A választás jelentőségéről

A választás jelentőségéről

Más a feladata, szemlélete egy kiemelt regionális ellátó központnak, egy egyszerű szülészeti osztálynak és más egy otthonszülésben segédkező szolgáltatónak. A tekezedben van a választás, melyik mellett döntesz, ezért írok a választás jelentősségéről.

választás jelentősségeAz ellátási gyakorlatuk is más. Vannak statisztikák, például a császármetszések, a gátmetszések aránya stb., amelyek számszerűsíthetők – így összehasonlítható adatok –, mégsem mondanak sokat a szülés élményéről.

Várandós anyaként, apaként van elképzelésed egészségről, betegségről, és arról, mi az, ami biztonságot nyújt neked (pl. a háborítatlanság vagy a gépek adta biztonság). Ezek az okok nagyon egyediek, és nagyon fontosak. Akkor tudsz leginkább az elvárásaidnak megfelelő módon szülni, ha átgondolod, mi a legfontosabb.

Mi az, ami jó lenne, ha teljesülne, de ha a legfontosabb már teljesül, akkor mégsem annyira fontos, és mi az, ami nem is fontos?

Ha már megvannak a válaszok ezekre a kérdésekre, vizsgáld meg a nőgyógyászt/szülésznőt/dúlát („megfelelő rész aláhúzandó” 🙂 ) a szülészeti ellátót, hogy teljesíti-e az elvárásaidat.


Melyik intézmény, mely szakember az, aki érti, amit kérdezel tőle, akinek elhiszed, amit mond?

Ha megtalálod ezt az intézményt, azt a gárdát, ülj le velük, és beszéld át az elvárásaidat – ha szükséges, fogadd el, hogy a legfontosabb szempontok teljesülnek, és lehet, néhány nem annyira fontos szempont nem. Fontos, hogy partnerként tudjatok „tárgyalni”, fontos a szakszemélyzetnek is, hogy érezze, megbízol bennük. Ezért válaszd azt, akit emberként és szakemberként is el tudsz fogadni. Nem hiszek az általános „jóban” vagy „rosszban”.

Nem jó vagy rossz a kórházi szülés, epidurális érzéstelenítés, az otthonszülés… és a felsorolást folytathatnám. A kérdés, hogy neked melyik út szimpatikus. Amivel szintén tisztában kell lenni az az, hogy a szülésben nem lehet „tutira menni”. Megtervezed, és lehet, hogy a dolgok mégis máshogy alakulnak. Legyen benned rugalmasság arra, hogy elfogadd, a szülés nem úgy alakult, ahogy eltervezted. Ne harcolj azokkal, akik melletted vannak, és segíteni próbálnak, hanem higgy abban, a legjobb tudásukkal azon vannak, hogy te és a babád jól legyetek, hiszen azért választottad őket, mert ők voltak számodra a leghitelesebbek.

 

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website