Szükséges szoptatós teát inni ahhoz, hogy elég tejem legyen?

Szükséges szoptatós teát inni ahhoz, hogy elég tejem legyen?

Anyósom nem tudott szoptatni két hónapig sem, én is félek, nehogy elfogyjon a fejem, és ne tudjam szoptatni a kisbabámat. Ezért minden nap több liter szoptatós teát megiszok, így biztos fogom tudni a babámat szoptatni sokáig. Mennyire misztikus dolog a szoptatás? Attól függ, mit eszik/iszik az anya? Vagy valami máson múlik, hogy elég legyen a tej?

Ebben a cikkben azt olvashatod el, mik a szoptatást befolyásoló legfontosabb tényezők:

  • Az első nagy kérdés, hogy mitől lesz elég tej?
  • Mitől tud valaki szoptatni?
  • A szoptatós tea, búzasör és más szoptatást serkentő szerek

Az első nagy kérdés, hogy mitől lesz elég tej?

Szükséges szoptatós teát inni ahhoz, hogy elég tejem legyen?

Mellből szopó kisbaba

A mell “fejlődése” az első várandósság alatt fejeződik be – a tejképző mirigyek alkalmassá válnak a tej kiválasztására, a bimbóudvar besötétedik, kiemelkedik, a mellbimbó felpuhul – azaz ez idő alatt válik készen arra, hogy valaki kizárólagosan szoptatni tudja kisbabáját. Itt linkeltem be egy korszerű anatómiai képet a mellről azoknak, akik kíváncsiak rá :). Míg a baba nem születik meg, a méhlepény termel egy hormont, ami gátolja a tejelválasztást. A tejtermelés folyamata a szülés után, a lepény megszületésével indul el pontosan avval, hogy megszűnik a gátló hatás.

Tehát a szülés után, ha a lepény teljesen megszületett, a tejtermelés mindenképp elindul. Itt azt fontos tudni, hogy a lepény egésze megszületett, mert ha egy kicsi darab is bent marad, az fenntarthatja a gátló hatást. Hogy úgy mondjam, ez a FELTÉTELE a tejtermelésnek.

Ami ezután jön, rajtad is múlik: hogy milyen gyorsan jelenik meg a colostrum – előtej – után a “valódi” anyatej, rajtad múlik.

Mitől tud valaki szoptatni?

Röviden mondva azon, hogy gyakran és helyes technikával teszi mellre a kisbabáját. Ideális esetben a baba már szülés után rögtön az édesanyjához kerül, és elkezdhet ismerkedni az anyával és az anya vele. Ilyenkor, ha együtt lehetnek, és nem zavarják meg őket, a kisbaba felkúszik az anyamellre és ott helyes technikával szopni kezd. Fontos, hogy ezt ő saját erejéből tehesse meg, hogy ne nyomják a kis fejecskéjét a mellre, vagy segítsék máshogy.

A másik, és talán legfontosabb faktor, hogy a kisbaba gyakran kerüljön mellre. Az, hogy mennyi lesz a tej mennyisége, azon múlik, mennyi inger éri a mellet, azaz mennyit szopik a baba. Ha sokszor szopik, sok inger éri a mellet, és a mell pontosan annyi tejet gyárt le, amennyire a kisbabának szüksége van.

Ezért nagyon nagyon fontos, hogy az első napokban a baba csak anyatejet kapjon! Általában az előtejet az anyatej harmadik napon váltja le, ha a baba eleget tudott mellen lenni, és így elég tejet tudott magának csinálni.

A szoptatós tea, búzasör és más szoptatást serkentő szerek

szoptatós teaA szoptatós tea, búzasör, sok ivás, vagy speciális étrendek csak akkor tudnak segíteni, ha mellette teljesülnek az előző bekezdésben írtak: ha jó a baba szopási technikája és elégszer van mellen a baba. Akkor hozzáadhatnak a tejtermeléshez, rásegíthetnek, de valójában a tejmennyiséget az befolyásolja, mennyi inger éri a mellet.

A szoptatós tea mellékhatása lehet, hogy a benne lévő kömény vagy ánizs hatására a baba pocakja jobban fáj. E miatt érdemes egy nap egy filter szoptatós teát inni.

Ha bizonytalan van abban, hogy elég-e a tejed, érdemes a gyakrabban szoptatni, ellenőrizni a baba szopási technikáját! Ebben segítségedre lehet egy tapasztalt bába, dúla, védőnő, vagy egy szoptatási tanácsadó, lll szoptatási tanácsadó! Én is szívesen válaszolok a kérdéseidre!

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website