Magzatból újszülött: a szülés szakaszai

Picture of admin

admin

A szülés azt a folyamatot jelenti, amikor a várandós nő világra hozza a magzatát. Ez a cikk a szülés jól elkülöníthető szakaszairól: a látencia szakaszáról, a vajúdásról, azaz a tágulási szakaszról, majd a kitolási és végül a lepényi szakaszról szól.

A látencia szakasz

A látencia szakasz a szülés előszobája, amikor megjelennek az első előjelek (pl. jóslófájások) és konkrét jelek (pl. magzatvíz elfolyása) arra, hogy elindul a szülés folyamata. Ezt az időszakot az anya erős befelé fordulása jellemzi.

A tágulási szakasz fázisai

A második, tágulási szakaszt három részre osztjuk: a szociális, az aktív és az intenzív szakaszra. A szociális szakban a méhnyak kb. kétujjnyi nagyságig tágul, a méhösszehúzódások könnyen elviselhetők. Akkor érdemes a legkorábban elindulni a kórházba – leszámítva a rapid szülést, amikor nagyon gyorsan történnek az események -, ha az 5 perces összehúzódások legalább 2 órája tartanak. Ebben a szakaszban még egész mondatokban beszél a szülő nő.

A szülés aktív szakaszában az anya már nem tud olyan cizelláltan fogalmazni, mint korábban. Ez a szakasz a méhszáj négyujjnyi tágulásáig tart, és ez a szülés leghosszabb ideig tartó fázisa. Az elején 5 percenként érkező méhösszehúzódások a szakasz végére kétpercesekké válhatnak, az anya egyre inkább befelé fordul.

A következő szakasz a szülés legrövidebb, legintenzívebb szakasza, amikor eltűnik a méhszáj. Tovább fokozódik az összehúzódások hossza, rövidülnek a köztük lévő szünetek. Ez a szakasz a szülés legnehezebb része, ilyenkorra az érzetek annyira felerősödnek, hogy csak nehezen bírhatók ki. Ez a periódus mintegy 1-1,5 óráig tart. A kommunikációra egyáltalán nem jellemző az udvariasság, felszólító tőmondatokban beszél az anya.

Az intenzív szakaszt követő “pihenj és légy hálás szakaszban” sokszor leáll a szülés, ilyenkor lehetősége van megpihenni az anyának a nagy megpróbáltatás előtt.

A kitolási, lepényi szak

Ám egyszer csak érkezik egy olyan erős reflex, amit nem lehet feltartóztatni. Olyan ez az inger, mintha kilökné az anyából a babát. Ez a szakasz, a kitolási szakasz először szülőknél egy órát is tarthat, többedszer szülőknél sokkal rövidebb is lehet. Ekkor a szülő nő szinte nem is beszél, csak hangokat ad ki. Az utolsó erős kitoláskor világra jön a kisbaba, majd nem sokkal később megszületik a méhlepény, ezzel befejeződik a szülés folyamata.

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül