Pontosan mire készítelek fel?

Pontosan mire készítelek fel?

A témák, amikkel a szülésfelkészítés alkalmával foglalkozunk, azaz annak listája, mire készítelek fel:

témákmire készítelek fel

 • miből tudom, hogy ez már valóban a szülés, és azon belül is hol tartok?
 • fájni fog? mégis, mennyire? mivel csillapíthatom a fájdalmat?
 • orvosi fájdalomcsillapítási módok mi lesz velem, ha császármetszésre kerül sor?
 • gyermekágy – bútor vagy ismerkedési idő a babával?
 • honnan tudom, hogy eleget szopott a baba?
 • mégis, hogy működik majd a napom a babával közösen?

módszerekszülésfelkészítés

 • csoportos körbeszélgetés
 • szülési testhelyzetek kipróbálása
 • fájdalomcsillapító módszerek
 • begyakorlása
 • ötletelés
 • egyéni munka
 • házi feladat

Mit mondtak, akik szülésfelkészítőn vettek részt?

Norbert:

Párommal közös vállalkozásunk vezetése mellett vártjuk első kisbabánkat. Szerencsések vagyunk, mert a várandós időszak tökéletesen komplikáció mentesen telt el. Emiatt azonban nyolc hónap mókuskerék és aktív munka után azt vettük észre, hogy a kis jövevényre bár gondolatainkban kellően felkészültünk, konkrétan a vajúdással és a megszületést követő napokkal egyáltalán nem vagyunk tisztába. Ditta hétvégi szülésfelkészítőjén rajtunk kívül még egy pár vett részt, ezért szinte minden kérdésünket vagy gondolatunkat kötetlenül meg tudtuk beszélni Dittával. A hétvége alatt sok kérdésünk megválaszolásra került és ami még fontosabb, hogy újabb kérdések fogalmazódtak meg bennünk. Azóta azok többségére is választ kaptunk, így ma már nagyobb önbizalommal állunk a szülés pillanatai elé.

Timi:

Két szülésfelkészítő tréningen is részt vettem Dittánál, az első és a második gyermekem születése előtt. Az első tréningre a férjemmel együtt mentünk el, mert nem akartunk úgy érkezni a kórházba, hogy szinte semmit sem tudunk arról, mi fog történni ott velünk. Persze én is bújtam az internetet és a különböző könyveket, de egészen más egy tréning, ami valóban a szülés eseményére készít fel mindenféle szempontból, és más az, amikor az ember olvasgat. Nekem az is nagyon lényeges volt, hogy a férjem is ott legyen a tréningen, mert nem akartam, hogy szorongva kísérjen el a szülőszobába. Azt akartam, hogy tisztában legyen vele, mi vár ott rá, és hogyan tud majd nekem segíteni. A szülésfelkészítő tréning, amit Ditta tartott nekünk, teljes mértékben megfelelt a várakozásainknak: nagyon sokrétű információt kaptunk arról, hogy mi történik és történhet a szülés alatt, és persze utána, a gyermekágyas időszakban és a szoptatás körül. Nagyon tetszett, hogy Ditta nem csak elmondta ezt a „tudást”, hanem gyakorlati feladatokkal is elmélyítette azt. És persze az is nagyon pozitív volt számunkra, hogy bármilyen kérdést, félelmet nyíltan ki lehetett mondani, meg lehetett vitatni. Ditta nagyon nyílt, befogadó és egyben empatikus személyiség, így nem okozott nehézséget számunkra, hogy erről az egyébként időnként kényes témáról beszélgessünk vele. A második gyermekemnél azért mentem el ismét a tréningre, mert egyrészt Ditta hívott és örömmel mentem, másrészt mert az első szülésélmény után az ember másként készül a másodikra, így voltak bőven kérdéseim, és azt hiszem, egy harmadiknál is lesznek még. El kell mondjam azt is, hogy Ditta nemcsak a tréningen segített nekünk, de dúlaként jelen volt második gyerekünk születésekor, sőt gyermekeink babaúszásra is hozzá jártak. Nagyon örülök, hogy Ditta személyében sikerült találnunk valakit Pécsen, akitől a lehető legtöbb segítséget megkaphattuk a gyermekvárás időszakában. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy menjen el szülésfelkészítő térningre, hiszen a vajúdás, a szülés során annyi minden történik és történhet az emberrel, amire valamilyen módon reagálni kell, annyi kérdést tesznek fel a kórházban, amire azonnal választ várnak. Jó érzés, ha valamilyen szinten tudhatjuk, mi történik velünk, mi milyen következménnyel jár, mire mondunk igent vagy nemet.

