Új-Zélandon szülni – Interjú Sík Mártával

Új-Zélandon szülni – Interjú Sík Mártával

Sík Márta 6 éve él és dolgozik Új-Zealandon. Munkája nagy részében várandós kismamákkal dolgozik. E tőlünk távoli ország szülészeti eljárásairól, szülési lehetőségeiről kérdeztük Szülés a világ körül sorozatunkban.

  Új-Zélandon szülni– Mindig és most is szeretem a hazámat, de itt, Új-Zélandon teljesen más. Mindenki nyugodt, kedves, és az állandó mosolyog….
Mióta itt vagyok, ténylegesen úgy érzem, hogy hazaértem. – meséli egy kedves barátnőm, Sík Márti, aki Új-Zélandon dolgozik, egy független bába mellett, holisztikus terápiákkal kiegészítve és segítve annak munkáját.

– Egészségfejlesztő terapeuta szakon végeztem a Natura Holisztikum Szabadegyetemen. Érdekel a kineziológia, a reiki, az akupresszúra, a fitoterápia és minden, ami az alternatív orvoslással kapcsolatos. Miután Új Zélandra költöztem, várandós terápiákra specializálódtam, mint például várandós shiatsu, várandós akkupunktúra, hypnoszülés és kismama jóga.
Magyarországon 2006-ban végeztem szülésznőként, de a szakmában nem dolgoztam, az első hét gyakorlat után tudtam, és éreztem ezt lehet másként is csinálni. Az otthoni módszerekkel egyszerűen nem tudtam azonosulni. Szakdolgozatomat a gátmetszés megelőzéséről írtam – holisztikus szemlélettel. Eme otthon rutinszerű beavatkozás volt az egyik, aminek szükségszerűségét nem tudtam megérteni. A itteni szüléseknél, amelyeknél jelen voltam, egyik esetben sem volt gátmetszést, mindösszesen 2-3 esetben volt olyan fokú a gátsérülés, hogy a szülésznőnek párat kellett ölteni. Pedig nem hiszem, hogy itteni nők “kevésbé szakadós anyagból készülnek”, mint hazánkban élő nőtársaik…

– Ott mindig is ilyenek voltak a körülmények?

– Évtizedekkel ezelőtt az új-zélandi kórházakban is a kevésbé holisztikus egészséggondozási modell volt jelen, mint ahogy hazai kórházakban a képzésem ideje alatt. A jelenlegi helyzetbe sajnos már nincs belelátásom, mivel itt élek 6 éve – meséli. – Nagyjából akkor történt Új-Zélandon fordulat, amikor nálunk is rendszerváltás volt. Amikor ide érkeztem, nem értettem, hogy ha engedélyezett az otthonszülés, és születésházak működnek, akkor miért szül a nők többsége mégis kórházban. Amikor megláttam a kórházakat, megértettem: az itteni szülőszobák tágasak, modern felszereltségükkel, inkább hasonlítanak szállodai szobákhoz.. A Palmerston North-ban lévő kórházban, ahol ideérkezesemkor majdnem egy évet töltöttem, 9 szülőszoba van, mindegyik teljesen külön. Mindhez tartozik egy fürdőszoba: káddal, tusolóval, meg wc-vel. A szoba alkalmas arra, hogy bármely családtag részt vegyen a születés csodájában, itt nincs korlátozva a szülésen bentlévők száma.

ujzeland1

– Hogy működik a várandósgondozás?

– Itt is lehetőség van orvos választására, azonban a többség független szülésznők gondozásába kerül. A kismama kap egy nagy méretű “maternity notes” című várandós könyvet, amelybe bejegyzik a különböző vizitek, vizsgálatok eredményeit. Ezen kívül egy vaskos mappát, amiben a legkülönfélébb, a várandósság és a szülés kapcsán felmerülő igényeknek megfelelő reklámokat és egyéb hasznos tájékoztatókat találnak. Ezeket az anyagokat a TB-fizetők megkapják az államtól ingyen. A mamáknak a gondozás során szüléssel, szoptatással, várandósgondozással kapcsolatos DVD-ket is adnak, hogy ezek segítségével is jobban felkészülhessenek, valamint saját költségre lehetőségük van külön felkészítő programban részt venni (ami lehet otthon szülés, illetve holisztikus irányzatú, hypnoszülés, kultúrális hagyományokat tiszteletben tartó szülésfelkészítés). Itt, Új-Zélandon működnek független bábapraxisok (többnyire 2-6 szülésznő dolgozik együtt), aki fizeti a TB-t, az külön fizetség nélkül igénybe veheti a szolgáltatásaikat. Persze vannak ügyeletbe beosztott, csak kórházban dolgozó szülésznők is, de a független szülésznőknek is szabad bejárásuk van a kórházba.

 Hogyan zajlik egy szülés?

