Orvosi vs. bábai modell

Orvosi vs. bábai modell

Az elmúlt hetekben nagy nyilvánosságot kapott az otthonszülés legalizálásának ügye. Az ezt támogatók egyik legfontosabb érve, hogy a várandósság és szülés bábai modellje sokban különbözik a nálunk gyakorlatban lévő orvosi modelltől.

Magyarországon a várandós nők nagy része csak az orvosi modellt ismeri, hiszen ebben a rendszerben szült az édesanyjuk, a testvérük, a barátnőjük. Nem is tudják elképzelni, hogyan lehetne másként szülni.

Nézzünk hát néhány sarkalatos pontot a várandósság-szülés-gyermekágy idejéből, hogy lássuk, miben különbözik az orvosi és a bábai modell. Jelen esetben a németországi bábai gyakorlatot vettük alapul.

Nálunk a terhesgondozást a védőnő és egy szülész végzi. A védőnői szolgálat körzetesített, a szülész vagy “fogadott” vagy társadalombiztosítás által finanszírozott. Van egy protokoll, amelynek betartása több, mint ajánlott. A terhesgondozás idején az orvosi vizit általában rövid ideig tart. Németországban egy nő választhat, hogy a várandósgondozást orvos vagy bába végezze. Komplikáció esetén természetesen a bába tovább utalja a kismamát a megfelelő szakemberhez. Nincs kötelező vizsgálat, csak ajánlott, a bábai vizit ideje fél-egy óra.

bábai modellMa Magyarországon a szülésnél a szülésznő van ott – vele többnyire akkor találkozik először a szülő nő, mikor szülni megy – és a szülész, aki vagy szintén “fogadott”, vagy az ügyeletes orvos. A bábai modellben a várandósgondozást végző bába kíséri a szülést a születésházban, ahol dolgozik, vagy a kórházban, amivel leszerződött, vagy a szülő nő otthonában.

Érdemes megemlíteni, hogy míg az orvos a szülés egészénél nincs jelen, hiszen a vajúdás időszakában csak a vizsgálatok idején van az szülő nővel, addig a bába a szülés teljes folyamatát végigkíséri jelenlétével, támogatásával. Ez lehetőséget nyújt számára, hogy az esetlegesen fellépő komplikációkat nagyon korai szakaszban felismerje, és elhárításukra kísérletet tegyen. Ez sok esetben eredményezi azt, hogy nem kerül sor orvosi beavatkozásra.

Magyarországon a kórházból való hazabocsátást követő napon meglátogatja a kisbabás családot a védőnő és a gyerekorvos, ez után a védőnő hetente látogatja az új családot otthonában. A bábai modellben választható, hogy a szülő nő ún. “ambulánsan” szüljön, tehát a megfigyelési idő után – a szülést követő 4, vagy 6 óra után – saját otthonába távozzon a kisbabával (Németországban a szülő nők 25%-a). A bába a szülést követő 10 nap alatt naponta látogatja meg otthonában, és további 10 látogatást tehet nála a szülés utáni első 8 hétben.

Az orvosi és bábai modell közötti különbség a választott hivatásból és az emberek neméből is adódik: egy orvosnak az a feladata, hogy a komplikációt felismerje és elhárítsa. Az orvosok általában férfiak, és a férfiak általában gyorsan meg akarják oldani a problémákat. A bába nő. Hisz a természet bölcsességében és a szülés erejében, van türelme kivárni egy hosszú vajúdást is. Továbbá olyan lelki támogatást tud nyújtani a nő számára, amely segíti őt a szülésre és gyermekvállalásra való felkészülésben.

A bábai modell nem jobb, vagy rosszabb, mint a nálunk hagyományos orvosi, hanem más. Ha mindkettő elérhető, akkor az lehetőséget kínál a gyermekvállalás előtt álló nők, családok számára, hogy eldönthessék, nekik milyen gondoskodás nyújt kellő fizikai és lelki felkészülést. És ami talán a legfontosabb: biztonságot életüknek ebben a fontos szakaszában.

Mentés

Mentés

Comments

 • Jucuu szobahőmérsékleten köt, kötés - KészüljASzülésre | ápr 17,2017

  […] a foglalkozásod? Szülésznőként végeztem […]

 • anya-baba barát, 10 lépés, KészüljASzülésre | ápr 17,2017

  […] 2. Lépés: Ismeri és általánosan alkalmazza azt a bábai szakmai tudást és készségeket, amelyekkel a várandósság, a szülés, a szoptatás és gyermekágyas […]

 • Dúlaság - KÉSZÜLJ A SZÜLÉSRE! | ápr 18,2017

  […] dúla társ lehet a babára, szülésre való készülődésben, de nem hoz döntéseket a várandós helyett. A vajúdás alatt maximalis figyelmével sok […]

 • Modernkori otthonszülés, antroplógusszemmel - készüljASzülésre | ápr 18,2017

  […] hatalomra és tekintélyre tesznek szert, és ezek közül az egyik az orvosi hatalom és maga a klinikai gyakorlat. Ez jórészt annak köszönhető, hogy az orvoslás tagadhatatlanul óriási felfedezéseket tett, […]

 • You must be logged in to post a comment