Hordozás kérdez-felelek

Hordozás kérdez-felelek

– Elkényeztetem, ha mindig cipelem? Nem lesz emiatt túl kötődő?

hordozás kérdezz-felelekA szülői testkontaktus egy kisbaba számára alapvető szükséglet. A hordozással ezt az alapvető igényét elégítjük ki, ezzel nem lehet elkényeztetni. Természetesen a hordozással sem szabad átesni a ló túloldalára, korban addig és annyi ideig kell hordozni a babát, amíg azt igényli. Akár 3 évesen is lehet még hordozni, ha épp elfáradt, vagy szomorú a gyermek és éppen erre van igénye, de abban a korban már inkább csak mindenkinek egy jó buli.

– Hogy fog megtanulni járni, ha folyton cipeled? Nem fejletlen emiatt a mozgás koordinációja?

A terpesztartásban a csípőt fejlesztő normális, kívánatos mozgáspályák adottak, kisbaba korban kimondottan szükséges és feltétlenül hasznos testtartás.

Nem cipeljük a babákat folyton, csak akkor, amikor egyébként babakocsiban ülnének, vagy aludnának a kiságyban, vagy ülnének egy (rezgő, éneklő, illatozó stb) pihenőszékben, vagy egyszerűen csak fáradtan feküdnének a hátukon.

Egy babakocsiban ülő/fekvő babához képest a hordozott babák izomzata és idegrendszere kicsit folyamatosan stimulálva van a hordozó személy mozgásának megfelelően, ezáltal erősebbek és mozgáskoordinációjuk, egyensúlyérzékük fejlettebb.

– Nincs melege?

babahordozóMegesik, hogy melege van és az esetek túlnyom többségében ez nem zavarja őket, fontosabb nekik, hogy ott legyenek a szülőhöz simulva. Vitathatatlan, hogy sokkal kevesebb ruhát kell adni egy hordozott babára, mivel az anya is melegíti.

– Megéri ilyen hordozót venni, nem felesleges pénzkidobás?

Megéri. Egy jó hordozókendő kb ugyanannyiba kerül, mint egy minőségi kenguru és töredékébe kerül egy minőségi babakocsinak.

– Honnan látod hogy mit csinál a gyermek a hátadon, nem lenne jobb elöl vinni, mint babahordozóban?

Átlényegülnek a női táskákban lapuló tükrök. Autók ablakában kirakatokban is meg lehet lesni a dedet. Egy idő után azonban már annyira összehangolódik baba és szülő, hogy minden egyes kis rezdüléséből már tudja a szülő, hogy épp mit csinál, mit szeretne. Egy már beszélő gyermek esetén pedig kimondottan jó, ha nem a nagyobb testű kutyák marmagasságából kiabál felfelé a gyerek, ha közlendője van, hanem

– Nem jobb neki, ha több inger éri a hordozóban kifelé fordítva vagy a babakocsiban?

aludni anyán jó!Felmérések igazolják, hogy a kifelé hordozott, vagy babakocsiban nem az anya felé ültetett gyerekek stressz-szintje jóval magasabb azokénál, akik folyamatosan látják az Édesanyjukat. A háton hordozott baba ugyanazt láthatja, amit az őt hordozó személy, tehát nem marad le semmiről, ugyanakkor ha túl sok lenne neki az őt érő inger, akkor el tud bújni a hordozó háta mögé.

– Hogy tud a hordozóban aludni a baba szinte állva, hiszen lóg keze-lába?

Nem lóg, mert pontosan, csigolyánként támasztja a gerincoszlopát a kendő, háta a természetes magzati görbületben van, a testsúlya pedig egyenletesen oszlik el. Ha kényelmetlen neki, akkor nem aludna el hang nélkül mosolyogva.

– Nem káros a szülő gerincének? Kimerülsz, ha folyton cipeled azt a gyereket!

Nem káros, ezt fentebb már részleteztem.

Megfelelő és helyes kötéssel nem megterhelő, hiszen a terhelés fokozatos, 3 kilóval kezdődik és a szülő is fokozottan edződik a növekvő súlyhoz.

dr Bereczki-Barna Szilvia, a pécsi Hurcibaba klub alaptója

Mentés

Mentés

Comments

 • hordozókendők és női sorsok, hordozás Baranya megyében - KészüljASzülésre | jún 3,2017

  […] lányom 21 éve született, s akkoriban nagyon vágytam volna akármilyen számomra hiteles hordozási tanácsra, hordozótextíliára, de semmiféle elérhető információm nem volt. Amikor a párommal pár […]

 • Leave a Comment

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Name*

  Email

  Website