Minden fájással közelebb a találkozáshoz: a vajúdás

Minden fájással közelebb a találkozáshoz: a vajúdás

A vajúdás az a folyamat, amely során megszületik a kisbaba. A vajúdás tulajdonképpen a szülés első, tágulási szakasza, az az időszak, amely alatt a méh izomtevékenységének hatására teljesen kitágul és eltűnik a méhszáj. Ez a szülés leghosszabb ideig tartó fázisa. Egyértelmű jeleként rendszeres méhösszehúzódásokat tapasztalsz, amelyek mind sűrűbbek, erősebbek lesznek és már nem tudod elmulasztani, leállítani őket. A vajúdás elindulását az is jelzi, hogy megváltozott tudatállapotba kerülsz. A folyamat általában akkor zajlik jó ütemben, ha a szülő nő biztonságban érzi magát.

Miből veszed észre, hogy ez már a vajúdás?

A szülés megindulása, azaz a vajúdás elkezdődése előtt számos jel utalhat arra, hogy hamarosan elérkezik az idő. Például van, aki a jóslófájásokat is biztos jelnek véli, holott ezek még csak – ahogy a nevében is benne van – megjósolják a szülés közeledtét. A jóslófájások általában a szülés megindulása előtti hetekben jelentkeznek, rendszertelenül és néhány alkalommal a méh összehúzódásával, de ha eltereled róluk a figyelmedet vagy ellazulsz, elmúlnak. Szemben a vajúdás kezdetét jelző valódi fájásokkal, amelyek rendszeresek, erősségük egyre fokozódik, és hiába pihensz le vagy állsz a meleg víz alá, nem lehet leállítani őket. Ha viszonylag hosszú időn át (félórán, 1 órán át tartóan) rendszeresek és 10 percnél gyakoribbak a mintegy 45 mp-es méhösszehúzódások, a teljes hasra kiterjednek, valamint közepesen erős fájdalomérzettel járnak, akkor biztosan elkezdődött a vajúdás.

A hosszú vajúdás

A valódi vajúdás hossza először szülőknél általában 12-17 óra, többedszer szülőknél 4-8 óra lehet, de előfordulhat még hosszabb vagy jelentősen rövidebb vajúdási idő is. A vajúdás tágulási szakaszában nem vagy egy helyhez vagy ágyhoz kötve, így akár nyugodtan sétálhatsz, pihenhetsz, akár alvással is töltheted ezeket a hosszú órákat.

Egyszer vége lesz: a vajúdás szakaszai

A szülés vajúdási fázisa három szakaszból: a szociális, az aktív és az intenzív szakaszból áll. A szociális fázis alatt a méhszáj mintegy 2 cm-nyire tágul, ekkor még enyhe fájdalomérzet kíséri a méhösszehúzódásokat. Az aktív fázisban fokozódik a méhösszehúzódások ereje és gyakorisága, kialakul egy ritmusosság, egy rítus, amit az anya szeret csinálni egy-egy hullám ideje alatt, a méhszáj pedig 4 cm-ig tágul. Az intenzív szakaszban az összehúzódások még jobban besűrűsödnek, a méhszáj eltűnik. Ha a szülő nő számára sikerül egy biztonságos közeget teremteni, elfogadó kísérőkkel, segítőkkel, ahol a maga módján, a saját ritmusában szülhet, akkor általában a vajúdás jó ütemben zajlik.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website