Epidurális érzéstelenítés

Picture of admin

admin

A gerinctáji érzéstelenítés a legelterjedtebb orvosi fájdalomcsillapítási mód napjainkban. Igaz, még indig van olyan kórház, ahol nem használják, máshol meg majd mindenki kap.

Hogy is néz ki a gerinctáji érzéstelenítés, azaz az epidurális a valóságban? Milyen hatással van a szülésre és szoptatásra?

Mivel a fájdalommentességet biztosító vegyszerek levihetik a vérnyomást is, ezért szakmailag úgy helyes, ha a gerinctáji érzéstelenítést megelőzően infúziót kötnek be a szülő nőnek, így stabilizálva a vérnyomását.

Ezt követi az érzéstelenítő bekötése, először egy teszt adaggal, majd 20 perc múlva a valódi érzéstelenítőt bekötve.

Mivel a fájdalomcsillapítás megszünteti a “visszajelzést” a méh és az agy között, szükségessé válik a folyamatos szívhanghallgatás.

Ez azt jelenti, hogy a szülő nő az ágyhoz – esetleg az ágy előtti fitnesslabdához – van kötve, mivel az ágy mellett van az infúziós állvány és a ctg-készülék, ami a magzati szívhang hallgatására alkalmas. Így a szabad testhelyzet-választás korlátozódik.

Mikor a gerinctáji érzéstelenítés majdnem mindig jól csökkenti a fájdalmat. Mikor elkezd hatni, az anya nem érzi az összehúzódásokat. Ahhoz, hogy az összehúzódások jöhessenek, oxitocinnal gazdagítják az infúziót, és a cseppszám módosításával tudják befolyásolni az adagolás sebességét.

pidurális érzéstelenítésEz a fajta érzéstelenítés “józanná” teszi az anyát, kihozza a megváltozott tudatállapotból. Mivel megszűnik az anya-baba között a visszacsatolási lehetőség, az összehúzódásokat már az oxitocin-infúzió befolyásolja, és nem az anyababa egység, előfordulhat, hogy a túl heves összehúzódásoktól leesik a baba szívhangja – és így indirekt módon az érzéstelenítés válik egy császármetszés okává. Ha a kitolás idején még mindig hat a fájdalomcsillapítás, az anya nem érzi, hogy tolnia kell, nincs visszajelzése arról, azt hatékonyan teszi-e, ezért gyakoribb a fogós, vácuumos szülésbefejezés. Az epidulális érzéstelenítésnél használt ópiátok  babai vérkeringésbe is bekerülnek, így az újszülött kába, mikor megszületik, és így az aranyóra idején nem nyitott annyira édesanyjára.

Az epidurális érzéstelenítés előnye lehet, hogy ha császármetszésre kerül sor, az anya ébren van, bár nem látja a műtétet, de tudja követni az eseményeket, és ha a kórház ezt lehetővé teszi, a babájával együtt töltheti az első perceket.

Az epidurális érzéstelenítés hatása a szoptatásra

Hatással van-e a szülés közben alkalmazott EDA a szoptatásra? A kérdésre nem olyan könnyű válaszolni, hiszen a szoptatás sikeressége nagyon sok további tényezőtől is függ, és az EDÁ-hoz használt gyógyszerek, technikák is folyamatosan fejlődnek. Hogyan lehet eldönteni, hogy ok-okozati összefüggés áll fenn, vagy az EDA már következménye valaminek, ami befolyásolja a szoptatást? Egyes tanulmányok szerint az EDA, különösen ha opiátot is kapott az anya, rontja a szoptatási esélyeket (születés után kevésbé éberek a babák, kevésbé hatékonyan szopnak). Ugyanakkor más vizsgálatok nem találtak ilyen összefüggést, tehát elég ellentmondó információkkal találkozhatunk. Van olyan vizsgálat, ahol megállapították, hogy a szoptatást támogató kórházakban az EDA használata nem okozott hosszú távon sem problémát a szoptatásban.

Az EDÁ-hoz alkalmazott gyógyszerek vérnyomáscsökkentő hatásának ellensúlyozására nagy mennyiségű infúziót adnak a szülő nőnek. A baba szervezetébe átjutó plusz folyadék nagyobb születési súlyt, majd kiürülésekor nagyobb kezdeti súlycsökkenést eredményezhet. Gyakori, a baba szükségleteihez igazodó szoptatással (8, de akár 12 alkalom is lehet 24 óra alatt) sokat segíthetünk a nagyobb mennyiségű anyatej termelődéséért, és a baba súlygyarapodásának mielőbbi megindulálásáért. Az élettanit meghaladó súlyeséskor kiegészítő táplálékot rendelhetnek el a babának. A legjobb, ha ez a saját anya lefejt teje, másodsorban donor női tej, ezek hiányában tápszer. A pótlást a cumizavar megelőzése érdekében lehetőleg szoptatásbarát módon (pl. pohárból) kapja a baba.

Az infúzió miatt kialakult folyadéktöbblet a születést követő néhány napig az édesanyánál is jelentkezhet, a mellbimbó és a bimbóudvar duzzadt, ödémás lehet, amit a baba nehezebben tud bekapni. Ilyen esetben speciális fogásokkal könnyíthetjük meg a mellre tapadást, ebben szoptatásban jártas szakember tud segítséget nyújtani.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül