Pocakosan is csinosan: a kismamaruha

Pocakosan is csinosan: a kismamaruha

A várandósság nem betegség, úgyhogy nyugodtan lehetsz csinos ebben az időszakban is. A várandósság alatt viselt öltözék, a kismamaruha jelentősen meghatározza a mindennapi komfortérzetedet. Rég lejárt a kantáros bő ruhák és a kantáros farmerok ideje, ma szerencsére egyre nagyobb választékban kaphatók a kifejezetten várandósoknak tervezett ruhák. Van néhány szabály, amit azonban minden esetben érdemes betartani.

Kényelem mindenek felett

Az egyik legfontosabb kritérium, aminek meg kell hogy feleljen a kismamaruha: a kényelem. Sehol sem szabad bevágnia, nyomnia, szorítania. Akkor, amikor a várandós nőnek számos más dolog vonja el a figyelmét a fizikai rosszullétektől a hormonális változások miatti hangulatingadozásig, akkor kész nyereség, hogy legalább azzal nem kell foglalkoznia, hol szorít vagy hol csavarodik meg rajta a ruha. Törekedni kell arra, hogy amit viselsz, deréktájon bővíthető, a növekedő pocak alakjához igazítható legyen. Nem jó stratégia, ha túl nagy méretet vásárolsz, mondván, úgyis „belenősz”. A több számmal nagyobb konfekcióruha nem csak a hasadnál lesz nagyobb, hanem mellben, vállban és az ujjában is. A jól szabott kismamaruha elsősorban pocakban enged annyit, hogy jól álljon a várandósságod egész ideje alatt (pl. pocakbetétes nadrág).

Csak természetesen!

A várandósság alatt megváltozhat a hőérzet: amíg korábban fázós voltál, most lehet, hogy többször meleged lesz, esetleg fordítva. Ezekhez jó, ha alkalmazkodik a ruházatod. Nem árt, ha természetes anyagból készül, hogy jól tudjon szellőzni. Érdemes kevesebb, ám jó minőségű ruhát beszerezned, ezek várhatóan kevésbé mennek tönkre, mint a rosszabb minőségűek, amelyekből esetleg többet is kellene venned. Ha télen vagy várandós és már semelyik kabátodat sem tudod összegombolni, akkor ne sajnáld a pénzt egy megfelelő kabátra. Ezt ugyanis nem csak erre a szezonra veszed, a következő teleken jól ki tudjátok használni a babahordozóban pihenő kisbabáddal.

Praktikus fehérneműk

Megváltozott tested új fehérneműket is kíván, mind a szülés előtt, mind a szülés után. A mellekre háruló jelentős feladat miatt talán az egyik legfontosabb alapdarab a melltartó, amellyel a mellek kötőszöveteire nehezedő terhet csökkentheted. A kismamák és a szoptatós anyák számára igénytől, használattól függően más-más felépítésű fehérnemű kapható. Mint ahogy a ruházatnál, a mellméret változása (a várandósság alatt kb. egy kosárméretet, a szülés után még egy kosárméretet nő a mell) miatt itt is jelentős szempont a rugalmasság. Kifejezetten kismamák számára készülnek alsók (bugyik), amelyekkel szemben szintén a rugalmasság, a természetesség legyen az elvárásod.

Azok a kismamacipők!

Ahogy a ruhákra, így a cipőkre is a kényelem kell, hogy vonatkozzon, és az, hogy egészséges tartást biztosítson. A test, illetve a hormonok változásával megnyúlnak, lazábbak lesznek az ínszalagok, ezért érdemes olyan cipőt választani, ami kissé megemeli a sarkat, tartja a bokát és a láb szellőzni tud benne. Az orrész legyen széles, a legjobb a bőr vagy a vászoncipő.

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website