Babák a napon – A legkisebbek bőrének védelme 9 pontban

Babák a napon – A legkisebbek bőrének védelme 9 pontban

A babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, ezért az ultraviola-sugárzást is könnyebben átengedi. Ha kisbabával vagy kisgyermekkel készülünk nyaralni, érdemes megfontolni az alábbi tanácsokat.

babák a napon

  1. Az lenne a legjobb, ha három éves korig a gyerekek egyáltalán nem lennének közvetlen napsütésnek kitéve, de egy éves kor alatt mindenképpen csak árnyékban tanácsos lenni a babával. A kisbaba átlagosan 10 perc alatt le tud égni, ezért 11-16 óra között érdemes vele inkább a szobában “sziesztázni”, vagy árnyékban lenni.
  2. Fontos tudni, hogy a befelhősödött ég vagy a napernyő is beengedi a napsugarak 50-80%-át.
  3. A nyaralás elején legalább 20-25 faktoros napolajat használjunk, a későbbi napokban már elég a 15 faktoros.
  4. Talán a legfontosabb tudnivaló, hogy minél közelebb a tenger vagy az egyenlítő, minél magasabb a hegy, annál nagyobb faktorszámú napozókrém használata ajánlott. A faktorszám azt mutatja meg, hogy a bőr nap elleni természetes védelme hányszorosára nőtt. Ha egy baba 10 perc napozás után leégne, akkor a 25 faktoros napolajjal 250 percig maradhat a napon.
  5. Ha a babát újra bekenjük, nem sokszorozható a faktorszám! Két óra után azonban általában veszít a hatékonyságából, ezért kétóránként érdemes újból bekenni a babát.
  6. Ha vízpartra megyünk, akkor érdemes vízálló napolajat vásárolnunk. A napolaj felszívódásához nagyjából 20 perc szükséges, tehát érdemes még otthon, indulás előtt bekenni magunkat, és csak utána összekészülni. Ha közvetlenül a fürdés előtt kenjük be magunkat vagy a gyerekeket, a krém belemosódik a vízbe, így magunkat nem védjük, a vizet viszont szennyezzük vele!
  7. Mivel sosem tudhatjuk, hogy pancsolás után a krémből pontosan mennyi maradt – a legjobb, ha rögtön fürdés után bekenjük a picit.
  8. Nem csak a strandon lehet leégni! Akár a kocsiban, dugóban ülve is… Forró nyári napokon ezért legjobb, ha napi rutinná tesszük a napkrémezést.
  9. A folyadékpótlás nemcsak a bőr védelme miatt fontos, ezért legalább negyed litert igyon meg a gyermek óránként a meleg nyári napokon!

Maróy Ditta

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website