Nélkülözhetetlen dolgok eszköztára: a bababolt

Nélkülözhetetlen dolgok eszköztára: a bababolt

A bababolt olyan üzlet, áruház, ahol be tudod szerezni a kisbabád számára szükséges ruhákat, eszközöket, felszereléseket. Érdemes csak úgy vagy éppen ötletgyűjtés miatt is ellátogatni egy-egy bababoltba, hiszen számos olyan dologgal találkozhatsz, amelyre nem is gondoltál, hogy esetleg szükséged lehet rá. Olyan megoldásokra is lelhetsz, amelyek éppen nem aktuálisak, netán még fel sem merültek benned. A bababoltban könnyű elcsábulni és a valóban fontos dolgok mellett olyanokat is megveszel, amelyeket egyáltalán nem használsz majd.

Mire van valóban szükséged?

Az egyik legfontosabb: ruha a babának. A gyönyörű rugdalózók, réklik szinte minden kismamát rabul ejtenek, ám mivel a babák nagyon gyorsan nőnek (egy átlagos, 51 centis újszülött kisbaba 6 hónaposan már kb. 68 cm, tehát néhány hét, legfeljebb 1-2 hónap alatt kinövi a ruháit), lehet, hogy érdemesebb használtan megvenni őket. A ruhák mellett az alváshoz szükséges dolgokat, pl. az alvózsákot is beszerezheted a bababoltban. Ha a kisbabád veletek, a szülőkkel az ágyban, netán babaöbölben alszik, kiságyra nem, de alvózsákra, takaróra szüksége lesz, ha pedig kiságyban altatjátok, akkor az és a hozzá tartozó eszközök is mind megvásárolhatók ezekben az üzletekben. A bölcsőhalál megelőzése érdekében az első időkben érdemes egy szobában aludni a babátokkal, így nem szükséges légzésfigyelőt beszereznetek. Ezenkívül olyan eszközökre is szükségetek lesz, amiben szállítjátok az újszülöttet: hordozókendőre, babakocsira, megfelelő méretű autósülésre.

És ne feledkezz meg saját magadról sem: neked is szükséged lesz néhány dologra a gyermekágy idejére a szoptatáshoz, a megfelelő tisztálkodáshoz, a jó komfortérzet eléréséhez.

Mit nem szükséges megvásárolni?

Elsősorban játékokat: több éves tapasztalatom, hogy játékból mindig sokat kapnak a kisbabás szülők, és 3 hónapig nem is nagyon tud játszani velük az újszülött. Ha igény szerint tervezel szoptatni, a babának nem igazán lesz szüksége segédeszközre. Neked viszont lehet, hogy kell majd melltartó-betét, vagy a szoptatás kezdetén a sebes mellbimbó ápolásához lanolin tartalmú, esetleg feketenadálytő-krém. Rengeteg olyan elektromos eszközt fejlesztettek az utóbbi években, amelyek a kisbabára „felügyelnek”: figyelik a légzését vagy a mozgását. Egy megfelelő közegben cseperedő, egészséges kisbabának nincs szükségük ilyen berendezésekre.

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website