Kisfiú, kislány? Fő, hogy egészséges legyen!

Picture of admin

admin

Megfogant a kisbabád, növekszik a pocakodban. Kíváncsian próbálod vele felvenni a kapcsolatot, talán beszélgetni is próbálsz vele. Van, aki megérzi, hogy kisfiú vagy kislány rejtőzik-e benne; van, aki az ultrahangon árulkodó jelekből tudja biztosan, milyen nemű babára számíthat; van, aki arra számít, hogy majd a születésnél kiderül, „meglepetés” lesz a baba neme.

A legtöbben úgy válaszolnak erre a kérdésre: „Fő, hogy egészséges legyen!”. Mennyire lehetünk abban biztosak, hogy egészséges kisbabát hordunk?

A genetikai ultrahangvizsgálatok (amelyek a magzatvíz mennyiségéből, a nyaki redő vastagságából, és mást jelekből) következtetnek arra, hogy egészséges-e a kisbaba. A laborleletek, ill. a laborleletek értékeit igazoló vagy cáfoló magzatvíz-mintavétel, kiegészítik a képalkotó eljárást.

Az anyai vérből vett mintából a következő vizsgálatokat lehet elvégezni:

AFP (alfa-fetoprotein)-vizsgálat: egy magzati fehérje mennyiségének vizsgálata az anyai vérben. Az értéke téves lehet, ha az anya súlya nem átlagos, ill. ha több gyermeket hord.

Triple-teszt: AFP, β hCG (human corion gonadotropin) és a nem konjugált ösztriol szintjének együttes vizsgálata.

A fent említett tesztekkel a Down-szindrómát, az Edwards-szindrómát és a velőcsőzáródási problémákat tudják kimutatni. A Down-szindróma a 21. kromoszóma betegsége, nem egy kromoszómapár, hanem összesen három kromoszóma van. Az Edwards-szindrómánál a 18. kromoszómából van eggyel több. A velőcsőzáródás – a csigolyák tökéletlen elzáródása egy gerincszakaszon; lehet, hogy az elzáródás tökéletlensége nem okoz panaszt, és az is, hogy olyan mérvű a hiány, hogy az az élettel nem összeegyeztethető.

Ha a teszt egy bizonyos kockázati tényezőnél nagyobb kockázatot mutat, akkor ajánlott az amniocentézis (hasfalon keresztüli magzatvízvétel) elvégzése. A vizsgálat szövődménye lehet 1%-ban magzatvízszivárgás, vetélés, vagy fertőzés.

Mennyire pontosak a tesztek? A göttingeni egyetemen úgy találták, 10 000 várandós vizsgálatából 500 esetben adott a triple teszt olyan eredményt, amely egy amniocentézis-vizsgálatot tett szükségessé. Végül 12 várandósnál igazolódott, hogy valóban Down-szindrómás babát hord a szíve alatt, 488-nak egészséges volt e tekintetben a kisbabája „pozitív” triple teszt mellett. A 9 500 várandós nő közül nyolcnak született Down-szindrómás kisbabája „negatív” teszteredmények mellett.

A velőcsőzáródás gyakorisága fele a Down-szindrómáénak. A teszt tehát nem teljesen megbízható (mint egyik teszt sem), másik problémája, hogy nem tudja megmondani, a velőcsőzáródás, vagy a Down-szindróma milyen súlyosságú, tehát a baba olyan rendellenességgel születik-e, ami könnyebb, Down szindrómánál enyhe értelmi fogyatékosság, velőcsőzáródásnál panaszt nem okoz, vagy a betegség nagyon súlyos lefolyású. A teszt más betegségek kiszűrésére nem alkalmas.

A triple teszt és az amniocentézis eredményét nem azonnal, hanem a laboratóriumi vizsgálat/tenyésztés után lehet csak tudni, az eredmények megérkezéséig marad a bizonytalanság, a kétség, vajon egészséges lesz-e a kisbabám.

És ha nem egészséges – hogyan tovább? Megszüljem, és neveljünk fel egy „szörnyeteget”, egy fogyatékost? Mennyire fogyatékos lesz? Ezek olyan kérdések, amire pároddal együtt tudjátok meghozni a számotokra helyes döntést, és még a biztos eredmény tudatában is van lehetőségetek arra, hogy időt kérjetek, hogy eldöntsétek, vállaljátok-e a kisbabát.

Talán segíthet a döntés meghozatalában, ha felkerestek olyan intézményeket, ahol az olyan típusú gyerekekkel foglalkoznak, akit hordasz. Vannak olyanok, akik biztosak abban, hogy bármilyen legyen a kisbabájuk, vállalják, megszülik. Számukra talán felesleges is a teszt elvégzése.

Biztosat senki nem tud mondani, a tesztek a leggyakoribb genetikai betegségekre tudnak szűrni. Az életben lehet biztosítást kötni, ami fizet arra az estre, ha történik velünk valami, de nem tudják a káreseteket kivédeni. A szülés, és a későbbi élet alatt sem vagyunk bebiztosítva – mégis a többség él, jól van, egészséges.

Egészséget, boldogságot, őszinteséget és bölcsességet kívánok!

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül