Amikor a nő anyává válik: a szülés intenzív szakasza

Amikor a nő anyává válik: a szülés intenzív szakasza

A szülés tágulási szakaszának záró fázisa az aktív szakaszt követő intenzív szakasz, amely egyben a szülés legrövidebb része. A méhnyak 4 ujjnyiról teljesen kitágul, eltűnik a méhszáj, hogy a baba előtt nyitva legyen a kapu és ki tudjon bújni. Ilyenkor tovább fokozódik a méhösszehúzódások hossza, rövidülnek a szünetek, még intenzívebb lesz a szülés folyamata.

Testi érzetek a szülés intenzív szakaszában

Ez a szakasz a szülés legnehezebb szakasza, ilyenkorra annyira felerősödnek az érzetek, hogy csak nehezen lehet kibírni őket. Az intenzív szakasz 1-1,5 óráig tart, és már tudható, hogy nemsokára vége lesz, megszületik a kisbaba. A kommunikációra egyáltalán nem jellemző az udvariasság, az anya felszólító tőmondatokban beszél, ha szüksége van valamire.

Amit a vajúdók gyakran mondanak ebben a szakaszban

A szülés intenzív szakaszát a kitárulkozás szakaszának is nevezhetjük. A vajúdók ilyenkor nagyon gyakran mondják, hogy „szétszakadok, meghalok”. Ez arra utal, hogy most van megszűnőben az anya és a baba alkotta egység, az anya testéből kiválik a baba teste, hogy egy teljesen különálló lényként éljen tovább. Tehát a „szétszakadok” találó kijelentés erre a folyamatra. A másik gyakran elhangzó kifejezés a szülés intenzív szakaszában a „meghalok”. Ez nem feltétlenül halálfélelmet jelent, sokkal inkább azt szimbolizálja, hogy a baba megszületése előtt ez az utolsó időszak az, ameddig egy nő független, szuverén nő, aki az anyává válással „meghal” benne. Ha pedig már van gyermeke a nőnek, akkor az a valahány gyermekes anya hal meg benne, mert megszületik a valahány+1 gyermekes anya.

Mit tehet az anya kísérője, támogatója?

Mivel a szülő nő megváltozott tudatállapotban van, a szülés előre haladtával egyre kevésbé képes kontrollálni a viselkedését, tetteit, ezért a szülést kísérő, támogató nem tehet mást, minthogy jelen van, szeretettel fordul a kismama felé. Érdemes elfogadni a vajúdótól azt, amit mond, mert abban a pillanatban az az ő valósága.

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website