Csoportos szülésfelkészítés

Csoportos szülésfelkészítés

Pocakodban a kisbabád, akinek az érkezésére készülsz. Szeretnéd a legjobbat nyújtani neki, és felkészült lenni, mikor megérkezik. Tudni akarod, mi a legjobb. Sok mindent hallottál a szülésről, egymásnak ellentmondó dolgokat is, és benned is él egy kép, ami lehet, bátorító, de az is előfordulhat, hogy félelmekkel fűszerezett. Bizonytalan is vagy, hisz egy olyan útra készülsz, amin nem jártál még, amit csak elmondásból ismersz. Pároddal együtt készültök, sokat segít neked. Az is lehet, ő nem kíván olyan mértékig részt venni ebben a folyamatban, vagy egyszerűen csak alig van még erre is ideje a munka mellett. Szeretnéd, ha egy helyen ő is meghallhatna mindent. Ha hallana valakit, aki tapasztalt embernek számít szülés körül – és hallana más anyákat is, más apákat is, hogy tudja, ami veletek történik, rendben van. Jó lenne részt venni egy csoportban, másokkal együtt készülni fel a szülésre. A csoportos szülésfelkészítés a megfelelő formája a felkészülésnek!

A következőkről olvashatsz:

 • miért csoport a megfelelő forma?
 • miben és hogyan segít neked a tréning?
 • a csoportos szülésfelkészítés témái
 • mire ne számíts
 • mire számíts
 • apának kötelező jönnie?
 • árak, időpontok

Miért a csoport a megfelelő forma?

szülésfelkészítésCsoportban azért jó készülni, mert a szülésfelkészítőn azonos élethelyzetben levőkkel együtt könnyebben lehet beszélgetni a téged érintő kérdésekről. Lehet, más fogalmazza meg azt, ami benned is motoszkál, kimond olyat, amit inkább sejtettél eddig, de nem fogalmazódott meg. Megerősítést nyerhet, normális, ami veletek történik, más is így érez, vagy hasonló kihívásokkal szembesül. Egy csoportban ha elmondod, ami foglalkoztat, találsz olyanokat, akiket a téma szintén érint, és a megoldáson is közösen törhetitek a fejeteket – így nem csak egy megoldás terve születhet meg a fejedben, hanem több javaslattal is találkozol. Ez megerősíti benne d azt az érzést, hogy nem egy jó megoldás létezik, hanem a megoldások széles tárháza, és ha az egyik nem működik, érdemes máshogy megpróbálni megoldani a helyzetet – nem te vagy a hibás.

Az itt kötött barátságok a szülés után is megmaradnak, lesz kivel összejárni és megosztani a babás élet szépségeit és gondjait. Így rögtön kapcsolatokat is építesz a szülés utáni időre. Vannak csoportjaim, ahol évekig összejártak még az első babák születése után.

Miben és hogyan segít neked a tréning?

Egy csoportos, vezetett alkalmon, vagy alkalomsorozaton keresztül végigviszlek a szüléssel kapcsolatos témákon. Mivel kis létszámú csoportokhoz csatlakozhatsz, és a csoportdinamikákat ismerem, a tréning alatt egy bizalmi légkör szokott kialakulni, ami lehetőséget biztosít számodra arra, hogy feltedd azokat a kérdéseket is, amik valóban foglalkoztatnak, amit nem feltétlen mondanál el csak úgy egy beszélgetésben.

A csoportos szülésfelkészítés alatt átbeszéljük a témákat, akkor kérdezhetsz, amikor felmerül benned a kérdés, és ki is próbáljuk a tanultakat. Mit jelent ez? Hogy a szülési testhelyzeteket felveszed, fájdalomszimulációs gyakorlatban lesz részed, majd például a párod fog masszírozni, mint a szülésnél, és megbeszéljük a trükköket, hogy a szülésnél, élesben minden flottul menjen. Amit csak lehet, a gyakorlatban is kipróbálunk, mivel a szülés elsősorban egy tesi élmény.

A csoportos szülésfelkészítés témái

csoportos szülésfelkészítés

Megtudod, mi jellemzi a szülés szakaszait és azokat honnan ismered fel azokat, mikor érdemes bemenni a kórházba, hogy is van ez a fájdalommal, milyen fájdalomcsillapító módszerek vannak, ezen belül kipróbálhatod a természetes fájdalomcsillapítási módszereket és megismerheted az orvosi eszköztárat is, mi történik a gyerekágyban, hogyan lehet segíteni a szoptatást, és milyen lesz az élet a babával. Ha van még olyan téma, amit nem említettem, de érdekel, akkor arra is sor kerül, hisz a lényeg, hogy megkapj minden információt, amire szükséged van. Ezért a tematika rugalmas, bár vannak “kötelező elemei”.

A kérdések, amiket MINDEN tanfolyamon körbejárunk:

 • Honnan tudom, hogy elkezdődött a szülés?
 • Mikor hívjam a bábám vagy menjek be a kórházba?
 • Tényleg fáj? Mit kezdhetek a fájdalommal?
 • Ki mitől fél?
 • Császármetszés és az elkerülésének módjai
 • Hogyan éljük túl a gyerekágyat?
 • A sikeres szoptatás módja
 • Az élet a babával

Szülésfelkészítőként szerzett tapasztalataim

A gyermekeim születéséig fogalmam nem volt arról, hogy a szülés érdekel. két gyermekes születése után kezdtem el foglalkozni a témával, és lettem szülésfelkészítő, dúla, AquaNatal oktató majd szülésznő. 2006 óta tartok szülésfelkészítő foglalkozásokat és 2011 óta képzek szülésfelkészítőket.

­ Mire ne számíts?

 • előadásra
 • slide show vetítésére
 • arra, hogy megmondom, mit tegyél

 Mire számíts?

 • gyakorlatokra a testeddel
 • masszázs, borogatás tanítására, szülési testhelyzetek próbálgatására (ezért célszerű kényelmes ruhába jönni). Igen, megtanítom az apáknak, mit tegyenek a szülés során,hogy a párjuknak jobb legyen!
 • ötletelésre
 • sok beszélgetésre
 • sok, könnyen “fogyasztható” infomációra
 • komolyan veszem a kérdéseidet

­ Apának kötelező jönnie?

Nem elvárás. Tudom, minden ember, minden pár, sőt, minden szülés más. A legjobb, ha a saját utadat járod, járjátok párként, és a döntés, amit hoztok, a sajátotok. Ma szinte elvárás, hogy az apa részt vegyen a szülésen, de ez a szokás nemrég alakul csak ki. Azt tapasztalom, hogy vannak párok, akik között igen bensőséges a kapcsolat, és valóban egyértelmű számukra, hogy együtt vesznek részt a szülésre felkészülésben is, és a szülésre is együtt készülnek. Azt látom, másoknál ez másképp van. Vannak kapcsolatok, ahol a férfi még mindig szereti, ha a nő titok, és nem szeretné, ha ezek a titkok mind lelepleződnek. Aki nem szeretne még csak hallani sem a szüléssel kapcsolatos dolgokról, szeretné, ha az egy misztérium maradna.

Nincs ebben a kérdésben jó vagy rossz döntés, csak az a döntés van, ami neked megfelelő. Mindegyikhez tudok alkalmazkodni.

Amit érdemes átgondolni – és erre is van lehetőség – hogy az jöjjön el veled, aki a szülőszobára elkísér. Ennek pedig az az oka, hogy így a téged elkísérő személlyel együtt tudjátok kipróbálni a szülés körüli helyzeteket, megbeszélni az időközben felmerülteket.

Árak, időpontok

Jelenleg a személyes szülésfelkészítő csoport szünetel, kérlek, keresd a tanítványaimat ezen a linken ha lejjebb görgetsz, megtalálod őket!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés