Császármetszés = könnyebb szülés?

Császármetszés = könnyebb szülés?

A szülésre készülni olyan, mint egy ismeretlen útra indulni. Természetes, hogy félünk az ismeretlentől. Főleg a szüléstől, amiről nagyon különböző véleményeket lehet hallani, a mások által átélt események, az elmesélt történetek pedig félelmet kelthetnek benned.

A félelem is vezethet császármetszéshez?

Mindenkit más nyugtalanít a szüléssel kapcsoltban: nagyon fáj majd? Hogy bírom a fájdalmat? Mi lesz, ha a gátammal történik valami? Mit szólnak, ha nem viselkedem úrilány módjára a szülőszobán? Mit gondol majd rólam a párom? Anyukám is nehezen szült, biztos rám is ez vár. Számtalan oka lehet a félelemnek… az első szülés valóban egy út az ismeretlenbe, ezért van, aki biztosra akar menni, és ezért azt szeretné, hogy császármetszéssel hozhassa világra a gyermekét. Természetesen előfordulhatnak szülés közben olyan helyzetek is, amikor vagy az anya, vagy a baba életének védelme érdekében van szükség erre a beavatkozásra, ami váratlansága miatt feszült légkört eredményezhet és hatással lehet a szülés utáni felépülésre is.

A kis nyereség „ára”

A császármetszés ugyan megóv attól, hogy átéld a szülés alatti nagy fájdalmakat, de amint elmúlik a fájdalomcsillapító hatása, megjelennek a nagy hasi műtéttel járó kellemetlen fizikai érzetek. Azonban nem csak ezért válhat hosszadalmassá a szülés utáni felépülés ideje. Van, aki szomorúnak, dühösnek érzi magát, amiért nem tudta természetes módon megszülni a gyermekét, de szégyelli kifejezni az érzéseit, hiszen neki most boldognak „kell” lennie. A műtétet követő gyenge fizikai állapot pedig csak növelheti a szomorúságot. A császármetszés egy jelentős hasi műtét, és mivel a szülés után már veled van a kisbabád is, így a lábadozás ideje alatt a baba ellátásával is foglalkoznod kell, ami igen megterhelő lehet.

Foglalkozz a félelmeiddel!

A félelmeket nem szégyellni kell, hanem foglalkozni velük. Fejezd ki nyíltan az érzéseidet, beszélj róluk azzal, akiben megbízol: a dúláddal, esetleg az orvossal, a szülésznővel, akik segíthetnek jobban megérteni, mitől is félsz, mivel nézel szembe. Érdemesebb inkább a félelmekkel foglalkozni, és felkészülni erre az utazásra az ismeretlenbe, mint egyből a császármetszést mint megoldást számításba venni. Gondolj csak bele: hány milliárd nő adott már életet természetes úton a gyermekének! Ha nekik sikerült, neked miért ne sikerülne?

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website