Babakocsi: a dizájnnál fontosabb a célszerűség

Babakocsi: a dizájnnál fontosabb a célszerűség

Talán a babakocsival kapcsolatban kell meghoznia az egyik legnehezebb döntést egy újszülött szüleinek. A számtalan szempont (hol, hogyan használod, milyen nehéz, biztonságos-e stb.) mellett figyelembe kell venni azt is, hogy mennyibe kerül, hiszen súlyos tíz-, százezreket adhatsz ki úgy, hogy nem is tudod vagy nem szívesen használod a babaszállító járművet.

Milyen a jó babakocsi?

Vagy inkább: számodra milyen a jó babakocsi? Érdemes néhány kérdésre megtalálnod a választ. Hol és hogyan használod: tömegközlekedésben, városban, terepen? Milyen korú babát szállítasz vele? Adott körülmények között mi jelent biztonságot a baba számára? Milyen praktikus kiegészítőkre van szükség?

A babakocsi akkor jó, ha alkalmazkodik azokhoz a terepviszonyokhoz, alkalmazásokhoz, ahol és amiben használni fogod. Ha terepen jársz vele többet, pl. sokat kirándulsz parkban vagy futsz vele, akkor a nagy és vastag kerék lesz a jó választás (valamint a 3 kerekes megoldás), ha azonban tömegközlekedést veszel igénybe, akkor a kocsi legyen könnyen emelhető, egy kézzel összecsukható. Az újszülötteket kizárólag fekve, a 6 hónaposokat már ülve is szállíthatod, ehhez kell alkalmazkodnia a babakocsinak is.

A babakocsi számos jellemzője közül a biztonság mellett az egyik legfontosabb: követi a baba fejlődését. Ahogy a baba cseperedik, úgy alkalmazkodik az igényeihez: vízszintesen is lehet benne fektetni az újszülöttet, de később, amikor már ügyesebb, ültetni is. Jó, ha magaddal szemben is tolhatod benne a kisbabádat, hogy egymást is lássátok séta közben, de kaphatók állítható tolókaros babakocsik, így a kis utas menetirány szerint is ülhet. És ha már tolókar, érdemes arra is figyelni, hogy kényelmes legyen a fogás a felnőtt számára, ne izzadjon rá és ne törje fel a tenyerét, illetve olyan magasságba is be lehessen állítani, ami a kocsit toló testmagasságához igazodik.

Léteznek az ún. travel system babakocsik, amelyeket a „több az egyben” elv alapján alkottak meg. Lényegük, hogy egy vázra többféle tartozékot lehet felszerelni: mózeskosarat, sportkocsit és autós hordozót. Praktikusságuk miatt sokáig elkísérik a növekvő gyermeket.  

Kiegészítők – nyáron napernyő, esetleg esővédő

Mivel a babakocsit általában kültéren használod, az időjárás változásával szükséges lehet néhány praktikus kiegészítőt is beszerezni a baba védelmének érdekében. Főleg az ősszel vagy télen született kisbabáknak jön jól a melegítő lábzsák. Az esővédőt – ami egy átlátszó nejlonborítás a kocsira – hirtelen jött zápor vagy értelemszerűen eső esetén használhatod, fontos azonban odafigyelni a szellőzés biztosítására. A napernyő az erős napsugarak ellen védi meg a babát, a rovarvédő háló pedig tavasszal és nyáron a rovarcsípésekkel (szúnyogok, esetleg darazsak) szemben nyújt védelmet. Kiegészítő tartozék lehet a kicsivel idősebb testvérek szállítására szolgáló testvérfellépő is.

Egy valamit azért jó, ha tudsz: a kisbaba legjobban az anyukája közelében nyugszik meg. Amennyiben fontolgatod a babahordozást, lehet, hogy nem is lesz szükséged babakocsira.

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website