Hátamon a srácom – A karikás kendő

Picture of admin

admin

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub (új nevén a Hurcibaba Klub) kicsiben leképezi világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül mindenkinek megvan a kedvenc hordozóeszköze. Ezért kérdezem erről a nagy tapasztalatú hordozó anyukákat. Szandrát, a 2,5 éves Miki és a 6 hónapos Csilla anyukáját a karikás kendőről faggatom.

– Szandra, mit jelent az, hogy karikás kendő?

Egy körülbelül 2 méter hosszúságú kendő, aminek az egyik végén két karika található egy levarrt kis fülben. A kendő másik végét ezekbe a karikákba kell befűzni, így keletkezik egy erszény. Felvenni nagyon egyszerű, csak át kell emelni a fej fölött és az egyik vállra helyezni, mint az anyakönyvvezetők a szalagjukat.

– Aki nem látott még ilyet, hogyan képzelje el, hogy néz ki, miben különbözik a hagyományos hordozókendőtől?

Ez tulajdonképpen egy csípő hordozásra kifejlesztett kendő. Szerintem a kendő szépsége és a könnyű használat – hiszen nem kell kötni – ötvöződik ebben a hordozóban.

– Mikor kezdted el használni, és miért ez lett a kedvenc hordozóeszközöd?

Amikor a fiam egy éves volt, akkor vásároltam ez első karikásomat. Elszaladt 1,5 év, de a fiam továbbra is nagyon szeret benne üldögélni, és a férjemnek is ez lett a kedvenc hordozója.

Nagyon szeretem a csípőhordozást. Egyik karommal mindig át tudom ölelni a gyermekemet és így megnyugtató közelségben lehetünk.

A felvétele közben pedig nem keltek akkora feltűnést, mint amikor hátra kötök. Nekem ez is szempont. Nem szeretem, ha leáll a forgalom és úgy bámulnak mit művelek a kendővel és gyerekemmel. A karikás kendőt akkor szeretik leginkább használni az anyukák, amikor a kisgyermek már megy a saját lábán, de még csak rövid távot bír, így aztán fel-le járkál a vonzó külvilág és a biztonságot nyújtó szülő karjai között. A karikás kendőink használatát a második gyerkőcünkkel 4 hónaposan kezdtük, a meleg miatt, mivel szellősebb, hogyha csak egy réteg kendő van a babán és a szülőn. A karikás kis helyen elfér és gyorsan felvehető. Egy kezem marad a megunt triciklinek vagy a kismotornak, a másikkal pedig ölelek.

– Hogyan tehető bele a baba, mire ügyeljünk használatakor?

Miután a karikákba megfelelően betettük a kendőt átvetjük a fejünk felett “anyakönyvvezető módra”, majd jöhet a gyermek. Ügyelni kell arra, hogy először a kendőre ráültessük a gyereket és csak az után kezdjük el felhúzni az erszényt formázó kendőt. A lábakat béka tartásban, ugyanúgy, mint más hordozónál. Megfelelően meg kell hogy támassza a kendő és ez némi odafigyelést igényel. Soha nem szabad, hogy kicsússzon a gyerek annyira a kendőből, hogy csak a popsiját tartsa. Végül a kendőszárak húzásával lehet tökéletesen méretre igazítani.

Bölcsőtartásban is lehet hordozni karikás kendőben, de nekem ebben nincs tapasztalatom, háton hordozni pedig nem ajánlott ezzel a kendőfajtával.

– Mik az előnyei, miben más, mint a hasonló célt szolgáló babaerszények?

Előnye, hogy csak egyet kell belőle venni, mert a karikák segítségével könnyen alakítható a mérete. Téli és nyári ruhára egyaránt használhatja mindkét szülő. Pár hónapos kortól, amíg a kendő és a szülő bírja hordható benne a gyermek. Hátrányáról is essen szó. A féloldalas terhelés megterhelheti a gerincet és ezért sokaknak hosszú távon nem kényelmes.

– Hol lehet kapni és körülbelül mennyi az ára?

Lehet venni készen, a legtöbb kendőt forgalmazó cég gyárt karikáskendőt is. Én a szövött kendőből készültet kedvelem, strapabíró acél karikákkal, de vannak pamut anyagúak is. A pamutnál fontos szempont, hogy jó tartása legyen és ne tartalmazzon az anyag semmi mérgezőt, hiszen a babák előszeretettel rágcsálják a hordozóikat. Lehet készíteni is karikást, egy hosszú szövött kendőből kettő is kitelik. Megfelelő karikákat kell csak venni hozzá és egy gyakorlott varró gyorsan el tudja készíteni a neten található minta alapján. Nekem is van ilyen saját készítésű karikásom kevesebb, mint ötezer forint volt ennek az ára.

– Szeretik a gyerekek is, mik a tapasztalataid? Volt esetleg valami emlékezetes kalandotok vele?

A mi gyerekeink szeretik, sokfelé jártunk már karikással hordozva őket. A kisfiamnak sokáig ez volt a kedvence, így amikor beszélni tanult, kencnek nevezte el. Legkedvesebb kalandunk az volt, amikor egy szép márciusi hajnalon sok csomaggal megpakolva megérkeztünk a Klinikára és a férjem karikásban hordozva vitte Mikit, hogy a sok pakk elférjen a hátán és a kezében. Szülni mentünk, karikással.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül