Kenguru-módszer koraszülötteknek!

Kenguru-módszer koraszülötteknek!

kenguru módszer koraszülötteknekA kenguru módszer koraszülötteknek lényege egy, a természeti népeknél gyakorlott kapcsolat, azaz a bőr-bőr kontaktus a mama (vagy papa= szőrkontaktus) és a baba között. Ez különösen a koraszülötteknél fontos az első élethetekben, hiszen ők inkubátorban, a legemberségesebb szándékok ellenére is a „technika világában” kezdenek nőni. Holott azokat az órákat, amelyeket a mamájukkal együtt tölthetnének, semmi nem pótolja.

Kutatások igazolják, hogy a mama testhőmérséklete emelkedik kenguruzás közben, ezzel biztosítja a baba megfelelő hőmérsékletét, lehűlés elleni védelmét, és így tanulnak meg szopni is, amikor önként lemásznak mamájuk mellére, mert érzik az anyatej illatát. Még a szondán át táplált koraszülötteket sokszor etetik mamájuk mellkasán, egy-egy csepp tejet csepegtetve szájukba, hogy a táplálás élménye a mamához kötődjön.

Sokan kenguruzás közben órákon át mesét olvasnak a babájuknak, hogy a megszokott szívhangon kívül hallja a mama méhen belülről ismert hangját is. A mért élettani paraméterek látványosan javulnak ez idő alatt. Mindezek miatt persze elsősorban az édesszülőknek ajánlott a módszer, de tudjuk, hogy bármilyen testkontaktus megnyugtatja az újszülötteket, ezért nagyon szimpatikus az a szekszárdi kezdeményezés, ahol kendőben hordozzák az elhagyott csecsemőket, vagy az, ahol a babahordozó klub szervezői havonta egyszer eljönnek osztályunkra, és hordozni tanítják a gyermekágyas kismamákat.

 A kengurumódszer első „orvosi” próbája Bogotában volt, ahol az inkubátorhiány késztette Martinez doktort és csapatát kipróbálására, még 1976-ban. Aggályok nem nagyon voltak, hiszen fertőzést a mamától soha nem kapnak a babák, és ami fontos számukra az a természetes testszag, és anyatej illata, ami ily módon biztosított lett számukra.

dr. Schill Beáta
újszülött-gyógyász

Mentés

You must be logged in to post a comment