A szülés lezárása: a lepényi szakasz

A szülés lezárása: a lepényi szakasz

A kisbaba világra jövetelével még nem fejeződött be a szülés, a folyamat a méhlepény megszületésével ér véget. A köldökzsinóron keresztül a méhlepény táplálta kilenc hónapon keresztül a kisbabádat, a gyermek önálló életének elindulásával azonban már nincs rá szükség. A lepényi szak a baba kibújásától a méhlepény megszületéséig tart, ha ezt a szakaszt aktívan vezetik, néhány perc, de akár negyedóra is lehet. Ha a kísérők szemlélete az “el a kezekkel a pocaktól”, akkor a lepény a baba születése után általában egy óra múlva születik meg, de van, hogy még később.

Külső segítség a méhlepény megszületéséhez

A lepényi szakaszban a méhlepény leválik a méhfalról. Ezt a folyamatot enyhe méhgörcsök kísérhetik, azonban ezek a fájások korántsem olyan erősek, mint a korábbi kitolási szakasz méhösszehúzódásai. A lepény leválása után az esetek többségében egy tolófájással megszületik a méhlepény a magzatburokkal együtt.

A baba világra jötte után van, ahol hagyják, hogy magától elhaljon a köldökzsinór lüktetése, és csak ezután vágják el, máshol leszorítják a köldökzsinórt, majd elvágják és ezt követően hagyják megszületni a lepényt. Aktívan vezetett lepényi szaknak nevezzük azt, amikor valamilyen módon siettetik a lepény megszületését. Ez jobbára azzal van összefüggésben, hogy hamar elkötik a köldökzsinórt, így a baba nem jut hozzá a lepényben lévő véréhez. Előfordulhat, hogy a baba kibújását követő egy óra elteltével sem válik le a méhlepény, ilyen esetben mesterséges leválasztáshoz folyamodhat az orvos.

A természet elintézi

Ha ott, ahol szülsz, nem előírás a korai köldökellátás, akkor a baba világra jötte után hagynak benneteket egymással ismerkedni. Ez idő alatt az oxitocin hatására a méh is összehúzódik és a lepény már túl nagy lesz a méh számára, így egy tolófájással megszületik, ezután  lehet elvágni a köldökzsinórt. Passzívan vezetett lepényi szakasznak hívjuk azt, ha a bába csak figyeli a folyamatot, de nem avatkozik be. Ilyenkor előbb (a szülést követő 20-40 perc alatt) szűnik meg a keringés a köldökzsinórban, majd egyszer az anya azt érzi, hogy nyomnia kell, és általában 1-2 nyomással megszüli a lepényt.

A méhlepényt minden esetben megvizsgálja az orvos vagy a szülésznő, hogy teljes egészében eltávozott-e, esetleg bennmaradt-e egy kis darabka belőle, mert akár erős, veszélyes vérzést is okozhat.

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website