Gyermekágy – édes-keserű napok

Picture of admin

admin

Minden életszakasznak megvannak a rituáléi: érettségi után a bankett, költözés után a lakásavató, házasságkötés után a nászút, és a baba születése után a gyermekágy.

A hozzám forduló pároknál egyre gyakrabban tapasztalom, hogy a gyermekágy fogalma feledésbe merült. A párok a baba születésére készülnek, gondosan választják ki a szülés körülményeit, a szülésnél segédkezőket is. Ez a tudatos tervezés azonban általában megáll a szülésnél – hogy utána mi következik, arra inkább azok készülnek, akik nem az első gyermeküket várják és átélték már egyszer vagy többször a gyermekágyas időszakot. Felgyorsult világunk sem kedvez a gyermekágynak, a nagyszülők – még ha ugyanabban a városban laknak is – általában dolgoznak, az apa csak öt nap szabadságot kap, az élet hamar visszatér a normál kerékvágásba.

A baba születésével a legnagyobb változás köszönt be életünkbe, nőből anyává, férfiból apává, párból családdá válunk. Minden fordulópont veszteséggel is jár, és az eddigi megszokott minták, viselkedések átalakulásával, ezért szükségszerűen konfliktussal is.

Nézzük, mi is történik ebben az időszakban!

A gyermekágy időszakában megkülönböztetjük a korai (első 10 nap) és a késői (11. naptól a baba 6 hetes koráig) gyermekágyat. Testi értelemben a gyermekágy az az időszak, amely alatt a méh visszaalakul eredeti méretére. A gyermekágyi folyás intenzitása az első pár nagyon intenzív szakasz után alább hagy, legkésőbb a 6. hét végére – császármetszés után esetleg még később – elmúlik. A korai gyerekágyban a méh visszafejlődésének támogatása, a méhsüllyedés megelőzése miatt is érdemes valóban feküdni.

Szerelem első látásra?

A baba megszületése után rögtön édesanyja szemébe néz, és a gyermekágy ideje alatt is jellemző, hogy a szülő és a baba hosszasan, szinte szerelmesen néznek egymás szemébe. Az anya nagyon szívesen tartja kezében, ölében kisbabáját, szeret vele összebújni, akár úgy is, hogy mindketten meztelenek. Ez a közelség segíti őket abban, hogy egymásra hangolódjanak, kialakuljon a kötődés. Van, akiben azonnal kialakul az anyai vagy apai érzés, és van, hogy erre várni kell addig, amíg egy átélt élmény hatására hasít bele valakibe: anya/apa lettem!

A gyermekágyat tekinthetjük a nászútnak a kisbabával – amikor ismerkedünk vele, habitusával, kedvteléseivel, és az új anya- és apaszereppel is.

Minden népnek megvoltak a maga népszokásai a gyerekágy idejére: nálunk ismert volt a komatál: a szülő nő anyja, anyósa, keresztanyja, nagynénjei hozták a meleg ételt, látták el a háztartást míg az édesanya a megvetett gyerekágyban a babájával volt.

Állandó szolgálat

Az újszülött tehetetlen, mindenben a segítségünkre szorul. Nehéz arra felkészülni, hogy a babát éjszaka is szoptatni, pelenkázni kell. Érdemes a baba jeleire hagyatkozni, figyelni arra, mikor éhes, mikor álmos, és mikor kell csak “kieresztenie a gőzt”. Ezzel ő is megtanulja, hogy bízhat bennünk, és egyre finomabb jelzésekkel hozza majd tudomásunkra igényeit.

Nincsen szebb, mint egy szopó kisbaba látványa… , de aki szoptatott már, tudja, hogy az első napok még nem erről az idilli állapotról szólnak. Nehézséget jelenthet az elején az a megterhelés, ami a mellbimbót éri, az esetleges sérülések a mellbimbón. A tejbelövellést is kísérheti a mell megkeményedése, kivörösödése. Ezek a problémák általában 3-5 nap alatt elmúlnak, érdemes mindenképp kitartani!

