Ahogy, ahol és akivel neked a legjobb: a szülésről

Picture of admin

admin

szülés azt a folyamatot jelenti, amikor a várandós nő világra hozza a magzatát. Nehéz előre elképzelni, milyen is lesz ez, mert nem nagyon hasonlítható semmilyen más élményhez és tudatállapothoz. Ebben a cikkben a szülés hosszáról, körülményeiről, helyszíneiről és a segítőkről írok.

A szülés hossza

Mivel mindenkinek más a fájdalomtűrő képessége és eltérő testi adottságokkal rendelkezünk, ezek, valamint a lelkiállapot, a szüléshez való hozzáállás miatt is teljesen egyedi minden szülés. A szülés hossza szerint megkülönböztethetünk hosszú és rövid, ún. rapid szülést. Az első szülés időtartama általában 12-16 óra, a második szülésé kb. 6 óra, a harmadik és többedik baba az esetek többségében 4-5 óra alatt világra jön, de ilyenkor nem mindig egyértelmű, mikor is indul a szülés. A rohamos, rapid szülés először szülőknél kettő-négy, többedszer szülőknél akár egy-négy órán belül is lezajlódhat.

Kik vannak jelen a szülésnél?

Ahhoz, hogy mindvégig biztonságban érezd magad a szülés alatt, az egyik legfontosabb dolog, hogy olyan emberek vegyenek körül, akikben megbízol, akiknek a szemlélete a legközelebb áll ahhoz, amit te gondolsz a szülésről. Ez a feltétele annak, hogy miután kiválasztottad a segítőidet, meg tudj bennük bízni, és ne azt lesd, hogy egyetértesz-e avval, amit csinálnak.

A szülésnél a szülész-nőgyógyász, a szülésznő (vagy bába), a dúla, és igen gyakran az apuka is jelen van. Kórházi szüléseken mindenképp részt kell vennie szülésznek. Az orvos nincs végig a szülőszobán, a szülésznő azonban igen. Kórházon kívüli szülésnél kötelező a szülésznő jelenléte, emellett felkérhetsz dúlát is a szülésed kísérésére. Ő olyan asszonytársi segítő, aki maga is szült már és speciális képzésen vett részt, aki beszélget veled a szülésről azt megelőzően, lelki támogatást nyújt és a szülés alatt abban segít, amire megkéred. Megnyugtató lehet szülő nő számára a leendő apa jelenléte, amennyiben ő is szeretne részt venni az eseményen. Hogy a férfi vállalja-e az apás szülést, az egyéni fizikai és pszichológiai adottságok függvénye is.

Hol zajlik a szülés?

A szülések túlnyomó többsége hazánkban kórházban zajlik szülészorvos és szülésznő, esetleg dúla és a leendő apa közreműködésével. Magyarországon már kórházon kívül is van lehetőséged világra hoznod gyermekedet. Hódmezővásárhelyen van születésház is, ami az otthonhoz hasonlító környezetet biztosít. A „gondoskodás bábai modellje” szerint már a gyermekvárás előkészítésétől támogatja a szülőpárokat a várandósság és a szülés végigkísérésén keresztül a családok utánkövetéséig, ugyanúgy, mint egy otthonszülésnél. A kórházon kívüli szülésznői munkát 2011-ben kormányrendeletben szabályozták.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül