Anyáskodó asszony – Interjú Debra Pascali-Bonaro-val

Picture of admin

admin

Ez év júliusában gyermekágyas dúlaképzés alkalmával találkoztam Debra Pascali-Bonaroval Szombathelyen. Munkájáról, tapasztalatairól és az amerikai gyakorlatról beszélgettünk.

-Először voltál gyermekágyas dúla és csak aztán kezdtél dolgozni a szülés körül. Most is dolgozol dúlaként?

Debra Pascali Bonaro-Igen, gyermekágyban is, szülésnél is. Sokat utazom, mivel képzéseket tartok szerte a világban, de azért évi 6-10 családnál tudok segíteni. Korábban 35-38 szülésnél segédkeztem egy évben. Szülésfelkészítő is vagyok, általában itt találkozom először a kismamákkal: a várandósságtól a gyermekágyig kísérem őket. Azért kezdtem el a gyermekágy melletti segítést, mert szülésfelkészítőként azt láttam, hogy nagy igény van rá. A kismamák szülés után visszajöttek, mert küzdöttek a szoptatással, egyedül érezték magukat, zavartak, elkeseredettek voltak. Amikor felhívtak, azt mondtam: Gyere át beszélgetni! És ők általában azt válaszolták: Már ott is vagyok! Hát ezért lettem gyermekágyas dúla.

-Hogyan lehet egészségügyi ellátáshoz jutni az USA-ban?

-Nincs kötelező biztosítás, de akinek semmilyen biztosítása sincs, az végül az államilag finanszírozott egészségügyi rendszerbe kerül. Jelenleg fordulóponthoz érkeztünk, mert a jogalkotó a szülő nőnek a tudományosan bizonyított legjobb ellátás biztosítását írja elő. Ez az előírás az államilag biztosítottakra vonatkozik, ami a szülő nők 40%-át jelenti az Egyesült Államokban. Ha a rendszer beindul, kiderül, hogy egy dúlával nagyon sokat lehet spórolni, ez a maradék 60%-ot is meg fogja győzni. Már most is kötünk szerződést magánbiztosítókkal, hogy fedezzék a szüléseknél dúlát – ahogyan a gyermekágyas dúla költségei már 10 éve elszámolhatóak.

-Mennyi időt töltenek az anyák a kórházban a szülés után?

-Természetes szülés után általában 48, császármetszés után 72 órát. Ez nem sok. A frissen szült édesanya hazamegy, senki nem látogatja meg: ezért van szükség a gyermekágyas dúlákra.

-És mit csinál a gyermekágyas dúla?

-Anyáskodik… Gondoskodik az anyáról és az egész családról. Azért van ott, hogy kényelmet biztosítson, érzelmi támaszt nyújtson: ez a munkájának a lényege. Egy szülés hatalmas változás az anyának, az apának és még a testvérnek is – valójában az egész családnak. A dúla az egész család igényeit tartja szem előtt.

-Mennyi időt tölt a gyermekágyas dúla a családdal?

-Az első héten minden nap ott van 3-5 órát. Következő héten 4 napot marad, aztán minden héten egy nappal kevesebbet. Feladata, hogy megerősítse az édesanyát és az édesapát a képességeiben. Ha egy anya azt mondja: köszönöm, már egyedül is boldogulok, akkor elbúcsúzom.

-Mit jelent az, hogy hogy érzelmi támaszt nyújtasz?

-Az érzelmi támasz az anyává válásban segít. Akárhányadik babáról beszélünk, a szülés átmeneti lelkiállapotot hoz létre: normális, ha megéljük a legnagyobb boldogságot és a legmélyebb poklot is. Sokszor beszélek arról, más családok mit tettek hasonló helyzetben: mert ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor nincsenek is. Mindig a pár dönti el, hogy ők mit fogadnak be az életükbe, amivel megtalálhatják a saját útjukat. A nagy különbség az ítélkezésben van: a családtagoknak , barátoknak általában előítéleteik vannak – nekem nincsenek. Én azt tudom mondani: rendben vagy! Akkor is, ha sírsz, nevetsz, mérgelődsz. Ezek mind az anyaság és apaság felé vezető út állomásai.

-Hogyan képzeljük el egy gyermekágyas dúla munkáját? Főz vagy fürdet?

-Az evés nálam kulcsfontosságú, a természetemből fakad. Az édesanya eteti a babát, de ki eteti őt? Sokszor én főzök, vagy meggyőződöm arról, hogy valaki főz. Ha tudom, hogy az anyát zavarja a rendetlenség a konyhában, és tudom, hogy a távozásom után nem a babával foglalkozna, hanem takarítana, akkor elpakolok magam után. A mindennapi tevékenységeket veszem át: főzök, mosok, ágyazok. A takarítás, felmosás nem az én feladatom. Ha nincs, aki megcsinálja, abban is segíthetek, hogy bátorítsam a barátokat, családtagokat, hogy segítsenek a háztartásban. Ha tudom, hogy valóban nincs más, aki kitakarítana, és tudom, hogy a piszkos konyhapadló megőrjíti az anyát, akkor persze felmosok. Igazából azonban segíteni próbálok, hogy más segítőt találjon.

-Mi a legnagyobb előnye a gyermekágyas dúla fogadásának?

-Nincs bizonyítva a gyermekágyas dúlák haszna, de juthatunk indirekt bizonyítékokhoz. A friss édesanyák sokszor azért lesznek depressziósak, mert egyedül vannak, így a dúla jelentősen csökkentheti a szülés utáni depresszió gyakoriságát és mélységét. Azt is tudjuk, hogy ha az anyának van támasza a szoptatásban, sikeresebben és hosszabb ideig szoptathat, ennek előnyeit pedig ismerjük a babára és az anyára nézve egyaránt. Ez az a pont egy nő életében, amikor megtalálja saját anyaszerepét, mintáját és ha jó a kezdet, az élethosszig elkíséri mind az anyát, mind a gyermeket. Ma sok társadalmi jelenség – gyermekmolesztálás, depresszió, kötődés hiánya – nagyon szomorú. Ennek oka részben az, hogy az anyákat és az apákat nem támogatjuk megfelelően ebben a nagyon érzékeny időszakban.

 

Azt mondjuk, a világbéke a szüléssel kezdődik. A gyermekágy kritikus időszak az anyának, az apának és a babának egyaránt. Társadalmi szinten kell értékelnünk ezt az időt és akkor egy új világban fogunk élni.

 

1987 óta gyermekágyas és szülés körüli dúla, dúlatrener, szoptatási tanácsadó, szülesfelkészítő,
Nemzetközi Anya-Bababarát Kezdeményezés társelnöke,
DONA –  az Egyesült Államok Dúlaszövetsége – korábbi társelnöke
Öt gyermek édesanyja.

  • Egy kb. 700 esetet feldolgozó kutatás szerint, amelyet Marshall H. Klaus és munkatársai készítettek, a dúlák által támogatott szüléseknél jelentősen kisebb arányban került sor beavatkozásokra, mint azoknál a szüléseknél, ahol az anya nem kapott asszonytársi segítséget. Császármetszés 50%-kal, oxitocin infúzió használata 40%-kal, epidurális érzéstelenítés pedig 60%-kal kevesebbszer fordult elő. Ezen kívül a kutatás más pozitív hatásokat is kimutatott: az anya ritkábban lázasodott be, a babák kevesebb napot töltöttek intenzív osztályon. A szoptatás sikeresebb, a gyermekágyi depresszió ritkább volt.

 

  • A dúla (doula) laikus asszonytársi segítő a szülés körül. A dúla görög eredetű szó, jelentése szolgálni. Általában olyan asszony, aki már keresztülment az anyává válás lépcsőin, és ebben szeretne segíteni másnak is. Nem egészségügyi szakdolgozó, nem helyettesíti a bábát, orvost. Elsősorban lelki segítséget, támaszt nyújt, akár a szülésnél, akár a gyerekágyban van veled.  Ma már a szülés körüli dúla ismert, az Egyesült Államokban lehet külön szülés körüli illetve gyerekágyas dúlának tanulni.
Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül