Praktikus babaszállító: a hordozókendő

Praktikus babaszállító: a hordozókendő

A XX. század közepéig nem volt ritka, hogy Magyarország egyes részein a földművelő-paraszti társadalomban kendőben magukra kötve vitték a csecsemőt az anyák, a nagyszülők. Európában a középkorban, de a természeti társadalmakban a mai napig a hordozókendő a legfontosabb eszköz a kisbabák szállítására. Az utóbbi években újra elterjedt ez a típusú hordozás, hiszen számos előnye van: jelentősen könnyebb közlekedni a babával, mint babakocsival, a babád a legjobb helyen, biztonságban van rajtad, neki pedig megnyugvást jelent, ahogy hallja a szívverésedet.

Hordozókendő van ilyen, olyan, amolyan

A hordozókendőknek számos típusa létezik, ki-ki a maga ízlése, testfelépítése, biztonságérzete alapján választja ki, hogy számára melyik a legmegfelelőbb. A szövött/rugalmas kendő csak az igazán pici babák hordozását teszi lehetővé, a keresztsávolyos vagy a jacquard szövés az ideális. Az ilyen anyag átlósan rugalmas, de széltében és hosszában tart. Egy jó kendő 70 cm széles, hogy térdtől térdig szét lehessen húzni a nagyobb gyermek fenekén is. Hiába mozog benne a gyermek, a rugalmassága miatt biztos tartást ad. A hosszú/rövid hordozókendőket több méretben gyártják, így lehetőség van a különböző kötésmódokhoz és a hordozó testalkatához igazítani. Létezik karikával felszerelt kendő és sima kendő formájú hordozókendő, emellett még számos hordozóeszköz is, de azok a kisbaba 4-6. hónapos korától lesznek alkalmasak a hordozásra.

Hordozókendő a formán túl

A keresztsávolyos szövésmód a mi civilizációnkhoz alakult, így könnyebb megtartani benne a babát. Kisebb korú (súlyú) csecsemőnél fel sem tűnik, hogy esetleg számít, miben hordozunk, de aki gyakran köti magára nagyobb gyermekét, vastagabb kendőre vált, mert nem bírja a válla. Ami kisbabák esetében különösen fontos, hogy a kendő biopamutból készüljön, hiszen a pamuttermesztés és -feldolgozás is rengeteg méreganyag felhasználásával jár.

Miért jó a hordozás a baba számára?

A hordozás akkor előnyös, ha a kendő helyesen van megkötve, vagyis teljesen és szorosan körülöleli a babát, újszülött esetében pedig egészen a tarkójáig ér. A kendő egyértelműen támogatja a csípő fejlődését, amennyiben kezdettől fogva függőlegesen, az ideális békatartásban van a baba lába. Ezzel tulajdonképpen az ortopéd orvos által javasolt tornáztatást végezzük vele.

Ha érdekel, hogyan hordozhatod a kisbabádat hordozókendőben, olvasd el a Hátamon a srácom cikkeit a honlapomon vagy menj el egy hordozós klubba, és próbálj fel sok kendőt!

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website