Az élet ereje – Ina May Gaskin munkásságáról

Az élet ereje – Ina May Gaskin munkásságáról

Ina May Gaskin az elmúlt ötven év alatt nem kevesebbet bizonyított be a világnak, köztük az orvos-társadalomnak, mint hogy a szülés természetes, magától értetődő és szent esemény, amelyre alapvetően képes a női szervezet. 2011 decemberében, elsőként a szakmában, kiérdemelte az “alternatív nobel díj”- ként ismert Right Livelihood díjat. A  Zsebibabafüzet ez alkalomból cikksorozatot indít Háborítatlanul címmel, amellyel tisztelegni kíván a világ leghíresebb bábája előtt.

Ina May Gaskin munkássága

 Ina May Gaskin élete innen nézve kicsit furcsa, kicsit távoli, izgalmas és kicsit elképzelhetetlen. Az 1960-as évek végén, a hippi korszak derekán csatlakozott egy vándor-kommunához, ahol közösségre és társra talált Stephen Gaskin, a közösség szellemi vezetője személyében. A közösség 1970-ig vándorolt Amerikában, végül Tennessee államban  alapították meg a Farm nevű közösségüket, és ott élnek ma is.

A társaság a kezdetektől úgy tekintett a születésre, mint magától értetődő, természetes dologra és a spiritualitásba vetett hitük távol tartotta tőlük az ezzel kapcsolatos félelmeket. Ina May teljesen tudatlanul kísérte első szüléseit átalakított buszaikban, általában egyetemek parkolójában. A többnyire fiatalokból álló, 300 főt számláló közösségben gyakori volt a gyermekáldás, így Ina May és néhány nőtársa hamarosan igényét érezte, hogy megismerkedjen a szülés orvosi, anatómiai oldalával, bár mindvégig fenntartották (és fenntartjákma is), hogy a szülés alapvetően spirituális esemény. Vándorlásaik során sok segítséget kaptak a környék orvosaitól, ápolóitól, letelepedésük után pedig a Farm bábái már részt vettek bábaképzéseken is. Ina May ugyanakkor szükségét érezte annak is, hogy hagyományos módszerekkel dolgozó bábáktól is tanuljon, ezért szoros kapcsolatot alakított ki a guatemalai törzsek bábáival és sok technikát tanult tőlük.

1975-ben jelent meg a Spirituális bábaság című könyv, amelyet tavaly óta magyarul is olvashatunk és hazájában négy kiadást is megért. Ettől kezdve Ina May Gaskin munkássága kilépett a Farm kerítésein kívülre: amerikai asszonyok százai kaptak reményt, hogy létezik szülés altatás, kengyel, császármetszés és félelem nélkül is. A Farm bábáinak munkája lassan eljutott a kórházakba és az orvosi egyetemekre is. Ina May 70 évesen is a Farm bábája és az otthonszülés legelismertebb szószólója. Részt vesz ezen kívül az amerikai orvosképzésben is, ahol saját technikáit és a háborítatlan szülés kísérésének módját tanítja az eljövendő orvostársadalomnak. Járja a világot előadásaival és segíti a világ számos országában a bábaképzést, több ízben tartott előadást Magyarországon is. A rettegett váll elakadás esetén a baba  komplikációmentes világra segítésének technikáját a szakma Gaskinfogásnak nevezi (a technikát Ina May guatemalai őserdő bábáitól tanulta).

Ina May a díjátadó ünnepség utáni beszédében (A teljes beszéd elolvasható itt.) aggodalmát fejezte ki a magyarországi otthonszülés helyzetével kapcsolatban, elsősorban a dr. Geréb Ágnes ellen folyó eljárás ellen emelte fel a szavát.

Ha nincs Ina May Gaskin és a Farm, talán végleg elfelejtjük, ami a hagyományos társadalmakban mindennapos volt: hogy a szülés és születés az élet legnagyobb, egyben legtermészetesebb történése. Munkájának elismerése reményt adhat, hogy a háborítatlan szülés egyszer talán mindenkinek elérhető lesz és végre letörlődik a félelem érzése a szülés szó mellől. Aki nem hiszi, olvassa el a Farm csodálatos szüléstörténeteit, és járjon utána…

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website