlő ultrahangos vizsgálatai alapján

Desmond Morris: Az emberi test

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül