Anyáskodó asszony – Interjú Debra Pascali-Bonaro-val

Anyáskodó asszony – Interjú Debra Pascali-Bonaro-val

Ez év júliusában gyermekágyas dúlaképzés alkalmával találkoztam Debra Pascali-Bonaroval Szombathelyen. Munkájáról, tapasztalatairól és az amerikai gyakorlatról beszélgettünk.

-Először voltál gyermekágyas dúla és csak aztán kezdtél dolgozni a szülés körül. Most is dolgozol dúlaként?

Debra Pascali Bonaro-Igen, gyermekágyban is, szülésnél is. Sokat utazom, mivel képzéseket tartok szerte a világban, de azért évi 6-10 családnál tudok segíteni. Korábban 35-38 szülésnél segédkeztem egy évben. Szülésfelkészítő is vagyok, általában itt találkozom először a kismamákkal: a várandósságtól a gyermekágyig kísérem őket. Azért kezdtem el a gyermekágy melletti segítést, mert szülésfelkészítőként azt láttam, hogy nagy igény van rá. A kismamák szülés után visszajöttek, mert küzdöttek a szoptatással, egyedül érezték magukat, zavartak, elkeseredettek voltak. Amikor felhívtak, azt mondtam: Gyere át beszélgetni! És ők általában azt válaszolták: Már ott is vagyok! Hát ezért lettem gyermekágyas dúla.

-Hogyan lehet egészségügyi ellátáshoz jutni az USA-ban?

-Nincs kötelező biztosítás, de akinek semmilyen biztosítása sincs, az végül az államilag finanszírozott egészségügyi rendszerbe kerül. Jelenleg fordulóponthoz érkeztünk, mert a jogalkotó a szülő nőnek a tudományosan bizonyított legjobb ellátás biztosítását írja elő. Ez az előírás az államilag biztosítottakra vonatkozik, ami a szülő nők 40%-át jelenti az Egyesült Államokban. Ha a rendszer beindul, kiderül, hogy egy dúlával nagyon sokat lehet spórolni, ez a maradék 60%-ot is meg fogja győzni. Már most is kötünk szerződést magánbiztosítókkal, hogy fedezzék a szüléseknél dúlát – ahogyan a gyermekágyas dúla költségei már 10 éve elszámolhatóak.

-Mennyi időt töltenek az anyák a kórházban a szülés után?

-Természetes szülés után általában 48, császármetszés után 72 órát. Ez nem sok. A frissen szült édesanya hazamegy, senki nem látogatja meg: ezért van szükség a gyermekágyas dúlákra.

-És mit csinál a gyermekágyas dúla?

-Anyáskodik… Gondoskodik az anyáról és az egész családról. Azért van ott, hogy kényelmet biztosítson, érzelmi támaszt nyújtson: ez a munkájának a lényege. Egy szülés hatalmas változás az anyának, az apának és még a testvérnek is – valójában az egész családnak. A dúla az egész család igényeit tartja szem előtt.

-Mennyi időt tölt a gyermekágyas dúla a családdal?

-Az első héten minden nap ott van 3-5 órát. Következő héten 4 napot marad, aztán minden héten egy nappal kevesebbet. Feladata, hogy megerősítse az édesanyát és az édesapát a képességeiben. Ha egy anya azt mondja: köszönöm, már egyedül is boldogulok, akkor elbúcsúzom.

-Mit jelent az, hogy hogy érzelmi támaszt nyújtasz?

-Az érzelmi támasz az anyává válásban segít. Akárhányadik babáról beszélünk, a szülés átmeneti lelkiállapotot hoz létre: normális, ha megéljük a legnagyobb boldogságot és a legmélyebb poklot is. Sokszor beszélek arról, más családok mit tettek hasonló helyzetben: mert ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor nincsenek is. Mindig a pár dönti el, hogy ők mit fogadnak be az életükbe, amivel megtalálhatják a saját útjukat. A nagy különbség az ítélkezésben van: a családtagoknak , barátoknak általában előítéleteik vannak – nekem nincsenek. Én azt tudom mondani: rendben vagy! Akkor is, ha sírsz, nevetsz, mérgelődsz. Ezek mind az anyaság és apaság felé vezető út állomásai.

-Hogyan képzeljük el egy gyermekágyas dúla munkáját? Főz vagy fürdet?

-Az evés nálam kulcsfontosságú, a természetemből fakad. Az édesanya eteti a babát, de ki eteti őt? Sokszor én főzök, vagy meggyőződöm arról, hogy valaki főz. Ha tudom, hogy az anyát zavarja a rendetlenség a konyhában, és tudom, hogy a távozásom után nem a babával foglalkozna, hanem takarítana, akkor elpakolok magam után. A mindennapi tevékenységeket veszem át: főzök, mosok, ágyazok. A takarítás, felmosás nem az én feladatom. Ha nincs, aki megcsinálja, abban is segíthetek, hogy bátorítsam a barátokat, családtagokat, hogy segítsenek a háztartásban. Ha tudom, hogy valóban nincs más, aki kitakarítana, és tudom, hogy a piszkos konyhapadló megőrjíti az anyát, akkor persze felmosok. Igazából azonban segíteni próbálok, hogy más segítőt találjon.

-Mi a legnagyobb előnye a gyermekágyas dúla fogadásának?

-Nincs bizonyítva a gyermekágyas dúlák haszna, de juthatunk indirekt bizonyítékokhoz. A friss édesanyák sokszor azért lesznek depressziósak, mert egyedül vannak, így a dúla jelentősen csökkentheti a szülés utáni depresszió gyakoriságát és mélységét. Azt is tudjuk, hogy ha az anyának van támasza a szoptatásban, sikeresebben és hosszabb ideig szoptathat, ennek előnyeit pedig ismerjük a babára és az anyára nézve egyaránt. Ez az a pont egy nő életében, amikor megtalálja saját anyaszerepét, mintáját és ha jó a kezdet, az élethosszig elkíséri mind az anyát, mind a gyermeket. Ma sok társadalmi jelenség – gyermekmolesztálás, depresszió, kötődés hiánya – nagyon szomorú. Ennek oka részben az, hogy az anyákat és az apákat nem támogatjuk megfelelően ebben a nagyon érzékeny időszakban.

 

Azt mondjuk, a világbéke a szüléssel kezdődik. A gyermekágy kritikus időszak az anyának, az apának és a babának egyaránt. Társadalmi szinten kell értékelnünk ezt az időt és akkor egy új világban fogunk élni.

 

1987 óta gyermekágyas és szülés körüli dúla, dúlatrener, szoptatási tanácsadó, szülesfelkészítő,
Nemzetközi Anya-Bababarát Kezdeményezés társelnöke,
DONA –  az Egyesült Államok Dúlaszövetsége – korábbi társelnöke
Öt gyermek édesanyja.

  • Egy kb. 700 esetet feldolgozó kutatás szerint, amelyet Marshall H. Klaus és munkatársai készítettek, a dúlák által támogatott szüléseknél jelentősen kisebb arányban került sor beavatkozásokra, mint azoknál a szüléseknél, ahol az anya nem kapott asszonytársi segítséget. Császármetszés 50%-kal, oxitocin infúzió használata 40%-kal, epidurális érzéstelenítés pedig 60%-kal kevesebbszer fordult elő. Ezen kívül a kutatás más pozitív hatásokat is kimutatott: az anya ritkábban lázasodott be, a babák kevesebb napot töltöttek intenzív osztályon. A szoptatás sikeresebb, a gyermekágyi depresszió ritkább volt.

 

  • A dúla (doula) laikus asszonytársi segítő a szülés körül. A dúla görög eredetű szó, jelentése szolgálni. Általában olyan asszony, aki már keresztülment az anyává válás lépcsőin, és ebben szeretne segíteni másnak is. Nem egészségügyi szakdolgozó, nem helyettesíti a bábát, orvost. Elsősorban lelki segítséget, támaszt nyújt, akár a szülésnél, akár a gyerekágyban van veled.  Ma már a szülés körüli dúla ismert, az Egyesült Államokban lehet külön szülés körüli illetve gyerekágyas dúlának tanulni.

Mentés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website