Gyermekágy – sírós napok

Gyermekágy – sírós napok

Amikor megszületett a kisbabád, mindenki azt várja tőled, hogy a nap 24 órájában felhőtlenül boldog legyél, még te magad is. A valóság azonban sokszor más képet mutat. Boldogság helyett kifejezetten boldogtalan, ideges, ijedt, sírós, ingerlékeny is lehetsz, és akkor sem kell megijedned, ha az örömteli és a negatív töltetű hangulatuk egymást váltogatják, akár naponta többször is.

Sírós kismama

Számtalanszor kerül sírós hangulatba egy frissen szült anya. Van, hogy a régi életét siratja, van, hogy tehetetlenségében zokog, máskor pedig különösebb ok nélkül erednek el a könnyei. Meghúzódhat fáradékonyság vagy kialvatlanság is a háttérben, okozhatja a félelem és az új helyzet bizonytalansága is. Ez egészen addig teljesen normális, amíg a rossz kedvű napokat jókedvűek váltják fel. Ha azonban csak elkeseredett napjaid vannak, akkor akár depresszióra is gyanakodhatsz.  

Keresd az örömforrást!

Általában a sírós időszak néhány hétnél nem tart tovább, de érdemes figyelni rá, mert akár egy súlyosabb hangulatzavart megelőző állapotot is jelezhet. Ahogy egyre rutinosabbá válsz a kisbabád ellátásában, ahogy egyre inkább megismered az igényeit, amint összeszoktok, és ahogy visszarendeződik a tested, a hormonok, úgy tér vissza az elveszett önbizalmad, a sikerélmény és ezáltal a boldogság is. Ezzel párhuzamosan csökken a sírós órák, napok száma, majd szinte el is tűnik a mindennapjaidból. De hogy megelőzd ezt a helyzetet, érdemes gondoskodnod az én-időről, amikor azt csinálsz, amit akarsz, amihez kedved van. Akár a kisbabád nélkül is eltölthetsz egy-két órát, ha van, aki vigyázzon a kicsire. Lehetőség szerint minden nap menj a szabad levegőre és ha van kedved, sportolj, ma már számos mozgásformát hirdetnek újdonsült anyukáknak is. Keresd más anyák társaságát! A lényeg: olyat tégy, ami kedvedre van, hiszen a kisbabádnak is az a legjobb, ha kiegyensúlyozott, jókedvű anya foglalkozik vele. Ettől ő is sokkal nyugodtabb lesz.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website