Ki legyen velem a szülés alatt? Dúla, szülésznő vagy orvos?

Ki legyen velem a szülés alatt? Dúla, szülésznő vagy orvos?

Pici magzat szíve dobog a szíved alatt. Apró kis titok, vagy már gombölyödő kis pocak, aki a mozgásával jelzi az ittlétét. Néha nehéz, émelyítő, illetve boldog napok ezek. Egy biztos: ez az áldott állapot a szüléssel véget ér. Ma már nagyon sok módja van a szülésnek, érdemes azt kiválasztani, ami a személyiségedhez és felfogásodhoz a legközelebb áll.

A szülés szempontjából a helyszín kiválasztása másodlagos, sokkal fontosabb, hogy azok, akikkel szülsz a legközelebb álljanak szemléletben ahhoz, amit te gondolsz a szülésről. Ez  a feltétele annak, hogy miután kiválasztottad a segítőidet, meg tudj bennük bízni, és ne azt lesd, hogy egyetértesz-e avval, amit csinálnak.

Mégis ki van jelen egy szülésnél? Vegyük sorra, mit csinál a szülész, a bába, a szülésznő vagy a dúla!

Szülész-nőgyógyász:

Magyarországon az otthonszülés jogi szabályozásáig a szülész mindenképp jelen kellett legyen szülésnél. Kórházi szüléseknél így is van. Ellenőrzi a szülés előrehaladását – ez azt jelenti, hogy általában kétóránként benéz a szülőszobára, és végez egy hüvelyi vizsgálatot. Ő ajánlja vagy rendeli el a szülésnél a gyógyszerezést (infúzió, oxitocin, stb.). A baba születése után ő végzi a gát és hüvely állapotának ellenőrzését, és az esetleges gátmetszést. A gátmetszés szükségességét elsősorban a szülésnél jelen levők gyakorlata és az intézményi protokoll befolyásolja. Vannak intézmények, ahol csak szülész végezhet gátmetszést, míg más intézményekben a szülésznő is. Van, ahol majd minden hüvelyi szülésnél elvégzik ezt a beavatkozást, míg máshol gyakorlottak a gátvédelemben. Vannak intézmények, ahol csak szülészorvost lehet “fogadni”.

dúla vagy szülésznő

Szülésznő

Ő figyeli szorosabban a vajúdót, előkészíti, ha ez szokás, vagy igény van rá, teszi fel a szívhang-hallgatót, és figyeli azt, az orvosságokat – kivéve a gerinctáji érzéstelenítést – ő adja be, és ellenőrzi az anya pulzusát, vérnyomását. Nem megy el a szülőszobáról. Ha osztályos is, gyakran be-benéz. Lehet “fogadni” vagy lehet műszakban levő. Biztatja az anyát, ha van róla tudása, masszírozhat, esetleg használ homeopátiás szereket. Kórházon kívüli szülésnél csak szülésznő van jelen.

Bába

ez a régebbi kifejezésünk a szülésnél jelen levőkre. Régen a szülésnél bábaasszonyok voltak, akik egymástól tanultak. A szülésznőképző bevezetésével különböztették meg a szülésnél segédkezőket a képzésük szerint. ma a két szó szinonima. Az Amerikai Egyesült Államokban lehetőség van arra, hogy ne kórházi szemléletben legyen valaki szülésznő, és a nem ápolói szemlélettel képzett szülésznőket a megnevezésük is megkülönbözteti a kórháziaktól. Hazánkban erre még nincs valós, mindenki által elfogadott megnevezés. Mégis fontosnak tartom hogy megkülönböztessük a kórháti modellt a bábai gondozástól.

Dúla

segítő, aki kulcsfontosságú eseménynek írja le a szülést,lelki támogatást nyújt. Általában van már gyereke. Beszélget veled a szülésről azt megelőzően, és a szülés alatt abban segít, amire megkéred. Ismer “alternatív” fájdalomcsillapítási módszereket, mint pl. a borogatást, masszírozást, és ezt használja is. Van, aki a gyerekágyas időben is segít. A jelenléte jó hatással van a szülésre, a beavatkozások száma kb. a felére csökken.

Maróy Ditta szülésfelkészítő, szülésznő dúláskodik

dúlai segítségnyújtás a szülőszobán

Ezek a feladatok, amit ellátnak.

Itt jön a szemlélet kérdése: mit részesítesz előnyben – a természetes szülést vagy a fájdalomcsillapítást? Van-e valamilyen egészségügyi ok arra h pl. fokozottabb figyelmet igényeljen a szülés? Azt szeretnéd, ha egyszerűen csak szülnél, kapjál jó időben fájdalomcsillapítást, stb, vagy esetleg fontos számodra a szabadtesthelyzet-választás, a gátvédelem? Kik azok, akik alapból azt az ellátást nyújtják, amire vágysz? És velük “működik a kémia”, egyezik ez az intézményi szokásokkal?

Most tudod, kire miben számíthatsz. Érdemes az ismeretségi körödben is kérdezgetni, kinek milyen élménye volt, mi segített, mi esett rosszul. A jó tapasztalatokat – amikor a másik meg tudja mondani, miért volt jó, hogy az az ember volt vele, érdemes megszívlelni. Segítenek a döntésedben.

Van, aki dúlát fogad és ügyeletes orvossal, szülésznővel szül, más csak orvost, más szülésznő-orvos párt, és van, aki szülésznő-dúla párt. Kérdezd meg, miért őket választotta, és mi volt ebben a választásban a legjobb!

És már meg is kaptad, hol szülj 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg te is!

Mentés

Mentés

Comments

 • Norvégiában szülni, várandósgondozás - KészüljASzülésre | ápr 18,2017

  […] (ejtsd: júrmúr) jártam. A várandósgondozást végig a jordmor végezte, aki nagyjából a szülésznőnek felel meg. Egy kis faluban laktunk, és nem kellett eljárni a városba, hanem a körzetes […]

 • Modernkori otthonszülés, antroplógusszemmel - készüljASzülésre | ápr 26,2017

  […] tudása áll mindenek felett. A mai otthonszülésnél mindkét tudástípus nagyra értékelt: a bábák és dúlák szakirányú képzéseken vesznek részt, de a tapasztalati tudás továbbra sem veszít […]

 • Leave a Comment

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Name*

  Email

  Website