– A családtagokon és a vajúdó anyán kívül egy szülésznő tartózkodik a szobában. Természetesen akkor, ha minden szépen, nyugisan zajlik. Palmerston North tanulókórház, de itt is egy szülésznő mellé egy tanuló van beosztva, akit a kismama a várandósgondozás alatt már megismert, igy ritkán fordul elő, hogy bárki idegen tartózkodna a szülőszobában. Szülészorvos ritkán tartózkodik a szülőszobán – illetve szülésnél nem vesz részt orvos, amennyiben nem indokolt. Persze ügyeletben vannak orvosok, akik bármilyen gond esetén egy gombnyomásra összeszaladnak a szülőszobára, minden egyes szülőszobán van egy “ügyeleti csengő”. A szülésznő kompetenciájába itt sem tartoznak bele a fogóval, illetve vákuummal befejezendő szülések. Azt itt is orvos csinálja. Ugyanez vonatkozik a császármetszésre is, azonban itt sokkal kevesebb esetben végződnek a szülések császármetszéssel. Kb. 4-5 %-os volt az arány abban az évben, amikor Palmerston Northban dolgoztam a 4 tagú szülésznő csapatnál (négyen együtt összesen 346 szülést kísértek egész évben).

A szülésnél bárki jelen lehet, nem tapasztalok félelmet, aggódást. A bábák magabiztosak, kompetensek, ritkán végeznek belső vizsgálatot. A bába “vakon” vizsgál, közben folyamatosan a mama szemébe néz és meséli, hogy mit csinál, mit érez. Kicsit más így a légkör. Nincs erős fény és sok-sok idegen. A nők közelében azok vannak, akiket ismernek, és akikkel biztonságban érzik magukat.

ujzeland2

A baba szívhangját nézik időnként, nincs türelmetlenség, nem mondják meg a mamának, hogy mikor mit csináljon. A kismama olyan pozícióban szül, amilyenben akar, szinte egy háton fekvésben történő szülést sem láttam. A többség guggolt, térdelt, vagy éppen állt, esetleg az oldalán feküdt.

– A bába csak a szülésnél találkozik a kismamával?

– Nem, ő az, aki a várandósság teljes ideje alatt kapcsolatban van a mamával. Vele van az otthonában is, amíg vajúdik vagy szül, és együtt vannak a kórházban is. Ketten, párban kísérik a vajúdást és a szülést az otthonszüléseknél álltalában. Az utógondozást is ők végzik, szülés után 6 hétig, ami minimum 11 vizitet tartalmaz. A szülésznők házhoz mennek, és ott mérik le a baba súlyát, illetve adnak szoptatási, táplálkozási és minden egyéb tanácsot a kismamáknak.
Tulajdonképpen a bába egyesíti – a magyar viszonyokat nézve – a védőnőt, a szülésznőt, az újszülöttes nővért, az adminisztrátort és részben a szülészorvost is, ugyanis azon ritka esetekben, ha nagyobb gátrepedés történik, azt is ők öltik össze. Bizonyos gyógyszerek felírására is van jogosultságuk a terhesség ideje alatt, és az azt követő 6 hétben.

– Mi történik szülés után?

– A nő szülés után pár órával hazamehet, ha úgy érzi. Tehát náluk nem is igazán van gyerekágy, csak abban az esetben, ha valami komplikáció volt az anyával vagy a babával a szülés alatt, vagy az anya illetve család külön kéri. Én lepődtem meg a legjobban, amikor egy maori nő, miután életet adott első gyermekének, és mellre helyezés után megnéztük a babát, megkérdezte, hogy mikor mehet haza, mert neki kosárlabda meccse lesz este, és azt nem akarja kihagyni.

A babaellátást szülés után, szintén a szülésznő végzi. Ahogy a baba kibújt, és az anya is készen áll rá, ráhelyezik az anya hasára és várnak, amíg a köldökzsinór nem pulzál tovább. Nyákszívás sincs, egy mozdulattal végigtörlik az arcát a picinek, és ennyi. A késői köldökellátás után a szülésznő gyorsan átnézi a babát, maximum egy K-vitamin injekcióval kellemetlenkedik, de megvan az szülők szabad választási lehetősége, hogy ezt szeretnék-e. Ezután, fürdetés nélkül egyből visszaadják a szülőknek a babát, és bátorítják, illetve segítik a mellre helyezést.

Ezeket látva és tapasztalva, örülök, hogy hallhattam a megérzéseimre, és útra keltem, hogy ilyen messzire költözzek, távol a családomtól és barátaimtól. Ma már úgy érzem, itt van az otthonom, és alig várom, hogy saját családom legyen, és a “másik” oldalról is megtapasztalhassam az itteni ellátást. Soha nem akartam támadni az otthoni rendszert, csak szeretném, ha az emberek nyitottak lennének, tele kérdésekkel, és kíváncsisággal, főleg ha valami nem rezonál belső hitvilágukkal.
Remélem, egyszer eljön az ideje otthon is, hogy minden nőnek, és kisbabának megadatik a szülés szabadsága!

Kiss Bernadett

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Name*

Email

Website