Pelenkabelső házilag

Pelenkabelső házilag

Mikor kisfiam, Miki Karcsi megszületett, mindenképp textilpelenkázni akartam. Kipróbáltam többfélét, és még pár darabbal ki akartam egészíteni a készletemet. 

Olvasgattam az interneten, nézegettem a már meglevő pelusainkat, és a következő megfontolások figyelembevételével varrtam meg az újakat.

A pelus a háromszárú, kis karmocskákkal az anyagba kapaszkodó, akár snappivel fogom össze. Ha nem lenne snappim, biztosítótűt használnék.

Típusát tekintve úgynevezett zsebes pelenkát varrok, mert ez szárad meg a leggyorsabban, és szükség szerint betétekkel növelhetem a nedvszívóképességét, miközben maga a pelenka ugyanolyan egyszerűen használható. A betét pedig igazán pillanatok alatt elkészíthető.

Mivel a hurkolt anyag jobb nedvszívó, én is ilyennel dolgozom. A pelus babapopsi felőli oldalán bébiplüsst használok, amelynek a fordítottja poliészter, és a színe 100% pamut. A külső oldalon pedig frottírt, ami 100%-ban pamut. Természetesen az anyagokat szabás előtt kimostam 90 fokon, hogy “élesben” ne érjen meglepetés.

Pelenkabelső házilagMost pelenkabelsőt varrok, de pul és pur anyagból vízhatlan külsőt, illetve külső-belső egyben pelenkát is lehet készíteni. Én ezek helyett inkább gyapjúkülsőt használok.

E szabásminta szerint varrt pelus bizonyos külsővel sokáig jó. 1 méter plüssből és 1 méter frottírból, 3 méter kalapgumiból 8 pelenka lett és a szélén leeső anyagból varrtam a betéteket.

Nézzük, hogyan is készül a pelenka házilag:

  1. Közösen kiszabom a frottírból és a plüssből a pelenkát varrásráhagyás nélkül.
  2. A szabásmintán bejelölt helyeken a frottír fonákjára varrom a gumikat a behúzás miatt.
  3. A zsebnek kihagyott rész szélét eltisztázom.
  4. A két anyagot fonákot a fonákra fektetve cikk-cakköltéssel körben összevarrom.

A betétek ideális mérete 28 cm*9 cm.

Ha valakinek a zsebes pelenka ötlete nem szimpatikus, akkor a betétet – 3-4 réteget is – varrhatja a frottír belső oldalára.

Tapasztalatom az ottobre szabásmintával:

  • a szabásminta nagyobb, mint amekkorára szükségünk volt
  • sokkal kevesebb belső réteg elegendő nedvszívó magnak (ha ezirányban félelmeid vannak, érdemes zsebesre varrni a pelust, így még tömhető, és mégis könnyebben szárad)
  • a tépőzárat újra kellett varrni, nem bírt ki olyan sok mosást
  • az anyagot valóban érdemes ötször kimosni, mert a festék a pisi hatásra kioldódott, és kiros popót csinált elöl-hátul az érzékeny bőrű kisbabámnak

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website