A párválasztás

A párválasztás

párválasztás. interjú Bereczkei TamássalBereczkei Tamás viselkedéskutatót faggatom. 

– A nevelés befolyásolja a párválasztást? Vagy nem a nevelésen múlik, hogy kit választunk párnak?

– Összetetten biztosan múlik a nevelésen, nyilvánvalóan. De amennyire én látom, az, hogy konkrétan kit választunk, nem a nevelésen múlik. A családi környezetnek valóban fontos szerepe van abban, hogy mekkora a nyitottság (extraverzió-intraverzió), az intelektuális nyitottság, az érzelmi stabilitás, és hogy milyen személyiségjegyeket hordoz valaki.

Mégis, a baráti kör sokkal inkább hat a párkapcsolatra. Vannak adatok, amelyek azt bizonyítják, hogy még erősebb a párválasztásban, hogy hasonló hasonlót vonz. Úgy tűnik, hogy az ellentétes nemű szülő itt a legbefolyásosabb. Megnéztük az arcokat és a legfőbb személyiségjegyeket: lelkiismeretesség, barátságosság, nyitottság, stb. Ezek vonatkozásában is beigazolódott, hogy hasonló hasonlót vonz. Ez nem zárja ki azt, hogy nem lehet a másik feltevésnek részben igaza. Nevezetesen, hogy az ellentétek vonzzák egymást.

Úgy tűnik, mintha a hasonlóság tartósabbá tenné a párkapcsolatot. A különbözőség viszont izgalmasabbá.

A hasonlóság esetén is elég, ha csak néhány, alapvető dologban hasonlók. A kutatások úgy mutatják, hogy nem feltétlen személyiségjegyekben kell hogy hasonlítson a pár két tagja, hanem hobbiban, érdeklődési körben, intelligenciában, mert ilyenkor jobban egymásra tudnak hangolódni, több közös témájuk van.

– Milyen ösztönös, tudatalatti érzék hat arra, hogy kit választunk?

– Van olyan vizsgálat, ahol a nőknek lehetősége van több potenciális partnerből választani a szaglása segítségével. Természetesen a férfiakat nem látják, hanem levetett ruhadarabokat szagolnak. Ekkor a nők inkább olyan férfiakat választanak, akiknek azok a génszakaszaik, amik az immunvédelemben játszanak szerepet, különböznek. Ami azt mutatja, hogy egy egészséges genetikai sokféleség elv is érvényesül, ami életképesebbé teszi a közös gyereket.

Nagy kérdés, hogy ez a mindennapi életben, a dezodorok korában hogyan működik. Szagok és szaglás területén is nagy különbség van a nemek között, és erre a parfümvállalatok is rájöttek. Legalább annyi férfiparfüm van, mint női és legalább annyi férfiparfümöt reklámoznak, mint nőit. Ellentétben azzal, hogy a női ruhatárat, szépségkellékeket jobban reklámozzák. Ez igazolja azokat a kutatási eredményeket, hogy a nőknek, főleg, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát, és a ciklus közepén vannak, peteérés közelében, nagyon éles a szaglásuk. Ilyenkor az élesség többszöröse lehet a férfiakénak!

Elképzelhető, hogy a párválasztás szag alapján is történik. Egy intimebb környezetben, akárcsak egy kávézóasztal mellett, érezni a másik testszagát. Valószínűleg ez a tényező valaha döntő fontosságú volt, de a mai mindennapi környezet nem teszi lehetővé, hogy ezt a lehetőséget igazán kihasználjuk.

– Mi a különbség a között, hogy a nők és a férfiak milyen szempontok alapján választanak párt?

– Sarkalatos különbségek vannak. A nők ilyen szempontból sokkal tudatosabbak. Például amikor az udvarlási időszakban együtt járnak hónapokig, és megkérdezik a férfit és a nőt is, mesélje el az első napot, amikor találkoztak, a férfiak rendkívül rosszul emlékeznek, a nők viszont szinte pontról pontra tudnak emlékezni.

Nem véletlen ez, hiszen még napjainkban is a nők számára kritikusabb a párválasztás. Őket sújtja ma is a társadalmi megbélyegzés, egy nem kívánt terhesség, régen pedig ez különösen így volt. Nem véletlen, hogy így alakult ki az evolúciós és a kulturálisan áthagyományozott szokások befolyásolási aránya.

Érdekes tény, hogy a nők a kezdetekben jobb stratégának mutatkoznak. Például, a kezdeti ismeretség szakaszában a nők félénkebbek – ezt már több évszázada lejegyezték. A férfi a kezdeményező. Ez manapság nincs feltétlen így, de kutatások mutatják, hogy a modern kultúrákban, ipari társadalmakban a nők kezdeti párkapcsolataiban nagyobb az ambivalencia. A kapcsolat kezdetén jobban szeretnek visszahúzódni, és jobban beszéltetik a férfiakat.

A férfi ezt hajlamos úgy értelmezni, hogy elnyerte a nő kegyeit, hiszen olyan odaadóan hallgatja őt. A valóságban arról van inkább szó, hogy a nő szeretne tisztába jönni a férfi szándékával. Azzal, hogy mit szeretne, milyen a személyisége, mert ez ad biztonságérzetet neki a kapcsolat elmélyítéséhez.

– Más a férfi és a nő célja? Arra gondolok, hogy pár éve megkérdeztem a lányomat és a fiamat, mik lesznek, ha nagyok lesznek: a lányom azt válaszolta, menyasszony, a fiam pedig, hogy traktoros.

– A házassághirdetésekből, ami ugyan egy nagyon szelektált csoport, az derül ki, hogy a nők a mai napig sokkal több hosszú távú kapcsolatot szeretnének, mint a férfiak. Átlagosan azt lehet mondani, hogy a férfiaknál kétszer, háromszor annyi rövidtávú kapcsolatkereső van, mint a nőknél.
A hatvanas-hetvenes években, amikor a nemek egyenjogúsítása volt, azt hitték, hogy ezek a különbségek meg fognak szűnni. De a mostani vizsgálatok azt mutatják, hogy nem így történt.

– A párválasztáskor lehet-e tudni, hogy milyen tartós lesz a kapcsolat?

– A kutatások is alátámasztják, amit én látok magam körül, hogy akkor sikeres egy házasság, ha van legalább egy-két közös dolog a felekben. Ugyanazt akarják, valamiben közösek, valamiben hasonlítanak. Lehet ez munka, érdeklődési kör, közös gyermekvállalás (mindketten akarnak gyerekeket). Ezek alapvető dolgok, ebből nincs olyan sok, 5-10. Ha ebből egy-kettő hasonlít, akkor már jó az alapja a párkapcsolatnak. Ha nincs, akkor sokkal nehezebb.

Saját kutatásom, amiben az arcvonásokat vizsgáltuk, azt bizonyítják, hogy a házasfelek arcvonási elkezdenek hasonlítani egymásra, és erre nem az időtényező hat a legjobban. Sokkal inkább arról van szó, hogy a párválasztáskor van jelentősége. Ugyanakkor nagyobb hasonlóságot mutatnak tulajdonságokban, arcvonásokban azok, akik 30 éve élnek együtt, mint akik csak 5-6 éve.

A hasonlóság döntő része már házasságkötéskor fennáll, és később is dominál, de nem olyan mértékben, hogy azt lehetne mondani, hogy ez lenne felelős kizárólagosan a sikeres párválasztásért, párkapcsolatért.

Köszönöm a válaszokat!

 

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website