A szülésélmény szerepe a további gyermekvállalásban

A szülésélmény szerepe a további gyermekvállalásban

Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés szakember, 2009 óta dolgozik a budapesti Perinatus Alapítványnál. Elsősorban szülésélmény-feldolgozó csoportokat vezet Nováky Rita szülésznővel közösen. A közelmúltban fellángolt társadalmi vita kapcsán arról beszélgettünk, hogy mi lehet az oka, hogy a statisztikák szerint a nők egyre kevesebb gyermeket vállalnak. Vajon a vállalt gyerekek száma mennyiben függ a korábbi szülésélménytől?

A korábbi szülésélmény hogyan befolyásolja a gyermekvállalási kedvet?

A szülésélményAz anya és a gyermek közötti kapcsolatban  kiemelt szerepe van az anya szülésélményének. Nehéz szülésélmény következtében haragot érezhet az édesanya a kisbabája iránt. Ez a harag valójában nem az újszülöttnek szól, hanem, ahogy mi mondjuk: “összecsúsznak” az élmények. A szüléskor kialakuló kötődés alapozza meg, a későbbi kapcsolati képességünket. Nagyon fontos, hogy milyen kapcsolatot képes kialakítani az édesanya a babájával a szüléskor és közvetlenül utána. Ez nem azt jeleni, hogy rossz szülésélménnyel nem lehet valaki jó anya, vagy nem lehet jó az anya-gyerek kapcsolat,  de hátrányból indul.

Gyakran látom, hogy az első gyerek születésével meginognak a párkapcsolatok. Sheila Kitzinger mondja, hogy a szülés a pszichoszexuális fejlődésünknek kulcsállomása. Elősegíti a fejlődést, ha szülés közben a nő megnyílik és át tudja adni magát az ösztöneinek, a szülés folyamatának. Egy ilyen élménytől a nő szexualitása más minőségűvé, érettebé válik. A “jó szülés” pozitívan hathat a párkapcsolatra, a szexualitásra és nagyobb kedvvel vállal a pár következő gyereket.

Mi okoz szülési traumát?

Belső tényezők és a külső körülmények is okozhatnak traumát. Belső tényező, amikor lelki gát miatt akad el a szülés. Külső tényező az, ha a kismama nincs felkészülve arra, amivel a szülőszobán találkozik, vagy nem tudja azt elfogadni. Gyakori, hogy a kismamának pontos elképzelése van arról, hogyan szeretne szülni. Ez nagyon jó, de ha nem nyitott más utakra, az okozhat nehézségeket. Amikor nem úgy alakul a szülés, ahogy azt az anyuka eltervezte, fontos, hogy minden nem várt körülményről tájékoztassák. Ha egyáltalán nem, vagy rosszul kommunikálják felé a történéseket, az elindíthat egy lavinát, és szülési traumát okozhat.

A szülés elengedés is egyben. A megnyílással el kell engedjük a babánkat, ez elindít egy természetes gyászfolyamatot. Az édesanyának élete korábbi szakaszaiban, hasonló helyzetben megélt traumái – például, ha gyerekkorában kórházban kellett lennie az édesanyja nélkül –   erőteljes nyomot hagynak az emberi léleken, hatással lehetnek a szülésre is. Ha valaki nem akar kórházban szülni, annak sokszor nem az az oka, hogy otthon szeretne szülni, hanem az, hogy retteg a kórháztól, a hatalomtól, a hatalmi kommunikációtól, ami sajnos a mai magyar egészségügyre nagyon jellemző.

Hogyan lehet segíteni  a trauma elkerülését?

Fontos, hogy a szülésnél segédkezők tájékoztassák a szülő nőt arról, ami történik. Az a jó, ha egy csapatot alkotnak a jelenlévők: a szülő nő, az apa, az orvos, a dúla, a szülésznő. Ha vannak ellentétek csapaton belül, annak hatása van a szülésre. Az apa is része ennek a csapatnak, ismerkednie kell a helyzettel, ne a szülés legyen az első alkalom, amikor találkozik a segítőkkel!

Mit tanácsolsz azoknak, akiknek nehéz a kapcsolatuk az édesanyjukkal, vagy más olyan belső tényező van, ami elakadást okozhat?

A várandósság kezdetén az édesanyánkkal való kapcsolat mindig előkerül. Nem mindegy, hogy ez a kapcsolat milyen. Sokan fordulnak hozzánk a várandósság előtt, akik tudatosan gyereket terveznek. Javasoljuk, hogy járjanak az önismeretüket fejlesztő segítő csoportba, terápiára. Itt beszélgethetnek a gyermekvállalásról, arról, hogy milyen anyai mintákat hoznak, és óhatatlanul arról is, hogy a hozott minták mennyire vállalhatóak számukra. A hozott minták nagyon erősek, hiába szeretnénk tudatosan más mintákat követni, ezeket fel kell oldani. Ebben egy szakember hatékonyan tud segíteni.

Milyen belső tényezőkre érdemes odafigyelni?

Ha végig problémás egy várandósság, az valamilyen lelki nehézséget jelent. Én abban hiszek, hogy minden testi állapotnak van lelki oldala. Gondot okozhat, ha nehézségek voltak a korábbi gyermekvállaláskor, vagy voltak veszteségek: abortusz, elvesztett magzat. Azt tapasztalom, hogy sokszor a korábbi traumák feldolgozása nélkül vállalnak az emberek újra gyermeket.

Egészen más eredetű lelki nehézségek a korábbi bántalmazások, a szexuális erőszak – ez gyakran okoz elakadást, és nagyon nehéz helyzetet teremt.

A saját születésélmény hogyan befolyásolja a szülést?

Nagyon! Az is számít, hogy az édesanya várt gyermek volt, vagy nem és a születés maga is. Az én generációm nagyon brutálisan született, nehéz születéstörténeteket hordozunk. Ezzel már szülés előtt kellene foglalkozni. Gyakran találkozom azzal, hogy valaki második, harmadik gyerek születése után döbben rá, hogy a szülései azonos forgatókönyv alapján zajlottak ezekután a következő gyermekét máshogyan szeretné világra hozni. Ennek hátterében sokszor  asaját születés mintája áll.

Hogyan lehet feldolgozni egy nehéz szülésélményt?

Van olyan, hogy a gyerekszülések gyógyítják a saját születési traumát, illetve a többedik gyerek születése javítja az előző szülések emlékét is. Segíthet az egyéni terápia, például, ha császármetszéssel született az első baba, és a másodikat szeretné természetes úton megszülni az édesanya. Minden anyának megvan a lehetősége, hogy a lelkében, szellemében feldolgozza a szülésélményét. Ebben sokat segíthet a szülés után pár héttel egy beszélgetés az egyik olyan személlyel – szülésznővel, dúlával -, aki jelen volt. Sokat tud segíteni a párunk, de hangsúlyozom, az erősen traumatikus helyzeteket hiába idézzük fel a párunknak százszor is, ezt nem vele kell megbeszélni, ehhez szakemberre van szükség.


Maróy Ditta

 Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

You must be logged in to post a comment