Pelenkabelső házilag

Picture of admin

admin

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet. 

Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat, és a következő megfontolások figyelembevételével varrtam meg az újakat.

A pelus a háromszárú, kis karmocskákkal az anyagba kapaszkodó, akár snappivel fogom össze. Ha nem lenne snappim, biztosítótűt használnék.

Típusát tekintve úgynevezett zsebes pelenkát varrok, mert ez szárad meg a leggyorsabban, és szükség szerint betétekkel növelhetem a nedvszívóképességét, miközben maga a pelenka ugyanolyan egyszerűen használható. A betét pedig igazán pillanatok alatt elkészíthető.

Mivel a hurkolt anyag jobb nedvszívó, én is ilyennel dolgozom. A pelus babapopsi felőli oldalán bébiplüsst használok, amelynek a fordítottja poliészter, és a színe 100% pamut. A külső oldalon pedig frottírt, ami 100%-ban pamut. Természetesen az anyagokat szabás előtt kimostam 90 fokon, hogy “élesben” ne érjen meglepetés.

Pelenkabelső házilagMost pelenkabelsőt varrok, de pul és pur anyagból vízhatlan külsőt, illetve külső-belső egyben pelenkát is lehet készíteni. Én ezek helyett inkább gyapjúkülsőt használok.

E szabásminta szerint varrt pelus bizonyos külsővel sokáig jó. 1 méter plüssből és 1 méter frottírból, 3 méter kalapgumiból 8 pelenka lett és a szélén leeső anyagból varrtam a betéteket.

Nézzük, hogyan is készül a pelenka házilag:

  1. Közösen kiszabom a frottírból és a plüssből a pelenkát varrásráhagyás nélkül.
  2. A szabásmintán bejelölt helyeken a frottír fonákjára varrom a gumikat a behúzás miatt.
  3. A zsebnek kihagyott rész szélét eltisztázom.
  4. A két anyagot fonákot a fonákra fektetve cikk-cakköltéssel körben összevarrom.

A betétek ideális mérete 28 cm*9 cm.

Ha valakinek a zsebes pelenka ötlete nem szimpatikus, akkor a betétet – 3-4 réteget is – varrhatja a frottír belső oldalára.

Tapasztalatom az ottobre szabásmintával:

  • a szabásminta nagyobb, mint amekkorára szükségünk volt
  • sokkal kevesebb belső réteg elegendő nedvszívó magnak (ha ezirányban félelmeid vannak, érdemes zsebesre varrni a pelust, így még tömhető, és mégis könnyebben szárad)
  • a tépőzárat újra kellett varrni, nem bírt ki olyan sok mosást
  • az anyagot valóban érdemes ötször kimosni, mert a festék a pisi hatásra kioldódott, és kiros popót csinált elöl-hátul az érzékeny bőrű kisbabámnak
Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül