Hátamon a srácom – mosható pelenkák

Picture of admin

admin

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja a hordozóeszközöket, mosható pelenkát. Ő Kondritz Attiláné, Ágnes.

 – Ági, mikor és hogyan találkoztál a mamami klubbal?

– Harmadik gyermekem születése előtt mosható pelenka után kutatva az interneten bukkantam rá a mamamira. Elhatároztam, hogy nem szeretném szennyezni a természetet a sok műanyaggal, ezenkívül a pelenkás időszakot tekintve lényeges a megtakarítás, még ha a mosás költségeit is számításba vesszük, akkor is. Ez tovább csökkenthető mosószóda és 40 fokos víz használatával.

– Milyen mosható pelust használ Bandesz?

– Sokféle pelenkát próbáltunk. Először magyar pelusokat, hisz ez hazai termék. De kissé pirulva be kell vallanom, már csak egy darabunk van belőle, mert megfertőzött a Pop-in, ami nagyon kényelmes, kezdő moshatópelusozóknak igen jó megoldás. Használtunk All in One pelusokat – külső belső egy- végül a Poppolini belső mellett kötöttünk ki. És persze vannak saját kézzel készített pelenkáink is.

– Bandesz alig múlt 14 hónapos, és ennyiféle pelust használtatok már? Hogy lehetséges ez?

– 4-5 féle pelenka szerintem nem olyan sok. Újat csak keveset vettem, szerencsére a mamamin nagyon jó áron lehet használt dolgokat vásárolni és így nagy volt a csábítás, hogy kipróbáljak különféléket is. Ahogy minden gyermek más és más, így a pelenkáknál is van, ami jobban testhezálló, amit megkedvel az ember.

– Külsőnek mit használsz?

– Külsőnek már kizárólag gyapjúból készített külsőt használunk. Van kézzel kötött és pulcsiból varrott változatunk is. Meglepő, de nem ereszti át a nedvességet és ehhez nem kell más, mint egy kis lanolin, amivel be kell dörzsölni a pelusokat mosás után. Nagyon kényelmes a használata és télen hosszú szárú változatban is hordható, ilyenkor nem kell más a textilpelenkára.

– Mi volt az első hordozóeszközöd, és mért azt választottad?

– Egy vastag hordozókendő. A választásom azért esett rá, mert a többi kendőhöz képes ez volt az egyik legolcsóbb.


– Ezek szerint kendőből is többfélét próbáltál. . . mesélj egy kicsit arról, hogy milyen kendők fordultak meg nálad!

– Kerek csokoládé, gömbölyű csokoládé, szögletes csokoládé. . . ugye mindenki ismeri Gombóc Artúrt? Én a kendőkkel vagyok így. . . A pécsi mamami klub segített abban, hogy több márkát megismerjek, kössek vele, kipróbáljam. Megvettem az első csúcsminőségű kendőmet, amit aztán elcseréltem egy másikra, így a további vásárlások, cserék már könnyen mentek. Tulajdonképpen “csak” egyszer kell beruházni egy drágább, megbízható ökoteszttel minősített kendőre. Ezeket ugyanis szinte a vásárlás árán el is lehet adni, vagy minimális veszteséggel, ami nem több, mint egy-két ezer forint. Vagy lehet cserélgetni is más megszállottakkal. Minden kendő más és más. A kendők különböznek egy kicsit márkánkként. Szövés szerint lehet keresztsávoly vagy jaquard. A teljes színskála felvonultatásán kívül lehet egy kendő egyszínű, csíkos vagy figurális. A szál, amiből szövik lehet tiszta pamut, vagy gyapjúval, lennel vagy kenderrel kevert, kézzel vagy géppel szövött – illetve a rugalmas kendők kötöttek. Igazán minden igényt kielégítenek a gyártók. Mindegyiknek megvan a maga erőssége. Végül kialakul mindenkinél, hogy mit szeret, és nem utolsó sorban választ a kisgyerek is. Kissé pirulva bevallom, négy kendőnk van és nagyon aranyos, mikor a kisfiam valamelyiket húzza elő a szobából, hogy most azt kéri. A szívem most már egy-egy ritkaság után dobban meg – ekkor újraértékelem a kendőkészletemet, megnézem, mit lehetne eladni vagy elcserélni az új szerelemre. Csak biztatni tudom az érdeklődőket, hogy próbáljanak ki több márkát, derüljön ki mi a legjobb a babának és a mamának is.

– Mikor varrtál először hordozóeszközt, és mi volt az?

– Először egy babaerszényt varrtam rugalmas anyagból saját magunknak, ezután a pécsi hordozóklub “anyjának”, Szilvának varrtam egy MeiTai-t, amit nevezhetünk “kötözős kengurunak” is.

– Neked van MeiTai-od?

– Hááát, olyan van, ami még nem lelt gazdára, tehát nem kimondottan saját részre készült, de végül bevetésre került itthon. Fűnyíráskor például remek szolgálatot tett. Ezt a férjem is kipróbálta, mert a fazon miatt egyszerrűbb használni, mint egy kendőt. De a kérdésre válaszolva nekem nincs MT-m. 🙂

– És van még valami, amit nőknek, asszonyoknak készítesz. . .

– A mosható pelenkák után kutatva bukkantam rá az anyukák részére készített mosható tisztasági és egészségügyi betétekre. Külföldi oldalakon nagyon sokat végigbogarásztam, aztán jött az ötlet, hogy ilyet én is tudnék készíteni. Ezek úgy néznek ki, mint a műanyag eldobható betétek, szárnyakkal, csak éppen pamut anyagból. Igény szerint vízzáró réteggel is készülhet, így teljes a biztonság. Be kell vallanom, tesztelni még nem volt módom, mert drága kisfiam olyan sokszor és intenzíven szopik még most is, hogy lassan két éve nincs szükségem betétekre:)

Köszönöm a válaszokat! 

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül