Gyermekágyas időszak – császármetszés után

Gyermekágyas időszak – császármetszés után

A szülés jelentős megpróbáltatás egy nő számára, a testi fájdalmak elviselése mellett sokszor a lelki változásokkal is meg kell küzdenie, és még ott van a kisbabája is, aki a nap minden órájában folyamatos készültséget kíván: éjszaka többször felébred és szopik, majd pelenkázni kell, néha csak rejtélyes módon sírdogál, de senki nem érti, miért. Tehát egyszerre igen sok dologra kell figyelned, és ha császármetszéssel szültél, mindezt még egy nagy hasi műtét utáni lábadozás is nehezíti.

A császármetszés az egy hasi műtét

Mivel a császármetszés egy nagy nyílt sebbel járó hasi műtét, ennek megfelelően kell törődni magaddal a gyermekágyas időszakban. Előfordulhat, hogy néhány hétig úgy érzed, szét akar szakadni a hasad a hegnél. Ezért kímélned kell magad, nem szabad megerőltetni a hasizmaidat. A sebre is vigyázni kell, például a varratszedésig nem érheti víz. Gyógytornász segíthet abban, hogy megmutatja, miként tornázz a gyermekágyas időszakban. Kb. egy év alatt halványodik el a heg a hasadon.

A gyermekágy szóljon terólad

A császármetszés utáni első hat hét meghatározó a felépülés szempontjából, ezért érdemes néhány szabályt betartani, hogy ne húzódjon el a gyógyulás. A legfontosabb, hogy annyit pihenj, amennyit csak tudsz. A hajolgatás, az emelgetés nem tesz jót a sebednek, ezért a babádnál nehezebbet semmiképp se emelj. Tanulj meg a hasizmaidat kímélő módon felllni és ellátni a teendőidet. Kérj segítséget, akár több családtagodtól, barátodtól, aki ellátja a házimunkát, esetleg a többi gyermekedet, ebédet főz, hogy te csak magaddal és a kisbabáddal foglalkozhass. Érdemes úgy kialakítani az otthoni helyszíneket, hogy minden kézre álljon az etetésnél, a fürdetésnél, a nyugtató pihenésnél. Ezért lehet, hogy a szobákat is át kell rendezni egy kicsit. Fordíts kellő figyelmet saját magadra, tartsd tisztán és védd a sebedet, viselj olyan alsóneműt, ami nem irritálja a vágást. Egy fűzővel vagy speciális bugyi használatával a hasizmaidat is megtámaszthatod.

Tudnod kell, hogy ez egy átmeneti időszak, néhány hétig tart, és ezt már nők milliói megtapasztalták. Nálad is véget érnek a gyermekágyas hetek. Ha nehéz, meríts erőt abból a csodálatos kisemberből, akit te hoztál a világra. Nézz rá, gyönyörködj benne, és légy büszke magadra. Nagy utat tettetek meg!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website