A bébiőrről – a mesterséges gyermekvigyázó

A bébiőrről – a mesterséges gyermekvigyázó

Vajon ártalmas-e a babára a sok sugárzás, amely már élete első hónapjaiban éri? Riport Dr. Kóbor József biokfizikussal a közkedvelt bébiőrről.

– Mit vegyünk figyelembe bébiőr vásárlásakor?

-A bébicsősz lényegében egy – ún. PMR nyilvános sávon működő – rádiótelefon, amely hang-, illetve mozgásérzékelőre aktivizálódik. Az úgynevezett „alacsony sugárzású” típusok magasabb hullámhosszú, viszont gyengébben, vagy egyáltalán nem kódolt rádiókapcsolatot használnak, amit elvileg bárki lehallgathat.

Úgy tűnik, a 21. században nem lehet elkerülni, hogy gyermekeinkre gépek vigyázzanak. Ha ezt a megoldást választjuk, legalább arra ügyeljünk, hogy a készülék hálózati tápegysége (ha van) minél messzebb legyen a gyerektől.

bébiőr– Milyen hatással van a légzésfigyelő a kisbabára?

-A légzésfigyelő lényegében egy piezoelektromos alapon működő mozgásérzékelő, amit a baba lepedője alá kell helyezni. Miután a hirtelen bölcsőhalál egy ritkán előforduló, de annál félelmetesebb dolog, sokan használják. Ha az érzékelő 20 másodpercig semmi mozgást, beleértve légzőmozgást nem érzékel, akkor jelez.

Nagyon fontos, hogy jól be legyen állítva az érzékenység, mert ellenkező esetben a hamis riasztások megijesztik a babát is, és a szülőket is. Itt is fontos, hogy ha a készülék hálózatról működik, a tápegység legyen minél távolabb a babától a szórt váltakozó mágneses tér miatt.

– A kisbabákat milyen hatásoktól kell különösen védeni? Mik azok a mindennapi háztartási eszközök, amik kellemetlenséget okozhatnak a kisbabáknak?

-A kisgyerek alvó-, és tartózkodóhelyétől lehetőség szerint minden elektromos, elektronikus készüléket tartsunk távol, elsősorban a váltakozó mágneses terek miatt!

Még egy fontos dologra felhívnám a figyelmet: a hagyományos katódsugárcsöves (CRT) tévékészülékek és monitorok, de az újabb „laposképernyős” készülékek egy része is egy rendkívül magas frekvenciájú, 20 ezer Hertz közelében lévő hangot bocsát ki. Ez a hang a képalkotáshoz kapcsolódik, tehát akkor is szól, ha teljesen lehalkítottuk a készüléket.

Egy felnőtt ember ezt a hangot gyakorlatilag nem hallja, de mivel a csecsemő hallásküszöbe sokkal magasabb, így ő egy erőteljes sípolásként hallja! A gyerekkel egy szobában tévét néző vagy számítógépező szülők gyakran nem értik, miért nyűgös, miért nem tud elaludni a gyermekük, holott ők teljesen „levették„ a hangot a készülékről.

Kóbor József azt írja cikkében, hogy “Úgy tűnik, A 21. században nem lehet elkerülni, hogy gyermekeinkre gépek vigyázzanak”. Valóban így van? Hiszen a bébicsősz és a légzésfigyelő csak egy lehetőség, amivel vagy élünk, vagy nem.

A légzésfigyelőt először a koraszülöttosztályokon alkalmazták, hiszen a korababáknak szüksége van intenzív megfigyelésre. De amikor egy kisbaba elhagyhatja a kórházat, akkor otthon édasanyja gondos ápolása – a koraszülöttorvos tanácsainak betartása mellett – elegendő.

Mi is a bölcsőhalál? Az, amikor egy gyermek előzmény nélkül hirtelen meghal, és nem találnak szervi okot rá. Gyakorisága egy gyermek 1000-2000 élveszülésből, ami nagyon alacsony szám. A 2-4. hónapban a legjellemzőbb, és egy éves kor után nagyon ritkán fordul elő.

A kutatások azt mutatják, hogy ha az édesanya dohányzik, és/vagy alkoholt, kábítószert fogyaszt, vagy alultáplált, akkor a bölcsőhalál kockázata nagyobb!

A fiatal édesanya, az egy évnél kisebb korkülönbség és a magas születési súly, lakásban dohányzó családtag miatt is jobban kell figyelni a babákra.

A kutatók úgy vélik, sokat tehetünk a bölcsőhalál elkerülésére: szoptassuk a babát sokáig és dohányzásmentes környezetben éljünk.

  • Aludjunk vele legalább egy éves koráig egy szobában. A babát megnyugtatja szülei ritmusos szuszogása.
  • Alváshoz 18 fok az ideális hőmérséklet, a babán csak hálózsák legyen.
  • Az ágyának kemény legyen a matraca, ne legyen benne az alvózsákos babán kívül semmi!
  • Szakemberek azt javasolják, hogy a babát a hátára fektessük. Tehát az az elv, hogy este jól teletömöm a babát, és a jó meleg szobában sokáig fog aludni – pont kedvez a bölcsőhalálnak.

A bébiőr elsősorban egy segédeszköz, mely a szülő tartózkodási helyétől távolabb alvó baba ébredését segít észrevenni. Praktikus segítség nagy lakásban, kertes házban, nyaraláskor vagy akkor, ha több gyermek van eltérő alvásritmussal.

Érdemes csak akkor bekapcsolva tartani, amikor épp használjuk, hogy a rádiósugárzás idejét a minimumra csökkentsük.

Nehéz talán a mai, technikai eszközöktől hemzsegő világunkban elhinni, hogy a szerető anyai gondoskodás a leghatékonyabb… És az anyai ösztönnél jobb jelzőrendszert és iránymutatót még nem tudott kifejleszteni a modern tudomány.

Pénztárcabarát tipp: ha szeretnénk légzésfigyelőt vagy bébiőrt vásárolni, vásároljunk használtat. Amikor a mi gyerekeinknek nem lesz már rá szüksége, körülbelül ugyanazon az áron eladhatjuk.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website