Milyen lehet a jó szülés?

Milyen lehet a jó szülés?

Sződy Judit pszichológust, szoptatási tanácsadót és három fiú édesanyját kérdezem arról, milyen körülmények között „jó” a gyermeket világra hozni, a babának megszületni.

– Milyen a jó szülés?

Eltérhet, ha az édesanya vagy a baba szempontját vesszük figyelembe. Jó esetben ez a kettő egybeesik, de a mai kulturális szülőszobaállapotok miatt gyakran nem.

Az anya szempontjából az a szülés jó, ami az ő sajátos igényeinek megfelel. Van olyan személyiség, akinek fontos, hogy átadja más kezébe az irányítást, ha neki kell dönteni, vagy elfogadni azt, hogy a dolgok csak úgy történnek vele, akkor pánikba esik. Ő valószínűleg jól jár, ha irányítják, ha megmondják neki, mikor mit kell csinálnia, ha megtanul olyan technikákat, amikbe lehet kapaszkodni (pl. légzési technikák).
Azok számára, akik el tudják fogadni, hogy a saját testük nincs teljesen a saját irányításuk alatt, és képesek elfogadni, hogy a természet átveszi a hatalmat, illetve a saját kezükbe szeretnék venni az ügyet, az a szülés a jó, amelynek során békén hagyják őket, és csak akkor avatkoznak be, akár tanácsokkal is, amikor valóban szükséges, vagy amikor az anya jelzi. A jó szülés tehát az anya elfogadásán alapul.
A baba szempontjából a jó születés az, ha a saját tempójában születhet meg, és csak alapos orvosi indok esetén avatkoznak be a folyamatba. A születés után sem avatkoznak be, ha a baba jól van, egyszerűen odaadják édesanyjának (vagy ő magához veszi), és szophat. Ha az anya nincs jól, illetve ha lelkileg nem fogadókész, az apa testén van a baba a legjobb helyen.

– A szülésre mennyire lehet felkészülni? Mi segíthet a szülésre felkészülni?

Ez is személyiségtől függ. Van, akinek a bal féltekés felkészülés válik be, ami a szülésről való információgyűjtést jelenti. Van, aki a testét szeretné jobban megismerni, elfogadni és felkészíteni. Megint más a lelki ráhangolódást teszi előtérbe. A szülésre abban az értelemben nem lehet felkészülni, hogy mindent előre lássunk, és képesek legyünk kezelni, abban az értelemben viszont igen, hogy az egész addigi életünkben a szülésre készülünk, a saját születésünktől kezdve.

– Kinek a jelenléte a legfontosabb a szülésnél?

Akit az anya szívesen lát.

– Támogatja az apa jelenlétét a szülésnél?

Ha az anyának és az apának egyaránt tetszik a lehetőség.

– Támogatja dúla jelenlétét a szülésnél?

Ha az anya szeretné, hogy ott legyen, akkor nagyon fontos, hogy ott lehessen.

– Mit gondol a fájdalom szerepéről?

Mindenki másként éli meg. Szociálpszichológiai szempontból fontos lehet, mert ahhoz jobban kötődünk, ragaszkodunk, amiért nagy árat fizettünk.Milyen a jó szülés?

– Milyen fájdalomcsillapítási módszereket tart elfogadhatónak?

Mindent, amit az anya szeretne használni, de a gyereknek nem árt. Elengedhetetlen a várandósság az anya felelős felvilágosítása a felhasznált anyagok és beavatkozások várható hatásairól. Ha ez megtörtént, és az anya megértette az információt, ő döntsön a továbbiakban.

– Mit jelent a kisbaba számára a szülés?

A megérkezést egy új világba. Nagyon sokat, de nem mindent. A nehézségek korrigálhatók.

– Ön szerint milyen az ideális kitolási szak?

Türelmesen támogatott.

– Mi a korai kötődés, és mért fontos?

A korai kötődésről ma már tudjuk, hogy nem bevésődés (imprinting) szerű jelenség, mint a kecskéknél vagy kislibáknál, hanem egy elhúzódó összehangolódás anya (apa) és gyereke között. Ahhoz, hogy a szülő ráhangolódhasson a babára, és a baba biztonságban érezze magát, nagyon fontos, hogy a szülő is biztonságban érezze magát, ezt a szűkebb környezeten kívül az egész társadalomnak is biztosítani kellene. Zavartalan kötődést olyan szülő tud kialakítani a gyerekével, aki maga is „rendben van”. Elsősorban a szülők számára kellene biztonságot teremteni. Ha ez a kötődés létrejött, akkor a gyerek is biztonságban érzi magát, nagyobb az esélye, hogy olyan felnőtt lesz, aki biztos kapcsolatokat tud létrehozni, és a saját gyerekének is biztonságos alapokat tud adni a továbbiakra. És így tovább….

– Mi a véleménye az otthonszülésről?

Aki szeretné, az tehesse. Fontos a jogi szabályozás, de ne úgy, hogy a kórház követelményeit, rutinját vigye ki az otthonokban. Ettől ugyanis elromlik az egész, semmi értelme nem marad. Az otthon szülésben ugyanis nem az a lényeg, hogy a saját perzsaszőnyegemre pottyanjon a baba…

vízbenszülés– Mi a véleménye az anyai kérésre végzett császármetszésről?
El tudok képzelni olyan lelkiállapotot, amelyben indokolt, de megfelelő (hosszú, türelmes) felkészítéssel ezek nagy része is megelőzhető lenne. Amúgy meg nem tetszik, a baba miatt.

– Mit jelent a császármetszés a kisbaba számára?

Van, amikor menekvést és magát az életet. De ma Magyarországban a legtöbb esetben nem erről van szó. A babának nem csak pszichés, de élettani szükséglete is, hogy a saját tempójában haladjon át a szülőcsatornán, és ne hirtelen vegyék kis egy (szintén nagyon szűk) lukon az anyja hasából. Császárral születni a közhiedelemmel ellentétben nem annyira kíméletes.

– Mekkora a szerepe az ember életében a “jó kezdetnek”, illetve hogyan lehet a kevésbé jó kezdetet javítani?

Nagyon fontos a jó kezdet a baba és a szülők szempontjából is. Aztán lehet javítgatni, ha mégsem jó. Folyamatosan azt tesszük, hogy a rossz dolgainkat javítgatjuk akár magunknak is. De javíthat rajta egy jó barát egy jó óvónéni, egy jó tanácsadó egy jó terapeuta vagy egy jó könyv is. Csak megtaláljuk!

– Hat-e a várandós saját születésélménye a szülésére?

Bizonyára hat rá. Ami kevésbé megfogható, de a beszéd előtti saját emlékezete által. Ami jobban megfogható: a saját anyja által mesélt történet által. Komoly szuggesztiók ezek.

Maróy Ditta

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website