Szükséges szoptatós teát inni ahhoz, hogy elég tejem legyen?

Picture of admin

admin

Anyósom nem tudott szoptatni két hónapig sem, én is félek, nehogy elfogyjon a fejem, és ne tudjam szoptatni a kisbabámat. Ezért minden nap több liter szoptatós teát megiszok, így biztos fogom tudni a babámat szoptatni sokáig. Mennyire misztikus dolog a szoptatás? Attól függ, mit eszik/iszik az anya? Vagy valami máson múlik, hogy elég legyen a tej?

Ebben a cikkben azt olvashatod el, mik a szoptatást befolyásoló legfontosabb tényezők:

  • Az első nagy kérdés, hogy mitől lesz elég tej?
  • Mitől tud valaki szoptatni?
  • A szoptatós tea, búzasör és más szoptatást serkentő szerek

Az első nagy kérdés, hogy mitől lesz elég tej?

Szükséges szoptatós teát inni ahhoz, hogy elég tejem legyen?

Mellből szopó kisbaba

mell “fejlődése” az első várandósság alatt fejeződik be – a tejképző mirigyek alkalmassá válnak a tej kiválasztására, a bimbóudvar besötétedik, kiemelkedik, a mellbimbó felpuhul – azaz ez idő alatt válik készen arra, hogy valaki kizárólagosan szoptatni tudja kisbabáját. Itt linkeltem be egy korszerű anatómiai képet a mellről azoknak, akik kíváncsiak rá :). Míg a baba nem születik meg, a méhlepény termel egy hormont, ami gátolja a tejelválasztást. A tejtermelés folyamata a szülés után, a lepény megszületésével indul el pontosan avval, hogy megszűnik a gátló hatás.

Tehát a szülés után, ha a lepény teljesen megszületett, a tejtermelés mindenképp elindul. Itt azt fontos tudni, hogy a lepény egésze megszületett, mert ha egy kicsi darab is bent marad, az fenntarthatja a gátló hatást. Hogy úgy mondjam, ez a FELTÉTELE a tejtermelésnek.

Ami ezután jön, rajtad is múlik: hogy milyen gyorsan jelenik meg a colostrum – előtej – után a “valódi” anyatej, rajtad múlik.

Mitől tud valaki szoptatni?

Röviden mondva azon, hogy gyakran és helyes technikával teszi mellre a kisbabáját. Ideális esetben a baba már szülés után rögtön az édesanyjához kerül, és elkezdhet ismerkedni az anyával és az anya vele. Ilyenkor, ha együtt lehetnek, és nem zavarják meg őket, a kisbaba felkúszik az anyamellre és ott helyes technikával szopni kezd. Fontos, hogy ezt ő saját erejéből tehesse meg, hogy ne nyomják a kis fejecskéjét a mellre, vagy segítsék máshogy.

A másik, és talán legfontosabb faktor, hogy a kisbaba gyakran kerüljön mellre. Az, hogy mennyi lesz a tej mennyisége, azon múlik, mennyi inger éri a mellet, azaz mennyit szopik a baba. Ha sokszor szopik, sok inger éri a mellet, és a mell pontosan annyi tejet gyárt le, amennyire a kisbabának szüksége van.

Ezért nagyon nagyon fontos, hogy az első napokban a baba csak anyatejet kapjon! Általában az előtejet az anyatej harmadik napon váltja le, ha a baba eleget tudott mellen lenni, és így elég tejet tudott magának csinálni.

A szoptatós tea, búzasör és más szoptatást serkentő szerek

szoptatós teaA szoptatós tea, búzasör, sok ivás, vagy speciális étrendek csak akkor tudnak segíteni, ha mellette teljesülnek az előző bekezdésben írtak: ha jó a baba szopási technikája és elégszer van mellen a baba. Akkor hozzáadhatnak a tejtermeléshez, rásegíthetnek, de valójában a tejmennyiséget az befolyásolja, mennyi inger éri a mellet.

A szoptatós tea mellékhatása lehet, hogy a benne lévő kömény vagy ánizs hatására a baba pocakja jobban fáj. E miatt érdemes egy nap egy filter szoptatós teát inni.

Ha bizonytalan van abban, hogy elég-e a tejed, érdemes a gyakrabban szoptatni, ellenőrizni a baba szopási technikáját! Ebben segítségedre lehet egy tapasztalt bába, dúla, védőnő, vagy egy szoptatási tanácsadólll szoptatási tanácsadó! Én is szívesen válaszolok a kérdéseidre!

Picture of admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet.  Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat,

Hátamon a srácom – mosható pelenkák

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia. A klub kicsit leképezi világunkat: akad benne olyan, aki nem veszi, hanem varrja

Hátamon a srácom – MeiTai

A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Bereczki-Barna Szilvia, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül