Aranyér: nem mindenkit érint és megelőzhető

Aranyér: nem mindenkit érint és megelőzhető

A várandósság, illetve a szülés során több tényező is elősegítheti az aranyér kialakulását. Nem mindenkinél okoz gondot ez az elváltozás, és az sem biztos, hogy akinek a babavárás időszakában aranyere lesz, annak később is gondot okoz majd. Sok nőnél az első várandósság idején alakul ki az aranyér.

Aranyér – kitágult visszér

Aranyérnek nevezzük azokat a kitágult visszereket, amelyek a végbélzáró izmon belül vagy kívül találhatók. Általában a végbélnyílás környékén tapintható egy rugalmas, fájdalmas csomó. Gyakran vérzés vagy vérezgetés is tapasztalható, fájdalmas lehet az ülés, a székelés. Ha már felszíni sérülés is kialakul, a bejutó baktériumok akár fertőzést is okozhatnak. A begyulladt aranyér lázzal is járhat.

Hogyan alakul ki az aranyér?

Ahogy a méh és benne a magzat növekszik, egyre nagyobb nyomás nehezedik a hasüregben a kismedence kötőszöveteire. A táguló méh a vénákat is összenyomja, ezért a vér pangani kezd a végbél körül található erekben. Szüléskor pedig a tolófájások, a hasprés segít rá a folyamatra. A sajnos gyakran előforduló aranyér szorulás, illetve székrekedés miatti erőlködés következménye is lehet. A várandósság hormonális hatására kitágulnak a sima izmok, hogy meg tudjon nőni a méh, de sima izom található a bélben is, ezért ilyenkor sokaknak lelassul a bélmozgása, ami szoruláshoz, majd pedig aranyérhez vezethet. A kismamák egy részénél pótolni kell a vasat a várandósság idején, a vastartalmú készítmények szintén kiválthatnak székrekedést.

Mivel lehet megelőzni, karbantartani az aranyeret?

Figyelni kell a táplálkozásra és a mozgásra. Sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával ajánlott a rostdús táplálkozás, a fehér helyett barna lisztből készült péksütemények fogyasztása. Érdemes áttérni a rendszeres, többszöri, de kis mennyiségű étkezésre, a bőséges folyadékfogyasztásra (a legjobb a tiszta víz). Aranyér-megelőző „intézkedés”, ha sikerül kordában tartani a testsúlyodat és jó hatással van a vénák állapotára a keringést segítő testmozgás, valamint az intimtorna is.

Jó hír, hogy ha az aranyér a terhesség vagy szülés során alakult ki, akkor az esetek jelentős részében a szervezet regenerálódásával, műtéti beavatkozás nélkül is eltűnik. Helyi hatású krémekkel, kúpokkal, ülőfürdővel, a gyulladt csomók borogatásával jól kezelhető.

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website