Zsuzsanna:

Már jóval a babatervezés előtt elkezdtem keresni az utat a jó szüléshez, így néhány éve személyesen is (városi rendezvényeken) és írásain keresztül is (internet, Zsebibaba füzet) találkoztam Dittával. Tudtam, hogy ő azt a háborítatlan szülést képviseli, amire én is vágytam. Várandósan több másik szülésfelkészítő tanfolyamra is elmentem, de – a hasznos gyakorlati információkon túl – egyik sem nyújtotta azt a szemléletet, amit én kerestem. Ditta tanfolyama segített eligazodni abban, hogy hogyan férhet össze a háborítatlanság iránti igényem a pécsi klinika valóságával. A kis létszámú csoport, a helyzetgyakorlatok, a személyes gondolatok megosztásának lehetősége az, ami számomra egyedivé tette ezt a tanfolyamot. Olyan kérdéseket is feltehettem, amelyeket még az orvosomtól, szülésznőmtől sem tudtam volna vagy akartam volna megkérdezni. A véletlen hozta így, de számomra szerencsés volt, hogy a kétalkalmas intenzív tanfolyam első napján csak mi, kismamák voltunk jelen, míg a második napon részt vettek az apukák is. Így még bátrabbak lehettünk, semmilyen téma nem volt tabu. A kisbabám megszületése után már nagyon vártam azt az alkalmat, amelyen a csoport újra összegyűlt, és megbeszéltük a szüléstörténeteinket. Erre valóban nagy szükség van, mert a szülés olyan élmény, aminek még hónapokkal később is a hatása alatt vannak az anyukák.

Cseszka

A felkészítő megfogható közelségbe hozta a szülést, és segített megérteni hogyan is fog történni . Az összes kérdésemre választ kaptam, olyan embertől aki igazán hiteles számomra minden szüléssel , várandóssággal kapcsolatos kérdésben. A felkészítő végére szertefoszlottak a félelmeim, és már alig vártam a szülést. Mikor végre eljött a szülés napja, nem estem pánikba, mert felrémlettek a hallottak arról, hogy mi történik a testemben. Külön jó volt hogy esett szó a szoptatásról és a gyerekágyról is.

Emese:

Most volt két éve, hogy részt vettünk a szülésfelkészítő tréningen. Páromat kis rábeszélés után sikerült meggyőzni, hogy jöjjön el velem. Prekoncepciók nélkül indultunk neki a dolognak, mert utólag mondhatom, hogy az alapvető dolgokon kívül szinte SEMMIT nem tudtunk a szülésről, születésről, lehetőségekről, kockázatokról, várható eseményekről. A férjem a mai napig azt emlegeti, hogy Ő ott tanulta meg, hogy mit is jelent az, hogy “dúla”. 🙂 A tréning elteltével én komoly erőre kaptam, önbizalmat nyertem, hogy IGEN, ezt simán végig fogom csinálni. Mert egyrészt tudom, mi fog történni velem, másrészt olyan alternatív fájdalomcsillapítási technikákról hallhattunk és ki is próbálhattunk egy-kettőt, amik magabiztosságot adtak, hogy “tudok mihez nyúlni” vész esetén. Összességében számomra sokat jelentett, hogy a párom is ott volt velem, oldottan beszélgethettünk a Dittával MINDENRŐL ami a szívünket nyomta és az otthoni első hetek nehézségei sem értek minket váratlanul, mert lelkileg felkészülhettünk rájuk. Mindenkinek szívből ajánlom a felkészítésen való részvételt, aki tudatos szülőnek tartja magát, vagy szeretne azzá válni!

Mentés

You must be logged in to post a comment