Az éjszakai helytállásban nagy segítség, ha a baba az anya mellett alszik, így a baba akkor ébred fel, amikor az anya is könnyen ébreszthető alvásfázisban van, és a szoptatás végén, lehet, hogy már mindketten alszanak. Fontos, hogy az anya akár nappal is alhasson, ha fáradt.

Testünk átalakul

Sok anya szembesül a gyerekágy idején azzal, hogy a szülés után bizony marad egy kis pocakja. Kevesen tudják, hogy a has visszaalakulása az első szülés után kb. 9 hónappal vagy egy évvel történik meg, de ha a hasizmokat nem tornáztatjuk, a következő várandósságnál már könnyebben nyúlik meg, és nem alakul automatikusan vissza. A gyerekágy idején is tornáztathatjuk hasizmunkat, de csak finoman! A pocak behúzása, vagy a medence billegetése elég. A 6. hét letelte után óvatosan elkezdhetünk tornázni.

Hüvelyi szülés esetén a gátizom gyakran sérül, ez az első pár nap alatt okoz csak kellemetlenséget. Ha volt gátmetszés, érdemes azt tisztán tartani, sebgyógyító balzsammal kenni, ha az ülés nehézséget okoz, akkor inkább feküdni.

A császármetszés heget fontos szárazon és tisztán tartani! A heg gyógyulásának ideje eltarthat 6 hétig is, és időnként fel-felszakadozhat a seb. Ha gyulladásra utaló jelet észlelünk, mindenképp forduljunk orvoshoz!

 Érzelmi hullámvasút

A szülés után a női hormonrendszer nagy átalakuláson megy keresztül, amelynek következménye, hogy sokak hangulata ingadozik. Ez teljesen rendben van, normális jelenség. Az egyik pillanatban határtalan szeretet van a szívedben a kisbabád, az új családod iránt, a másikban sírhatnékod van, és nem tudod, hogy fogod tudni felnevelni ezt a gyereket. Jó, ha már a várandósságod idején gondoskodsz egy vállról, amin jókat tudsz sírni.

Hogyan segíthetünk?

Ha látogatni megyünk egy gyermekágyas édesanyához, kérdezzük meg, milyen főtt ételt hozzunk ajándékba? Szükség van-e arra, hogy bevásároljunk, vagy esetleg elmosogassunk, takarítsunk?

Gyermekágyat fekvő édesanyaként ne az legyen a fontos, hogy ragyogjon a lakás, ha látogatót fogadunk, hanem hogy mi kipihentek legyünk! Ha már belejöttünk az anyaságba, még mindig lesz elég idő takarítani.

 

A gyermekágyas ápolás a világon

Indiában és sok más hagyományos társadalomban a nőrokonok segítenek a baba ellátásában. Régen a legalsóbb kaszt nőtagjai, a tisztátalanok látták el a gyermekágyast, mert tőlük mindent lehetett kérni.

A mai Németországban a szabad foglalkozású bábák a korai gyermekágyban akár minden nap, a késői időszakban további 10 alkalommal látogathatják meg a gyerekágyas anyát és a babát. A bábák itt nemcsak a szülés képzett szakemberei, de képzést kaptak mind a baba, mind az anya gyermekágyas ellátására. A látogatásokat az egészségbiztosítás fedezi.

Az USA-ban nem kötelező egészségbiztosítással rendelkezni. A kórházi tartózkodás csak pár napos, otthon gyerekágyas ápolásra képzett dúlák segítségét lehet igénybe venni. A szolgáltatás térítésköteles.

A gyermekágyas ápolás Magyarországon még gyerekcipőben jár, de a mai életvitel miatt egyre erősödik az igény a hasonló szolgáltatásokra. A gyermekágyas ápoló abban segít, hogy a gyerekágy idején felmerülő kérdésekben tisztán láss, kétségeidet eloszlassa.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül