Az erőgyűjtés ideje: a pihenj és légy hálás szakasz

Az erőgyűjtés ideje: a pihenj és légy hálás szakasz

A szülés intenzív szakaszát a “pihenj és légy hálás szakasz” követi, ilyenkor sokszor leáll a szülés, és a nagy megpróbáltatás előtt lehetősége van megpihenni az anyának, még az is lehet, hogy rövid időre elalszik. Ez a szakasz a vajúdás legrövidebb, de legnehezebb része. Ekkorra már majdnem teljesen kinyílt a méhszáj, a méhösszehúzódások pedig igen erőteljessé válnak, a fájások szinte egybefüggőek.

Melyek a pihenj és légy hálás szakasz jelei?

A vajúdásnak ebben a fázisában már-már elviselhetetlennek tűnnek a kontrakciók, amelyek akár másfél-két percig is eltarthatnak és alig két-három perc különbséggel követik egymást. Nem ritka a csuklás, a büfögés, a hányinger, esetleg a hányás. Van, akinél remegés, ingerlékenység, dühös megnyilvánulások jelentkeznek, más sírós, kétségbeesett, „feladom” hangulatba kerül. Előfordulhat, hogy az anya hirtelen fázni kezd, de erős hőhullámok is gyötörhetik. Erős hátfájás, fokozódó székelési inger is felléphet. Gyakran elhangzik a „nem bírom tovább”, a „kiszállok” vagy a „hazamegyek” kifejezés. Árulkodó jel lehet ehhez az átmeneti szakaszhoz közeledve az is, ha a kismama elutasítja az addig jóleső forróvizes hasborogatást.

Mit tehetünk ebben a szakaszban?

Amennyire tudsz, pihenj. Van, aki elbóbiskol, így gyűjt erőt az utolsó megpróbáltatáshoz. Csökkentheti a méhösszehúzódásokból adódó fájdalomérzetet, ha megtalálod a számodra legkényelmesebb testhelyzetet. Valakinek a nyögés, esetleg a kiabálás nyújt könnyebbséget, de jól jöhet néhány korty víz, egy arctörlés, esetleg a biztatás, hogy jól csinálod. Ha van rá lehetőség a szülőszobán, segíthet, ha beállsz a zuhany alá vagy a kádban ücsörögsz, térdelsz. Próbálkozhatsz lassú, ringó mozgással is, a lényeg, hogy találd meg a magad számára legkényelmesebb pozíciót, ami enyhíti a testi fájdalmat és a lelki feszültséget. Innen már nem kell sok ahhoz, hogy a kezedben tarthasd a gyermekedet.

Mit várhat a szülő nő a segítőtől?

Támogató hozzáállást és biztatást. Mivel ebben a fázisban a szülő nő mind testileg, mind lelkileg nagy igénybevételnek van kitéve, a legtöbbet azzal segíthetnek az őt támogató személyek, hogy fokozottan figyelnek rá, biztatják, bátorítják, hogy már nincs messze a szülés vége, a baba világra jövetele. Lehet támogatni a légzésben, a nyugalom megteremtésében, és abban, hogy lehetőség szerint senki se siettesse az anyát, hanem hagyják, hogy a saját tempójában szülhesse meg a kisbabáját.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website