Hátamon a srácom

Picture of admin

admin

A mamami internetes babahordozó és mosható pelenkázó közösség pécsi klub alapító tagjainak megvan a kedvenc hordozási eszközük és módjuk. Vida Líviának kedvence a legelterjedtebb és legrégebbi hordozóeszköz, a hordozókendő.

-Liv, kérlek mutatkozz be egy kicsit! Hányadik babádat hordozod?
-29 éves vagyok és van egy 4 éves lányom, egy 2 éves lányom és egy 6 hónapos fiam. Mindegyikük hordozott gyerek.

-Először mivel hordoztál?
-Hordozókendővel kezdtem, és maradtam kendős, bár van egy MeiTaiom is, de ezt inkább a férjem használja. Az első kendőm egy Nandu volt, amit azóta már elajándékoztam, de nagyon szerettem, az első lányom abban nőtt fel.

-Hogyan használtad először a kendőt?
-A klasszikus elöl keresztben hordoztam eleinte és sokáig. Gyűjtögettem a bátorságot a háti hordozáshoz. Ma gyakorlott kendősként már csak háton és csípőn hordozok, nekem így a legkényelmesebb.

-Szerinted mekkora kendőt érdemes venni?
-Az ideális kendőhossz az alkattól, magasságtól is függ, és attól, hogy milyen kötéseket szeretünk inkább. A rutinosabb kendősöknek ezért van hosszabb és rövidebb kendőjük is. Érdemes elmenni egy tanfolyamra vagy egy hordozó klubba, ahol személyes tanácsot tudnak adni mindenkinek.

-Hogy látod, mi a különbség a magyar illetve az import kendők között?
-A magyar kendők közül egyedül a Nandunak van megfelelő szövése a hordozáshoz. A Nandu nagyon jó kendő, szuper ár/érték aránnyal. A külföldi kendők közül a biopamutok a legdrágábbak. A különbség szubjektív, személyes véleményem szerint egy biopamut kendővel hordozni a Nandu után óriási különbség volt. Egy jó minőségű kendő szinte magától tudja a kötéseket, kicsi rajta a csomó, lágy az esése és hosszú távon sem vágja, húzza az ember vállát. Tapasztalataim szerint aki megkedveli a hordozást, előbb-utóbb beruház egy csúcsminőségű kendőbe. Drága, de egy jobb babakocsi árához mérten ez az ár még mindig elenyésző.

-Hogyan, honnan tanultad meg megkötni?
-4 éve nekem még csak az internet volt segítségemre, videókról tanultam meg a kötéseket, fórumokon beszélgettem anyukákkal, egymás fotóiról, ötleteiből, tapasztalataiból tanultunk. Véleményem szerint segítség nélkül is meg lehet tanulni hordozni, de egy tanfolyam vagy klub ma már óriási segítség az anyukáknak. Tényleg sokkal könnyebb, ha valaki megmutatja, megigazítja és a biztatás is elkél, mikor a háti kötéseket gyakorolgatja az ember.

-Tapasztalatod szerint hogyan lehet újszülöttet hordozni?
-Elöl vagy háton. Egy jól megkötött elöl kereszt vagy egy háti batyu szépen tartja a baba csípőjét és gerincét. A fiam 3 hetes korától gyakorlatilag a hátamon lakott, csak szoptatni vettem le. Az újszülöttek különösen szeretik a szoros testkontaktust, szeretik hallgatni anya szívdobogását, légzését, beszédét. Vannak babák, akik bölcsőtartásban szeretnek lenni a kendőben, sőt, aki elég ügyes, még szoptatni is tud hordozás közben. Nekem ez sajnos egyik gyerekkel sem sikerült, az enyémek nem tűrték a bölcsőtartást.

-Mettől ajánlott a kereszthordozás?
-Mihelyst a szülés után megerősödik az anyuka, lehet hordozni, kezdődhet a “negyedik trimeszter”, ahogy a hordozó anyukák nevezik :). Ez a legkedveltebb hordozási mód, amíg az anyuka hátának nem megterhelő, lehet folytatni. Általában 7-8 kilós babát már érdemes hátra tenni.

-Milyen tapasztalataid vannak a háti hordozásról?
-Nagyon szeretem és tapasztalataim szerint a gyerekek is. A gyerekek kilátnak a vállam fölött, de ha akarnak, el is tudnak bújni a nyakamban. Kell egy kis gyakorlat hozzá, nincs mese, a gyereket meg kell fogni és fel kell tenni a hátunkra! Hamar bele lehet jönni és a közhiedelemmel ellentétben kontaktusban lehet maradni a babával úgy is, hogy nem látjuk. Sokan idegenkednek tőle, és miután elöl nehéz lesz a baba, inkább abbahagyják a hordozást. Érdemes próbálkozni a háti hordozással, mert a babák nagyon szeretik!

-Miért a hordozókendő a kedvenced az összes hordozóeszköz közül?
-Mert a legszorosabb testkontaktust biztosítja, ölelősebb, kényelmesebb, mint a többi hordozó. Változatos hordozást biztosít. És mert gyönyörű, kihangsúlyozza az anyaságot, a nőiességet. Nekem 5 kendőm van, és sokszor a kendőhöz öltözöm fel, ki tudom választani az épp aznapi hangulatomhoz illőt.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül